Hírek

2016.06.27. 19:01

Malacsütés hajnaltól

Már hajnalban serénykedtek a pusztacsói malacsütők, a helyiek mellett a szlovákiai Szencből, Kőszegről és Szentgotthárdról is érkeztek baráti társaságok az V. Malacfesztiválra.

Cseszkó Tamás

- Ötven önkéntes dolgozott azon, hogy ismét jól sikerüljön a pusztacsói Malacfesztivál - mondta el Kollarits Kornél, a település polgármestere, aki elárulta, a falunappal egybekötött rendezvény igencsak jól összekovácsolja a közösséget. A malac-sütő verseny évek óta nagy népszerűségnek örvend, hamar híre ment a megyében a programnak. Egyre többen látogatnak el Pusztacsóba, ahol ínycsiklandó illatok és vidám sütőmesterek várták a vendégeket.

Saját fűszerekkel, titkos receptekkel készültek a csapatok a pusztacsói malacfesztiválra Fotó: Hornyák Emőke

- Negyvenkilós kismalacokat adunk a versenyzőknek, melyeket már egy héttel korábban előkészítünk, mindegyik azonos pácot kap, de az már a csapatokon múlik, hogy ki miként fűszerezi - tudtuk meg a szervező polgármestertől. A frissen sült hús különleges, titkos receptekkel készül, mindegyik település igyekszik a saját fűszereit használni. Az elkészült műveket idén is a jól bevált zsűri értékelte, Pócza Zoltán, a Kőszegi Jurisics-vár Művelődési Központ igazgatója elnökölt, az ő munkáját Földesi János iskolaigazgató, Rácz Gábor vállalkozó, Seper András, a Vas Megyei Katasztrófavédelemi Igazgatóság igazgatóhelyettese és Szigetvári Zoltán pusztacsói lakos segítették. Seper András ötödik alkalommal kóstolja az ételeket, úgy értékelt, hogy még soha ilyen jókat nem evett, mint az idei versenyen. - Sok szempontot veszünk immáron figyelembe az értékelésnél, fontos a csapatok megjelenése, viselkedése, hiszen egyre jobb minőségben versenyeznek - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy még malacszépségversenyt is rendeztek úgy, hogy a csapatok egy-egy tagjainak kellett jelmezt ölteni.

A Pusztacsói Malacfesztivál egyúttal falunap is, ilyenkor vendégül látják a falu lakóit, gulyás és pörkölt közül választhattak a helyiek, de a nevező csapatok is készültek bográcsételekkel. A programok már pénteken elkezdődtek, este tábortűz mellett a Varga Albin vezette gencsapáti hagyományőrzők és a Boglya Zenekar közösen szerveztek táncházat. Sült a szalonna, szólt az ének, igazi családias összejövetel volt. Az idén először kitüntetéseket is adományoztak, Pusztacsóért Érdemplakettet kapott Poór Imre, aki 1990 és 2002 között volt a falu polgármestere; Tóth János címzetes főjegyző, aki a napokban ment nyugdíjba, a Pusztacsó díszpolgára címet kapta. Számos kulturális program is várta a résztvevőket, Varga Tamás harmonikaművész mellett felléptek a lukácsházai óvodások, az Orfeum Vándorszínpad gyermek- és felnőttműsorokkal is szórakoztatta a nagyérdeműt, de nagy sikert aratott Pap Rita és Bodnár Attila gyermekeknek szóló programja is. Este Korda György és Balázs Klári hívta táncba közönséget, a nagy meleg ellenére 1500-2000 ember énekelte teli torokból a házaspár ismert slágereit. A koncertet követően kihirdették a malacsütő verseny végeredményét, idén a Kőszegi Ipartestület csapata bizonyult a legjobbnak, akik értékes ajándékokkal gazdagodtak. - Sikeres rendezvényen vagyunk túl, bízunk benne, hogy lesz folytatás, hiszen az embereknek van igényük a kikapcsolódásra - fogalmazott Kollarits Kornél, aki egyúttal kiemelte, büszke az önkéntesek munkájára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!