Hírek

2016.07.28. 18:28

Nem túl sok, de jó tanulmányi eredményű gólyát vettek fel a szombathelyi egyetemre

Szombathely - A Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi karaira 691 diákot vettek fel. A Savaria Egyetemi Központ felvételi ponthatárainak megszabásánál nem a diákok mennyisége, hanem a minősége volt a mérvadó.

Vadas Krisztina

2017. január 1-jétől a szombathelyi karok már az Eötvös Loránd Tudomány-egyetemhez csatlakozva folytatják működésüket. Ez külön örömhír azoknak, akiket most vettek fel a Savaria Egyetemi Központ képzéseire, hiszen ők már az ELTE diplomáját vehetik kézhez. - Ez a lépés nemcsak az intézmény, hanem a képzés színvonalának emelkedését is jelenti - fogalmazott dr. Németh István, a SEK rektorhelyettese.

JELENTKEZÉSI STATISZTIKA

Az 1819 jelentkezőből 893-an jelölték meg első helyen a Savaria Egyetemi Központ valamelyik képzését. Ez a szám némi csökkenést mutat: 2015-ben 950-en jelöltek első helyen szombathelyi szakot. Ám ez a felvettek számán nem változtatott. 2015-ben 697-en nyertek felvételt, 2016-ban pedig 691-en kezdhetik meg itt a felsőfokú tanulmányaikat.

- A felvettek számának stagnálása azért is számít ki-emelten jónak, mert számos szaknál szigorodtak a feltételek: volt, ahol emelt szintű érettségi, megemelt ponthatár nehezítette a bekerülést - emelte ki a rektorhelyettes. A Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Karra, valamint a Természettudományi és Műszaki Karra felvett tanulók közül 456-an alap- és osztatlan képzésre, 216-an mesterképzésre, 19-en pedig felsőoktatási szakképzésre jutottak be.

Fotó: Németh Tibor

SLÁGERSZAKOK

Úgy tűnik, a szombathelyi vezetés célkitűzése, miszerint a pedagógusképzést erősítenék, lassan beérik. Első helyen ugyanis a legtöbben a tanári mesterképzéseket jelölték, összesen 267-en. A toplista második helyén az osztatlan tanárképzések állnak az első helyes jelentkezők körében, ezeket összesen 83-an jelölték. A gépészmérnöki szak a harmadik helyen áll a top 10-es listán, ezt 71-en választották első helyen. A sportképzések is töretlen népszerűségnek örvendenek: A rekreáció, a sportszervező és a testnevelő-edző is szerepel a legvágyottabb tíz szak között.

- Azért örvendetes, hogy sokan választották az osztatlan képzéseket, mert ezek a hallgatók sokáig nálunk maradnak, hosszú távra szavaznak nekünk bizalmat - fogalmazott a rektorhelyettes. - A tanári képzésre jelentkezők közt megfigyelhető, hogy a legtöbben a klasszikus szakpárok iránt érdeklődnek, mint például a magyar-történelem duó. Az anglisztika és germanisztika képzésekre ismét egyre magasabb a jelentkezési szám, ezek a szakok is szép létszámmal indulhatnak el - ezt már dr. Katona Attilától, a BDPK dékánjától tudtuk meg.

NINCS MINDEN VESZVE

Azoknak, akik esetleg a normál felvételi eljárásban nem nyertek felvételt, sincs minden veszve. Elindult a pótfelvételi jelentkezési időszaka, amelynek idén nagyon rövid határidőt szabtak: augusztus 7-éig kell benyújtani a jelentkezést.

- Fontos azonban észben tartani, hogy csak azok adhatnak be felvételi kérelmet, akik egyáltalán nem jelentkeztek a normál eljárásban, vagy sehová sem nyertek felvételt. A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy kizárólag elektronikus úton nyújtható be a jelentkezés - emelte ki Németh Péter, az Egyetemi Tanulmányi Központ munkatársa.

A pótfelvételi eljárás során csak egy intézménybe, valamint csak egy képzésre adható be a felvételi kérelem, így érdemes jól meggondolni, hová jelentkezik a tanuló.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!