Hírek

2016.07.08. 13:55

Autóknak zárva a határ Pinkamindszentnél

Pinkamindszent - Lezárták a gépjárműforgalom elől a Pinkamindszent - Nagysároslak határátkelőt az osztrák hatóságok. Az érintett szakaszon van még működő határátkelő.

Turbók Attila

-  Két napja az osztrák hatóságok lezárták a gépjárműforgalom elől a Pinkamindszent - Nagysároslak (Moschendorf) közti határátkelőt, ahol most csak gyalog, vagy kerékpárral lehet közlekedni - tájékoztatta lapunkat Csiszár István pinkamindszenti polgármester. A határ menti kistelepülés vezetője némileg értetlenségének adott hangot, amikor hozzátette, a zárásról senkit nem tájékoztattak az osztrákok. - Nem mintha ez kötelességük lenne, ám a jó kapcsolat fennáll a határ két oldalán lévő települések közt, ennyit igazán megérdemeltünk volna - mondta a községi vezető. A zárás több kilométeres kerülőre kényszeríti az autósokat. Csiszár István a határátkelő –  autósoknak szóló – lezárásával kapcsolatban hozzátette, az évtizedes jószomszédi viszony, a „normális" átjárhatóság az idei tavasztól, az úgynevezett „migránskérdés" óta látszik némileg romlani, az osztrák hatóságok rendre erőltetik az ellenőrzést a kishatár forgalomban is. – A hozzánk hasonló zárásról még Felsőszölnökről van információm – mondta a polgármester. (Megjegyzendő, a pinkamindszenti, osztrák őrbódéval megegyező konténereket raktak ki a minap a kőszegi átkelőhöz is).

– A zárás természetesen nemcsak az Ausztriába ingázó munkavállalókat érinti hátrányosan, hanem az érdekes módon határátkeléssel járó, de belföldinek számító közlekedőket is, hiszen Nagysároslak felé közlekedtek a Szombathelyre utazók az orvoshoz, dolgozni, egyáltalán mindennapos ügyeiket intézni, így viszont több mint tíz kilométeres kerülőre kényszerülnek az autósok – tette hozzá Csiszár István. A polgármester úgy véli, nem feltétlenül a migránshelyzet a kiváltó oka ennek az intézkedésnek, lehet más is a háttérben. A bevándorlók amúgy sem a műutakon közlekedtek, a zöldhatár jellemzőbb helyszín erre a célra, ott pedig nincsenek rendőrök.

– Sajnos a környéken ezt hangulatkeltésnek élik meg a helyiek, amely nem tesz jót a települések közti kapcsolatoknak – jelentette ki Pinkamindszent polgármestere.

A hangulat „keltését" már lapunk munkatársai is megtapasztalták, Pinkamindszent központjában néhány elkeseredett helybéli megjegyezte: „az elmúlt időszak tapasztalatait leszűrve ez a zárás most már örökké tart...". Természetes a rossz kedv Pinkamindszenten, hiszen egy határmenti falu életét a csak térképeken létező vonalak nem igazán befolyásolják. A helyzet azonban „komoly", ottjártunkkor a rend szigorú osztrák őre bizony nem csak a gyanútlanul közeledő magyar rendszámú autót fordította vissza, szigorúan eljárt a lezárt határra érkező osztrák rendszámú konvojjal is. Nekik is egy másik közúti átkelőt kellett keresniük a haza-utazáshoz. Ettől függetlenül a bódénál intézkedő rendőr – a kánikula ellenére is – udvariasan, mondhatni barátságosan beszéli meg minden autóssal a nagypolitika áldatlan hatásait a határ menti barátságokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!