Hírek

2016.06.16. 12:46

Regisztrálni kell a vízitúrákat a Rábán – Felmérés készül

Őriszentpéter – Közös adatbázist készítenek az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság szakemberei és a Rábán működő vízi sportegyesületek. Szeretnék megőrizni a Rába folyó természeti kincseit.

Bakos Ágnes

- Ettől az évtől regisztrálni kell a Rába folyóra tervezett túrákat – hívja fel a figyelmet dr. Szentirmai István, az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság osztályvezetője. A térségi vízi sportegyesületek és az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság tavasszal állapodott meg arról, hogy közös erőfeszítéseket tesznek a Rába élővilágának és vonzerejének megőrzése érdekében, ezért indították el a rabavizitura.hu oldalt. Itt kell jelezni a túrákat és az adatok segítségével felmérik hányan használják a folyó egyes szakaszait.

Az információk kiértékelése után lesz látható, egyáltalán milyen mértékű a folyón zajló turizmus, és a jövőben alapot adnak az adatok a helyi vízi turizmus szabályozásához. Például lehet olyan szakasz, ahol a jövőben limitálni kell majd az áthaladók számát. A szakemberek szerint, a folyón jelenleg zajló vízi turizmus egyelőre nem éri el azt a szintet, amely veszélyeztetné a természeti értékeket – de ez változhat a jövőben.

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

Van mit csodálni a Rába vasi szakaszán – emelte ki felhívásában dr. Szentirmai István. – A Sárvárig még szabályozatlanul kanyargó folyó vad szépsége felejthetetlen élményt nyújt azok számára, akik egy-egy szakaszán végigeveznek. A néhol sebesen száguldó, máshol csak éppen csordogáló vízfolyás a víztükör fülé hosszan benyúló fákkal, több méteres szakadópartokkal olyan ősi állapotokat tükröz, amelyeket Magyarországon máshol már nem igen lehet megtapasztalni. A csodás tájkép mellett a Rába élővilága is különleges élményeket kínál – sorolta a szakember.

Ezekben a hetekben nem szabad kiszállni a vízi járművekből azokra a zátonyokra, ahol kis lilék és billegető cankók fészkelnek. A laposabb partszakaszokat és a kavicszátonyokat szeretik. Fészküket a talajra rakják, így áldozatul eshetnek az akaratlan taposásnak. Ilyenkor, májusban és júniusban költenek.

A víz felett gyakran lehet hallani a trópusi madarakat megszégyenítő színekben pompázó gyurgyalagok bugyborékoló hangját, amelyek a partfal üregeiben költenek. Ugyanitt alakítja ki fészkelő üregeit a partifecske és a repülő drágakőhöz hasonlító jégmadár is. A Rába-part ritka fészkelő madara citromsárga hasáról és állandóan fel-le járó, hosszú farkáról felismerhető hegyi billegető is.

– Ha szerencsések vagyunk, egy-egy széles szárnyain keringő rétisast vagy fekete gólyát is megpillanthatunk a folyó felett – emelte ki a szakember. Hozzátette:

– A madarak mellett a Rába vízének élővilága is rendkívül gazdag és bővelkedik ritka fajokban. Ezek közül a nyári hónapokban gyakran találkozhatunk a víz felett könnyedén libegő türkizkék színű kisasszony szitakötővel vagy a júliusban tömegesen rajzó kérésszel, a dunavirággal.

Az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság és a Rába vízi sportegyesületei nem csak a túrák szabályainak kidolgozásában működik együtt, hanem a jövőben közös programot indítanak a Rába természeti kincseinek bemutatására – összegezte dr. Szentirmai István.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!