Hírek

2016.07.26. 13:04

Fix traffi: Vas megyében nem csökkent a halálos balesetek száma

A rendőrség országos statisztikája szerint kevesebb lett a baleset és kevesebben is haltak meg, amióta üzembe állították a fix traffipaxokat. Megvizsgáltuk, hogy mindez igaz-e Vas megyére?

Budai Dávid

Alig hittük el, de bizony már 113 napja riogatják a fix traffipaxok a szabálytalan sofőröket az ország útjain. Persze nemcsak a szabálytalankodók, hanem mindenki a fékbe tapos, ha közeledik egy kamerához és villámgyorsan ellenőrzi, hogy tényleg mindenki be van-e kötve. A rendőrség 87 nap éles üzem után érezte úgy, hogy mérleget kell vonni és meg kell vizsgálni, mit adott nekünk a Véda intelligens kamerarendszer. Közleményüket hétfőn tették közzé. Ezek szerint június 30-áig összesen 79 ezer 332 közigazgatási határozatot hozott a rendőrség a mobil és fix kamerák által rögzített közlekedési szabályszegések miatt. A kamerák által rögzített jogsértések meghatározó többségét a sebességtúllépések adják. Fényjelző készülék tilos jelzésén áthaladás miatt 36, míg leállósáv jogellenes használata miatt mindössze nyolc esetben született elmarasztaló határozat. Mint írják, a közlekedési balesetek egyik meghatározó oka a sebességtúllépés. Ennek visszaszorításával érhető el, hogy kevesebb baleset történjen, és azok súlyossága mérséklődjön. Tavaly április 1. és június 30. között 126 közlekedési balesetben 144-en, míg 2016 ugyanezen időszakában, 111 esetben 115-en vesztették életüket az utakon. Tavaly április, május és június hónapokban 1423-an, míg az idei második negyedévben 1287-en szenvedtek súlyos sérülést közlekedési balesetek során. Országosan tehát javultak a mutatók, 33-mal kevesebben haltak meg, és 136-tal kevesebben szenvedtek súlyos sérülést, amióta kamerák pásztázzák az utakat.

Kíváncsiak voltunk, vajon Vas megyére is igazak-e ezek a mutatók. Mivel statisztika még nem készült a második negyedévről, mi magunk néztük át a baleseti híreket, sőt ha már ezt tettük, július hónapot is megvizsgáltuk. Tavaly a második három hónapban 115 baleset történt Vas megyében, ebből 40 súlyos sérülésekkel járt és kettő volt halálos. Amióta működik a megyében az öt fix kamera, június 30-áig számításaink szerint 72 személyi sérüléssel járó baleset történt a megyében, ebből húsz volt súlyos és kettő halálos kimenetelű. Ebben a hónapban pedig már 24 baleset történt, és sajnos ismét volt két halálos áldozat. (Az anyagi kárral járó baleseteket az említett adatok nem tartalmazzák, azok száma a négy hónap alatt kétszáz fölött van.) Összességében tehát az látszik, hogy a személyi sérülésekkel járó balesetek száma valóban csökkent, ám sajnos a halálos áldozatok száma nem lett kevesebb Vas megyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!