Hírek

2016.06.13. 10:24

A vasi Szalai Szabolcs, az LMP ifjúsági országos elnöke a migránsokról, ügynökökről és a Nyugat Rádióról

Szalai Szabolcsot sokan ismerik Vas megyében.

Cseszkó Tamás

A Soltis Lajos Színház művésze, az internetadó elleni tüntetések egyik vezéralakja most új feladatokat talált és kapott, az LMP ifjúsági tagozatának országos elnöke lett, Szentgotthárdon pedig civil mozgalmat alapított. A Nyugat Rádióval történt szakításról, ügynökkérdésről és trendi pártokról beszélgettünk vele.

Több mint egy évvel arról beszéltél, hogy a fiatalok miniszterelnöke szeretnél lenni, és azt is külön hangsúlyoztad, hogy elsősorban Vas megye érdekel. Azóta sok minden történt, a Nyugat Rádiónál dolgoztál szerkesztőként, majd ezt váltotta az LMP, jelenleg az ifjúsági tagozat országos elnöke vagy. Mi történt?

Már korábban is láttam el feladatokat az LMP-ben megyei szinten, eközben pedig valóban a Nyugat Rádiónál is dolgoztam. Nagyon figyeltem arra, hogy a pártunk ne legyen felülreprezentálva, sőt, kifejezetten ügyeltem rá, hogy ne én kapjam azokat a híreke,t, amik az LMP-ről szólnak. A tagságomat természetesen jeleztem a munkáltatóim felé is, akik ezt elfogadták. Később mégsem volt zökkenőmentes a távozásom a rádiótól, volt egy internetes összetűzésem az egyik tulajdonossal, Czeglédy Csabával, aminek a hatására nem maradhattam tovább.

Fotó: Ohr Tibor

A Nyugat Rádió sokak szerint a helyi szocialisták szekerét tolja. Mennyire igaz ez?

Soha nem szóltak bele a munkámba, de mivel tudtam, hol ülök, kik a tulajdonosok, ezért szelektívvé vált az adatgyűjtésem. De ez talán így van minden lapcsoportnál, hiszen ha titeket olvaslak, akkor az jön le, hogy minden rendben van, míg ha felmegyek a nyugat.hu-ra, akkor azt látom, hogy semmi sincs rendben. Az viszont tény, hogy mióta a politikai befolyásom országos lett, bojkottált a Nyugat-lapcsoport.

Miért éppen az LMP?

Személyes történet az egész: régóta szimpatikus volt a párt, igaz, pont azok az emberek fogtak meg, akik kiléptek. Ilyen volt például Vágó Gábor, akinek a munkájára az előző interjúban is utaltam. Ő úgy látta, hogy a parlamenten kívüli politizálás sokkal jobban működik. Jómagam is a mai napig úgy vélem, hogy amíg a politikai tér olyan, amilyen addig nagyon nehéz bármit is elérni az Országgyűlésben. Ezért inkább a helyi LMP-ben láttam fantáziát. Ők az interjúimra figyeltek fel, szimpatikus voltam nekik és ők is nekem. Így kezdődött a közös munkánk, az volt a feladatom, hogy a megye minél több pontján legyenek párttagok, szimpatizánsok, akiket később el lehet indítani jelöltként. Úgy gondolom, hogy ezt sikeresen teljesítettem, és a pártvezetés is elégedett volt. Ma pedig én vezetem az országos ifjúsági szervezetet.

Emlékszem, 2010 környékén sokan nagy csodát vártak az LMP-től. Később mintha elvesztette volna a párt az önálló karakterét, eltűntek a kiemelkedő egyéniségek, unalmassá vált. Hogy látod, biztos, hogy van jövő az LMP-ben?

Van. Az ifjúsági szervezetünk ezért is kapta a Lehet Más a Jövő nevet. Úgy gondolom, hogy szilárd elvekkel, kiváló szakpolitikusokkal rendelkező párt vagyunk, amely nem tűr kompromisszumot, és időnként hajlandóak vagyunk belátni azt is, ha tévedünk.

