Hírek

2016.06.09. 15:15

Aki tüntet, annak nem hosszabbítja meg szerződését az LuK? (frissítve)

A Vasas szakszervezet gyanúja szerint a cég két munkavállalójának nem hosszabbította meg a szerződését, azok szakszervezeti tevékenysége miatt.

Budai Dávid

Ahogyan tegnap röviden megírtuk, ismét tüntettek a szombathelyi kuplunggyár előtt és mint ismeretes alig egy hónappal ezelőtt is volt már egy demonstráció. Ezúttal megkerestük Molnár Ákost, a Vasas Szakszervezet régióvezetőjét, hogy meséljen a szerdai tüntetés hátteréről, valamint sikerült megszólaltatnunk egy olyan LuK-os munkavállalót, akinek a szakszervezet gyanúja szerint éppen a szakszervezetben végzett tevékenysége miatt nem hosszabbították meg a szerződését.

Az egyik probléma Molnár Ákos szerint, hogy nagyon magas a határozott idejű foglalkoztatottak aránya a cégnél, szerinte sokkal magasabb, mint a régió többi üzemében. A szakszervezeti vezető szerint a magyar munkatörvénykönyve a határozatlan idejű munkaszerződéseket tekinti tipikusnak. A határozott idejű szerződések maximum öt évre szólhatnak, és megszűnésükkor sem indoklás, sem végkielégítés nem jár. Így ha esetleg visszaesik a megrendelésszám, a cég egyszerűen kifuttatja a szerződéseket és erről még bejelentési kötelezettsége sincs a munkaügyi központban, mint csoportos létszámleépítésről.

Az LuK inkább munkaerőhiánnyal küzd, ám ennek ellenére nincs szó öt évig tartó munkaszerződésekről sem, jellemzően fél évre, jobb esetben egy évre szólnak a szerződések. Gyakorlatilag így a munkavállaló állandó próbaidőn van. Ezzel pedig a munkavállalókat állandó létbizonytalanságban tartják, arról nem beszélve, hogy így még hitelt sem tudnak felvenni. Hogy mennyire nem, azt Molnár Ákos egy aktuális példával meg is világítja: „ha például valaki a foci Eb-re venne hitelből egy színes Tv-t, akkor azt el fogják utasítani, ha csak egy féléves határozott idejű szerződést tud felmutatni."

Seres Gábor

A szerződés lejártával a cég, ha akarja, egyszerűen nem hosszabbítja meg azt, még indokolnia sem kell, a dolog el van intézve. A szakszervezeti vezető szerint most két tagjukkal, éppen ez történt, biztosak benne, hogy szakszervezeti tevékenységük miatt kellett távozniuk a vállalattól Egyikük az egy hónappal ezelőtti demonstráción vett részt, míg másikuk a bértárgyaláson működött közre, ma már egyikük sem dolgozik a cégnél. Seres Gábor elmondta, neki május 31-én szűnt meg az egyéves határozott idejű szerződése, és azt nem is hosszabbították meg. Voltak még páran, akiknek szintén lejárt a szerződésük, de mivel nem volt szakszervezeti tevékenységük az ő szerződésüket meghosszabbították. Gyanújukat az is igazolja, hogy az így megüresedett pozíciókra jelenleg is több munkavállalót keresnek, vagyis nem arról van szó, hogy többé nincs szükség az adott munkára. Seres Gábor azonban még szerencsésnek mondhatja magát, mivel a szakmája pék, ezért könnyen el tudott helyezkedni, hétfőn már dolgozott is új munkahelyén, de mint mondja, nem adják fel a harcot, minden törvényes eszközt bevetnek a siker érdekében.

Molnár Ákos szerint a cég eljárása azért különösen visszás, mert a sikeres bértárgyalás után megállapodtak, hogy nem küldenek el senkit, ezért követelik, hogy a cég vegye vissza az elbocsátott munkavállalókat. Ügyükben egyébként már közigazgatási eljárást is indítottak. Jogorvoslatért, az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultak, bíznak benne, hogy szeptemberre lesz már valamilyen eredmény. A szakszervezeti vezető hangsúlyozta, a szerdai demonstráció csak a kezdete volt egy kampánynak, amit folytatni fognak, így a jövő hónapban is lehet számítani valamilyen akcióra.

Természetesen megkerestük a Luk Savaria Kft. ügyvezetését is a szakszervezeti vezető állításaival kapcsolatban, akik későbbre ígértek választ.

Megérkezett a Luk Savaria Kft. válasza szerkesztőségünkhöz, akik nem kívánták kommentálni a szakszervezeti vezető állításait. Mivel az ügyben nem akartak nyilatkozni, így kérdéseinkre sem kaptunk választ.

(A képek a május 13-ai tüntetésen készültek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!