Hírek

2016.06.29. 18:50

Bohócok lelkét fejleszti

Szombathely – Ötnapos, intenzív képzésen vesznek részt ezen a héten a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat bohócjelöltjei. A szombathelyi mosolyszolgálatos bohócjelöltek trénere nem más, mint Eric de Bont, a Menorca szigetén működő Bont’s nemzetközi bohóciskola vezetője.

Tersztyánszky Krisztina

A holland származású, jelenleg Spanyolországban dolgozó Eric Vass Szilárdnak, a Dr. Bohóc Mosolyszolgálat alapítójának meghívására érkezett Szombathelyre. Szilárd maga már tartott képzést egy lelkes kis csoportnak, de azt gondolta, az ő tizenöt éves bohócdoktori tapasztalata kevés: kerített hát valakit, akit alkalmasnak tart arra, hogy átadja a tudást.

Eric szívesen fogadta el a meghívást, mert szimpatikus neki a szombathelyi fiatalok kezdeményezőkészsége. Indulásként részt vett a bohócdoktorok egy rendelésén, a Markusovszky kórház gyermekosztályán végiglátogatta velük a kis betegeket. Első benyomásai jók voltak. Tetszett neki, hogy a vizitelő orvos itt kezet nyújt a kollégáknak .Tapasztalatai szerint ez nincs mindenhol így. Sokat utazik, járja a világot, és azt látja, hogy a bohócdoktorok mindenhol a maguk módján végzik ezt a szolgálatot.

Vass Szilárd, Lehőcz Zsuzsa, Balogh János és Eric de Bont Fotó: Unger Tamás

Egy biztos: ha a legtöbb helyen önkéntesek is a gyógyító bohócok, bizonyos ismeretek nélkül nem szabad bemenni a sérülékeny lelkű kis emberek közé. És itt nem technikai tudásról, trükkökről van szó. Eric a bohócai lelkét keresi, azzal bánik, azt készíti fel a feladatra.

- Egy olyan közegben, ahol orvosok, ápolók, mindenki a gyerek fölött áll, ott a bohóc a gyerekkel van egy szinten - magyarázza. - Hatalmas intuícióra van szüksége, hogy megérezze, szívesen látják-e. Improvizatív képességre, hogy meg tudja ítélni, az adott helyzetben, az adott gyermeknél mire van szükség. Nagy hasznát veszi pszichológiai, pedagógiai, sőt anatómiai ismereteknek is, hiszen egy frissen operált gyermek számára akár ártalmas is lehet a nevetés. Ez a pár nap talán arra elég lesz, hogy bizonyos impulzusokat adjon. Biztos, hogy fogunk időt szánni az energiamunkára. Hogy történik az, hogy a bohóc belép a kórterembe, és lecsillapítja a levegőben lévő félelemérzést? Milyen eszközökkel tudja önmagát megvédeni a csüggedéstől, gyógyíthatatlan gyermektől távozva hogy tud a következő szobában újra mosolyogni?

Eric szerint a bohócot nem játszani kell - , bohócnak lenni kell. Kontaktust teremteni a közönséggel, megosztani azt, amit érez.

Vajon vannak-e tudományos bizonyítékok arra, hogy a nevetés gyógyít? Válasz helyett Eric igaz történeteket mesél. Arról a gyerekről például, akinek többször műteni kellett a karját. Harmadszorra a bohócnak köszönhetően elmúlt a műtétet lehetetlenné tevő rémült remegése. Vagy arról a tizenéves holland fiúról, akit a bohóclány merész trükkel szelídített meg és fakasztotta mosolyra.

A képzés indulásakor Szilárd és társai még maguk sem tudják pontosan, hogy a következőkben mi fog történni. Támogatójuk, a Szombathelyi Evangélikus Egyházközség Szeretetszolgálatáért Alapítvány jóvoltából elvonulnak egy csendes helyre, és bízva Eric intuíciójában, alávetik magukat a bohóclelket felszabadító, fejlesztő folyamatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!