Hírek

2016.05.20. 08:42

Technológiai hiba okozott tüzet a veszélyes üzemben – Gyakorlaton a sárvári tűzoltók

Egy veszélyes üzem területén keletkezett tűz a május 17-ei gyakorlat feltételezése szerint, melynek keretében a Sárvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság tűzoltóparancsnoka azt ellenőrizte, hogy milyen módon hajtja végre a beavatkozó állomány az ilyenkor szükséges feladatokat.

A parancsnoki ellenőrző gyakorlat helyszínéül egy olyan sárvári üzem szolgált, amely nitrogénvegyületek, illetve mezőgazdasági vegyi termékek raktározásával, forgalmazásával, tárolásával foglalkozik. A cél az volt, hogy a parancsnok felmérje az állomány felkészültségét, a helyismereti foglalkozásokon, valamint a szituációs gyakorlatokon elsajátított ismereteket. Azt ellenőrizték, hogy a beavatkozó egységek milyen módon hajtják végre feladataikat veszélyes anyag jelenlétében.

Fotó: Pintér Richárd tű. őrgy., Sárvár HTP

A feltételezett szituáció szerint egy, a tárolóépületben folytatott munkafázis során meghibásodott a szállítószalag, ami miatt tűz ütött ki a helyiségben. A dolgozók, mikor észlelték a tüzet, azonnal leállították a folyamatot, áramtalanították az épületet, de a lángok nagyon gyorsan terjedtek, és pár pillanat alatt elérték az épület fa vázszerkezetét, majd a hullámpala tetőszerkezetére is átterjedtek. Az üzemben dolgozó szakemberek kimenekültek a tárolóhelyiségből, és értesítették a tűzoltókat.

A tűzoltók szinte pár perc alatt a helyszínen voltak, két gépjárműfecskendővel, egy vízszállítóval és egy létraszerrel kezdték meg a beavatkozást, valamint a veszélyes anyag jelenléte miatt a katasztrófavédelmi mobil labort is riasztották az esethez. Egyeztettek a helyi szakemberrel, majd a felderítést követően a tűzoltás vezetője meghatározta a feladatokat. Több irányból és a létraszer segítségével felülről is oltották a lángokat, miközben a mobil labor folyamatosan mérte a levegőbe kerülő veszélyes anyag koncentrációját. Külön figyelmet kellett fordítani a szélirányra, hiszen ha a káros anyagot a város irányába viszi a légmozgás, egyes városrészek kiürítése is indokolttá válhat. Ennek előkészítése érdekében a tűzoltásvezető a polgári védelmi és iparbiztonsági szakterülettel is felvette a kapcsolatot. Bevonásukra szerencsére nem volt szükség, hiszen a gyors beavatkozásnak köszönhetően nem jutott olyan mennyiségű káros anyag a levegőbe, amely a lakosságra veszélyt jelentett volna, a kedvező szélirány pedig ezt a határérték alatti mennyiséget is a külterületek felé sodorta.

Az egységek a feladatukat szakszerűen, minden lehetséges körülményt figyelembe véve hajtották végre, miközben körültekintően jártak el a saját maguk és mások megóvása érdekében elengedhetetlen biztonsági előírások tekintetében is. A tűzoltóparancsnok így a gyakorlatot „MEGFELELT”-re értékelte.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!