Hírek

2016.06.23. 18:09

Tűzről pattant ötletek - Megjelent a PLT új szakácskönyve, benne 27 vasi olvasónk receptjével

Szombathely - A Vas Népe hűséges olvasói sok recepttel örvendeztetik meg szerkesztőségünket. Kedvenc bogrács- és grillételeiket most a közönség is megismerheti.

Vadas Krisztina

Sokan alig várják már a jó időt, hogy kezdetét vegye a kerti sütés-főzések szezonja. Tárcsán vagy roston, kemencében vagy bográcsban, ki-ki a kedve és lehetősége szerint próbálja lenyűgözni a családot és a vendégeket finomabbnál finomabb, szabadtéren készült ételekkel.

A kerti főzés igazi közösségi élmény: magának senki nem fűti fel a kemencét, nem rak tüzet a bogrács alá. Ezekhez az ételekhez mindenki hozzátesz valamit: van, aki krumplit pucol, van, aki a tüzet rakja meg.

Az étel nyílt lángon sütése nem újkeletű technika. Bár ma már nagyon profi grillezőket lehet vásárolni, a legtöbben napjainkban is a faszenes verzióra esküsznek. A faszén vagy nyílt láng nélküli grillezés nem az igazi - állítják, mert a jellegzetes füstös íz semmivel nem pótolható. A bográcsnak pedig hagyománya van hazánkban, hiszen vándorló őseink alapeszköze volt főzésnél. Ezekkel az eszközökkel nagyon sokféle, ízletes étel elkészíthető, persze a jól bevált gulyáson, marhapörköltön túl. Ehhez nyújtunk most segítséget új receptgyűjteményünkkel. A Szabadtűzi ételek könyve igazi kincseskönyv,  amiből  rengeteg ihletet meríthet az  olvasó. Így legközelebb  már valami extra újdonsággal várhatjuk a kerti partira a vendégeket, de a családot is megörvendeztethetjük néhány finom, új falattal.

A könyvbe 27 vasi receptgazda került be, volt, aki több étel leírásával is.

Az ünnepélyes könyvbemutatóra közülük tizenöten jöttek el a Vas Népe szerkesztőségébe. Őket Mehlhoffer Tamás digitális főszerkesztő köszöntötte. Kiemelte, hogy sok olyan arcot lát, akik „régi motorosok", de jó, hogy mindig akad egy-két újabb olvasó is, aki csatlakozik a receptküldők táborához. Elmondta, hogy hozzá ez a kiadvány áll eddig a legközelebb, ugyanis ő is nagy rajongója a szabadtéren készített ételeknek.

Miután olvasóink átvették saját példányaikat, lázasan lapozgatták, hiszen előre ők sem tudták, melyik receptjük került be. Ruckné Foki Erikának például két finomsága is helyet kapott az oldalakon. Horváth Béláné unokájával érkezett az eseményre: Alexander most éppen a nagyinál nyaral. Elmesélte, hogy a mama mindig megfőzi a kedvencét, persze az tűzhelyen sül, ugyanis a palacsintát szereti a legjobban. Megtudtuk, hogy Horváth Béláné főleg a szőlőszüretkor remekel szabadtéri főzőtudásával, de ezek az ételek akár nyáron is elkészíthetők. Horváth László egy bográcsban készült, általa magyaros egytálételnek nevezett receptet küldött, ami be is került a könyvbe. Mint mondta, kicsit vicces, hiszen idén húsvétkor készítette el életében először. Tátrainé Kulcsár Irén a gyermekei és unokái kedvencét osztotta meg velünk: a különleges burger rostélyon sütve mindig az utolsó morzsáig elfogy a családi összejöveteleken.

A Szabadtűzi ételek könyve június 27-étől kapható az ügyfélszolgálati irodákban, illetve igényelhető a kézbesítőknél.

Bográcsozás: füst a levegőben, gombóc a torokban

Emlékszem, amikor még gyerek voltam, édesanyám mennyire szeretett a falusi családi házunk udvarán sütögetni a kellemes, nyári estéken. Édesapám és az öcsém - érdekes módon - sosem rajongtak a kerti sütés-főzésért, az udvari vacsoráért. Pedig azt mondják, a bogrács, a grill a férfiak gasztronómiai tehetsége kibontakozásának eszköze. Úgy látszik, családunk férfi tagjaiba egy csepp ihlet sem szorult, már ami a főzést illeti. Persze mi anyukámmal mindig lelkesen hordtuk az eszközöket és az alapanyagokat a kis kerti asztalra, és serényen nekiláttunk a főzésnek. A végeredmény persze már mindenkit kicsalogatott a ház rejtekéből, szinte úgy jöttek a férfiak az udvarra, mint ahogy a mesékben a szépen megrajzolt illatfelhőt követik az éhes szereplők. Azóta városba, azon belül is lakásba sodort az élet. Így a szabadtéri sütés-főzés lehetősége a nullára csökkent. Amikor az utcákat járva a levegőben megérzem a grill gomolygó füstjének illatát, azonnal gombóc szorul a torkomba. Behunyom a szemem, és újra azt érzem: otthon vagyok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!