Hírek

2016.05.31. 13:27

Megyei közgyűlés: közbiztonság, gyermekvédelem, foglalkoztatás

Szombathely - Vas megye közbiztonságáról, a gyermekvédelem helyzetéről, valamint a foglalkoztatás alakulásáról tárgyalt keddi ülésén Vas megye közgyűlése.

Médiaközpont

fotó: Médiaközpont

Vas megyében tavaly a korábbi évtizedek hagyományainak megfelelően alakult a közbiztonság, erről dr. Tiborcz János, Vas megye rendőrfőkapitánya tájékoztatta a megyei közgyűlés tagjait. Tavaly csökkent a Vas megyében elkövetett bűncselekmények száma, növekedett a nyomozás és a felderítés eredményessége. Bár kevesebb volt a közlekedési baleset a vasi utakon mégis huszonketten vesztették életüket. Ez héttel több az előző évinél. Dr. Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka az országos adatokat ismertette. Tavaly 264 ezer bűncselekmény történt hazánkban. A felderítési mutató 54 százalékos volt, a kiemelt bűncselekményeknél ez az arány elérte a 2/3-ot, míg a közterületi rablásoknál a 3/4-es arányt. A hozzászóló képviselők közül Rába Kálmán (Jobbik) olyan közbiztonságot szeretne, hogy a gyermekét nyugodtan elengedhesse otthonról. Arcpirítónak nevezte a traffipaxrendszert, s megítélése szerint csökkent a rendőrséggel szembeni bizalom. Lábodi Gábor (Jobbik) a kábítószer-fogyasztás elleni hatékony fellépést szorgalmazta, s azt kérte, hogy fokozzák a gyalogos járőrözést Körmenden. Szabó Lajos (MSZP) arról beszélt, nagy munka van abban, hogy Vas megye a nyugalom szigetének számít hosszabb ideje. Pajor András (Fidesz-KDNP) frakcióvezető azt állapította meg, hogy a megyében nem jellemzőek a közrendet megzavaró megnyilvánulások. Dr. Németh Kálmán (PVME) pedig a polgármesterek egyesülete elnökségének az elismerését tolmácsolta a rendőrség vezetőinek. Nagy Gábor (Fidesz-KDNP) úgy véli, hogy a kialakult helyzet ellenére Körmenden rend van, s ebben fontos szerepe van a város vezetésének és a rendőrségnek. Básthy Béla (Fidesz-KDNP) szerint nincs gond a rendőrség bizalmi indexével. Ezt erősítette meg hozzászólásokra reagálva dr. Tiborcz János is. A főkapitány elmondta, határozottan lépnek fel a kábítószer-terjesztők ellen. Folyamatos a járőrözés Körmenden, véleménye szerint nagyon jó a közbiztonság a városban. Cáfolta, hogy traffipaxok a pénzbeszedést szolgálnák, ezek működtetésével az cél, hogy visszaszorítsák a baleseteket. Ehhez Majthényi László, a közgyűlés elnöke azt fűzte hozzá, hogy a gyerekek is hazavárják s szüleiket, ennek érdekében pedig szabályosan kell közlekedni.

A  vasi  gyermekvédelem jelenlegi helyzetét  Huszár Lilla, a  Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság  megyei igazgatója mutatta be. Elmondta, folyamatban van az ellátási rendszer átalakítása: a  nevelőotthonok helyett lakásotthonokba kerülnek majd a gyermekek. A legjobb megoldás az lenne, ha családban élhetnének, de nem egyszerű feladat a nevelőszülők megtalálása.

A  2015. évi foglalkoztatottsági helyzet értékelésekor  kiderült,  hogy a megye munkaerő-piacán  egyszerre van jelen a munkanélküliség és a munkaerőhiány. A tapasztalatok szerint azonban  a vasi munkaerőpiacon elindult egy bérverseny, ami segíthet az ellentmondásos helyzet  rendezésében. Sokat kell még  azon dolgozni, hogy kiegyensúlyozott legyen  a foglalkoztatottság, állapította Majthényi László, a közgyűlés elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!