Hírek

2016.07.29. 14:35

Tudta? Több pénzt fizetnek a leadott anyatejért - Anyák és babák ünnepeltek a Kámoni Arborétumban

Az anyatej világnapja alkalmából tartották hagyományos rendezvényüket Szombathely területi védőnői pénteken a Kámoni Arborétumban. Anyák érkeztek babáikkal és teljes családok is szép számmal, hogy együtt ünnepeljenek.

Tóth Kata

Augusztus elseje az anyatej világnapja, ezzel a nappal veszi kezdetét a szoptatás világhete is. Az anyatej a táplálék első számú forrása az újszülötteknek – a tökéletesen megalkotott táplálék, amelyből mindent megkapnak. Jótékony hatásait hosszan sorolhatjuk. Megtette ezt Milisitsné Tátrai Beatrix védőnő is, és arra biztatta a megjelent édesanyákat, hogy lehetőség szerint kisbabáikat legalább hat hónapos korig kizárólag anyatejjel táplálják. A szoptatást magát lelki köldökzsinórnak nevezte, a kicsik testi-lelki fejlődését elősegítő folyamatnak.

Fotó: Tóth Kata

Az arborétum fogadóépületénél tartott ünnepségen emléklappal és egy szál fehér rózsával köszönték meg az anyatejet rendszeresen leadó édesanyáknak azt, hogy segítségükkel a rászorulók is hozzájuthatnak ehhez a táplálékhoz. Méltatták azokat is, akik távolabbi vasi településekről juttatják be a megyeszékhelyre az anyatejet, és azokat az anyákat is, akiknek nagy erőfeszítést kell tenniük azért, hogy szoptathassanak – különleges táplálkozásra van szükségük vagy a szervezetük nem tud elegendő mennyiségű anyatejet előállítani.

Jó hírrel érkezett az eseményre dr. Takátsné dr. Tenki Mária önkormányzati képviselő: a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerdán jelentette be, hogy 1800-ról 2700 forintra emelik a leadott anyatej literjéért kapott juttatást az anyatejgyűjtő állomásokon. Az intézkedéssel az a céljuk, hogy tovább növeljék az anyatejjel táplált csecsemők számát.

A köszöntők után ovis táncosok népesítették be a teret. Szoptatási tanácsadás, kreatív műhely, szabadtéri játékok várták a kicsiket. Tombolasorsolással ért véget a rendezvény, melynek védnökségét Vighné Horváth Ilona, a Szombathelyi Egészségügyi és Kulturális Intézmények GESZ igazgatója vállalta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!