Hírek

2016.06.18. 15:05

Annyi fúvós zenélt Kőszegen, mint még soha - mutatjuk, mit láttunk!

Kőszeg - Rendkívül nagyszabású rendezvénysorozattal ünnepelte 150 esztendős fennállását Kőszeg Város Koncert Fúvószenekara. Az ország legrégebbi fúvószenekarának történelmét örökíti meg egy helyi kiadvány is.

Simán Klára

Az elmúlt hétvégén meghitt ünnepséggel kezdték a péntek estét a fúvósok: délután néma menetben végigvonultak a városban a temetőig, itt gyászzenével emlékeztek a zenekar elhunyt zenészeire a Mindenki Keresztjénél. A sírokon fehér virágokat helyeztek el – jelképezve ezzel is a közösségi összetartozást és az emlékezést. Ezután hangos zenével vonultak végig a Fő térig, ott "flash mob" jelleggel elhangzott több zenemű is, a magyar himnusszal együtt. Szombaton délelőtt a kőszegi múzeumban megnyitották a zenekar történeti kiállítását, délután pedig a jubileumi koncertre is sor kerül a Jurisics-vár udvarán. Közben bemutatták a Söptei Imre, a Vas Megyei Levéltár Kőszegi Fióklevéltárának osztályvezető levéltárosa által írt kötetet, amelyet a jeles alkalomra szerkesztett. A könyv tartalmazza a zenekar másfél évszázadot felölelő történelmét.

Ezen a hétvégén még Szilágyi Miklós, Kőszeg Város Koncert Fúvószenekarának karnagya is komoly feladat elé nézett az Ezren fújják ezerrel elnevezésű Nemzetközi Fúvószenekari Fesztiválon: számos országból, több mint húsz zenekar, 1200 zenész gyűlt össze a templom előtti téren a kőszegi fúvósok vendégeként – őket három karnagy vezényelte, köztük a jubileumot ünneplő kőszegieké. Ez embert próbáló teljesítménye volt a résztvevőknek. A jubileumi ünnepség vasárnap este ér véget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!