Hírek

2016.07.16. 07:05

Beszélgetés Kovács Ferenccel a konzuli munkáról és a nyárról

MÜNCHEN - Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés korábbi elnöke, volt országgyűlési képviselő, 2014. november 1-je óta a külügyminisztérium munkatársa, tavaly február óta pedig nemzetpolitikai diplomata, konzuli beosztásban Magyarország Müncheni Főkonzulátusán. Jelenlegi feladatairól és további terveiről kérdeztük.

Béres Zoltán

- A fő területem nemzetpolitikai diplomácia, de ezen túlmenően természetesen el kell látnom az általános konzuli feladatokat is. Ez utóbbi teendők különösen így a nyári időszakban szaporodnak meg, amikor a szabadságolások miatt viszonylag kevesen vagyunk. Szerencsére nyáron úti célként, turizmus szempontjából kevésbé kedvelt Bajorország a magyarok körében. A téli síszezon és a müncheni sörfesztivál az, amikor nagyon jelentős számú honfitársunk választja utazási célból Bajorországot. Ugyanakkor munkavállalási helyszínként egyre népszerűbb, nagyon sok magyar dolgozik itt, már nem csak a vendéglátásban, hanem ma már szinte valamennyi gazdasági ágazat területén. A konzuli munka azért érdekes, mert csak azoknak segíthetünk, akik minket erre megkérnek. Ez alól kivételek például a halálesetek. Sajnos a közelmúlt egyik szomorú esete volt egy elhunyt családjának a kiértesítése volt. A feladatok döntő többsége az elveszett vagy érvénytelen úti okmányok pótlása, esetleg ideiglenes útlevél kiadása. Személyi iratokat, személyi igazolványt, jogosítványt csak otthon lehet megújítani, pótolni.

A müncheni főkonzulátus nyári fesztiválján: Kovács Ferenc, dr. Kelemen Mária, a helyi egyetem professzora és a férje, Kelemen Tamás

- Nemzeti összekötő diplomataként melyek a konkrét feladatai?

- Az itt élő magyar közösségekkel való kapcsolattartás, a magyar tannyelvű oktatás szervezése, koordinálása. Tegnap az ingolstadti magyar iskolában vettem részt szülői értekezleten. Szombaton a közel 230 magyar általános iskolást oktató, müncheni iskolánk tanévzáró rendezvényére megyek. Bajorországban tíz magyar tannyelvű iskola működik. Ebből kettő-kettő Münchenben és Regensburgban. Egy-egy Freisingben, Nürnbergben, Ingolstadtban, Augsburgban, Passauban és Erdingben is. Feladataim jelentős része ezekhez kapcsolódik. A másik fontos terület a kultúra. Erding városában minden évben ünnepséget szerveznek az ott élő nemzetiségek, nemzeti kisebbségek tiszteletére. Itt, a bejegyzett, önálló szervezettel rendelkező nemzetségek pavilonokat kapnak a várostól, a rendezvénytéri színpadon pedig egy órás műsort adhatnak népi kultúrájukból. Minden évben kiemelnek egy közösséget, amely több lehetőséget kap nemzetük és kultúrájuk bemutatására. Az idén Magyarország és az itt élő magyarok kerültek a középpontba. Kezdeményezésemre, hagyományteremtő szándékkal rendeztük meg nyári fesztiválunkat. Ezen tavaly Vas megye mutatkozott be, idén a vendég pedig Heves megye volt. Szeptemberben, Passauban a városi galériában nyílik meg Németh József Szent Márton útja című fotókiállítása. Ennek a szervezése most az egyik kiemelt feladatom, s már készülünk az 1956. évi forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére, amelynek én vagyok a főszervezője. Ennek a nyitánya október 6-án, Erdélyi János az 1956-os mosonmagyaróvári sortűz történetét bemutató filmjének a vetítése lesz. Ehhez egy beszélgetés kapcsolódik, amelynek résztvevője lesz a film vasi rendezője Erdélyi János, a sortűz Münchenben letelepült egyik túlélője, Mészáros József, valamint dr. Korbuly Dezső történész. Október 12-én Passauban nyílik meg a sárvári Pajor András H mint magyar fotó című kiállítása, és itt lesz az Isis vonósnégyes koncertje, amely ugyancsak része az évfordulós megemlékezésnek. Október 17-én müncheni parlamentben lesz az ünnepségsorozat csúcspontja, ahol az ígéretek szerint a mindkét ország magas politikai szinten képviselteti magát.

- A munka mellett bizonyára azért jut idő a nyaralásra is.

- Természetesen, augusztusban én is otthon Vas megyében és Sitkén leszek. Ugyanis ott lesz mind az öt unokám és az idén rendezzük meg 30. alkalommal a sitkei rockfesztivált. A jubileumi jegyében ez a rendezvény kétnapos lesz. Augusztus utolsó péntekén és szombatján újra a rockzenétől lesz hangos a Hercseg-hegy. Napjaink népszerű együttesei mellett ott lesznek a fellépők között az elmúlt több mint három évtized reprezentánsa: a Deák Bill Band, a Lord, az Edda és az Ossián és természetesen a Korál is Balázs Fecóval.

- November elsején eléri a nyugdíjkorhatárt, hazajön, vagy folytatja tovább Münchenben a munkát?

- Azt tervezem, hogy nyugdíjba vonulok, s hazamegyek Vas megyébe. Szép és érdekes az a munka, amit végzek, nagy megtiszteltetés, hogy hazámat külföldön képviselhetem. Ugyanakkor rengeteg tervem és elképzelésem van, amelyeket szeretnék még otthon megvalósítani. Szeretnék a családom közelében lenni, s az energiáimat szeretteim, Sitke és a megye érdekében hasznosítani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!