Mint például a migráns kérdés ügyében, ahol bejelentettétek, hogy rosszul mértétek fel a terepet...

Ami az én szemszögemből nézve még bonyolultabb, hiszen szentgotthárdiként természetesen nem támogattam a táborépítést, ez pedig nem tipikus LMP-s megnyilvánulás. Úgy gondolom, hogy szét kell választani, hogy mit mond az ember a párt nevében, és a választókerületben kinek az érdekeit képviseli. Ebben az esetben nem a saját érdekem volt az első, hanem a szülővárosomé. Hiszen mit látunk? Szentgotthárd idegenforgalma két hét alatt ötven százalékot esett vissza a migránsok jelenléte miatt. Ráadásul voltak olyan önkormányzatok, akik infrastrukturális fejlesztésekért cserébe örömmel fogadták volna a migránsokat. Szentgotthárd viszont már a kezdetekkor jelezte, nem kér a táborból. Ezt a várost a szüleink építették, megdolgoztak érte, és a terveinket teljesen keresztülhúzta a mostani intézkedés.

Visszatérve az LMP-hez, az országos ifjúsági szervezet elnöke lettél. Azért futottál be ilyen gyorsan ilyen szép karriert, mert kevés az ember vagy valóban tehetségesnek tartanak?

Az LMP 2010-ben alakult, azóta hat év telt el, most jött el az ideje annak, hogy létrejöjjön egy ifjúsági szervezet, amely nemcsak kiszolgálója a pártnak, hanem egy olyan közösség, melyhez könnyebben csatlakoznak a fiatalok. Nagy hangsúlyt fektetünk a képzésekre annak érdekében, hogy az ide érkező fiatalok tanuljanak. A Fidelitast sokszor bíráltam azért, mert ott csak buliznak, wellness disznóvágásokat szerveznek, és nem ejtenek szót közéleti dolgokról. Érdekes módon a legtöbben a Fidelitasból jelentkeznek át hozzánk. Ráadásul úgy látom, van bázisunk is, hiszen ha megnézzük az elmúlt időszak közvélemény kutatásait, jól látható, hogy a Jobbik és az LMP a legnépszerűbb a fiatalok köreiben.

Az LMP-sekről elsőre pesti belvárosi srácok jutnak eszembe, akik annyira értelmesek, hogy jómagam meg sem értem, mit akarnak mondani. Nem volt hátrány, hogy te vidékről érkeztél?

Szerintem előny, hogy vidéki vagyok. Néhány hónapja volt a pártok ifjúsági szervezetei között egy vita az oktatásról. A Fidelitas nem jött el, az LMP-t én képviseltem. Nagyon sok olyan dolgot hallottam, amely elrugaszkodik a valóságtól. Olyan fiatalok beszéltek, akik szerintem a 4-es 6-os villamosvonalából ki sem mozdultak. Schiffer Andrással ráadásul volt alkalmam országjáráson részt venni, ahol számos kistelepülésre jutottunk el, így láttam sok mindent, ami túl mutat a fővároson.

Ha eléd állna egy fiatal, mivel győznéd meg, hogy az LMP-ben érdemes politizálni?

Azt gondolom, hogy ma két ifjúsági szervezet van, amihez érdemes csatlakozni, ha szeretnél tenni valamit a társadalom érdekében. Ez a Jobbik és az LMP. Sok kérdésben az álláspontunk is egyezik. Például a szabad kereskedelemről kialakított kérdésben teljes az összhang. Ez a két párt az, amely 21. századi, és meg tudja szólítani a fiatalokat, a többiek már lemondtak a fiatalabb generációkról. Nézzük csak meg a pártok vezetőinek átlagéletkorát. Az LMP próbál szexi és fiatalos lenni. Vannak persze kísérletek máshol is, de Gyurcsányon például már csak nevetnek a fiatalok. Elmegy dj-nek, léggitározik, és hasonló hülyeségek. A média által vezérelt politika miatt ezek az emberek nagyon elszakadtak a valóságtól, szinte nem is önmaguk. Ezért is tisztelem Schiffer Andrást, aki nagyon más, mint a többiek, és az elmúlt hetek eseményei is bizonyították, hogy ő soha nem lesz hajlandó lemenni kutyába, szemben Vona Gáborral.

Emlékszem, 2014-ben ott szurkoltam a tévé előtt, hogy az LMP érje el a parlamenti küszöböt. Nagy nehezen sikerült. Horváth Zoltán, a szombathelyi önkormányzati képviselő viszont nem került be a közgyűlésbe, pedig az egyik legtöbbet dolgozó politikus volt. Hogy látod a jövőt? Tagja lesz a baloldali összefogásnak az LMP?

Határozott véleményem, hogy az LMP egyedül fogja megmérettetni magát. Nem az lesz a kérdés, hogy a párt bekerül e 2018-ban a Parlamentbe, hanem az a cél, hogy az ország minden területén legyen valaki, aki LMP-snek vallja magát. Vas megyében jól állunk, Szombathely jó alapokkal bír, de Celldömölk, Sárvár, Körmend és Szentgotthárd is ott van a képzeletbeli térképünkön. Össze akarjuk fogni az embereket.

Sok esetben pont az LMP-s szavazatokon múlhat, Szombathelyen lehetett is arról hallani, hogy a baloldal 2014-ben nagy nyomás alatt tartotta a jelölteket.

Akkor sem, és most sem engedünk a zsarolásnak. Nem fogunk egy mandátumért lefeküdni senkinek. Czeglédy Csaba azért is gyűlöli az LMP-t, mert azt hiszi, hogy annyi szavazatot „vettünk el”tőlük, hogy emiatt nem nyerhetett dr. Ipkovich György. Mindenki megkeresett minket, hogy működjünk együtt, de mi hittünk és hiszünk is az önállóságban.

Mint tudjuk, a bázisod Szentgotthárd. Az országos ügyek mellett figyelsz a szülővárosra is?

Teljes mértékben. Olyannyira, hogy barátaimmal alapítottunk egy helyi erőt, Fiatalok Szentgotthárdért néven, melynek célja, hogy felrázzuk a város kulturális életét. Úgy véljük, helyben is szükség van a fiatalságra, a friss levegőre, de persze számítunk az idősebb, tapasztaltabb személyekre is. A szervezetnek már most sok tagja van, a legkülönfélébb háttérből érkeztek. Sokfélék vagyunk, de mindannyian szeretnénk Szentgotthárdért tenni.

Nemrég az ATV-ben adtál interjút ügynök témában. Miért fontos neked ez a kérdés?

Előtte megjegyezném, hogy a folyosón szó szerint összeütköztem Kálmán Olgával, aki majdnem magára borította miattam a kávéját. Gyorsan odébb somfordáltam, nehogy megjegyezzen, és a következő interjú során megbosszulja az incidenst :) Visszatérve a témára, határozott véleményem, hogy ki kell nyitnunk a dossziékat, hogy megtudjuk, hogy kik és mit csináltak az előző rendszerben. Nem a számonkérés, hanem az erkölcs miatt. Persze ha valaki súlyos bűnöket követett el, ott szankciókra is szükség lenne. Úgy gondolom, hogy a mostani nemzedékeknek joguk és kötelességük tudni, mi is történt. A dédnagyapám tudtommal például tagja volt a kommunista pártnak, azonban a funkciójáról, ha volt neki, semmit nem tudok. Nem vagyok az ő hibájáért felelős, de erkölcsi szempontból mégis szeretném tudni, mit tett, vagy nem tett. Ráadásul úgy kellene feltárnunk a múltat, hogy különbséget tudjunk tenni áldozatok és valódi bűnösök között. Arra például figyelnünk kell, hogy akiket megzsaroltak, azok ne sérüljenek. De jogunk van megismerni azokat a neveket, akik az egész rendszert működtették. Csak annak a nemzetnek van jövője, amelyik tisztában van a múltjával is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!