Hírek

2016.07.29. 18:59

Visszakapták szombathelyi székházukat a cserkészek

Szombathely - A Magyar Cserkészszövetség III. Nyugat-magyarországi Kerülete és Szombathely Megyei Jogú Város tegnap ünnepélyes keretek között, szándéknyilatkozat aláírásával, jelképesen visszaadta a cserkészeknek szombathelyi székházukat.

Szombathelyi Médiaközpont

A Nyugat-magyarországi Cserkész Szövetség, amely a Magyar Cserkészszövetség harmadik kerülete, 1923-ban elhatározta, hogy - a főváros után az országban elsőként - székházat épít. A várostól ingyen kapott hatszáz négyszögöles telken közadakozásból felépített házat 1935-ben adták át. A háború után az épület egész környezete a szovjet hadsereg használatába került, 1959-ben a magyar állam tulajdona lett. A szovjetek kivonulása után pedig ipari létesítményként funkcionált.

A ház visszaadását a cserkészek szombathelyi nagytáborának programjai közé illesztették, így méltóképpen, mintegy négyszáz cserkész és meghívott vendégeik jelenlétében tartották az ünnepséget

A Géfin Gyula és a Szent László király utca közötti, valamikori cserkészszékház és környezete (ami nemrég még az Epcos-telephelyeként működött) ma a városé, amelyet most adott vissza eredeti tulajdonosának. 71 év után egy ingatlancserének köszönhetően kerülhetett újra a cserészkerület tulajdonába az épület. A ház visszaadását a cserkészek szombathelyi nagytáborának programjai közé illesztették, így méltóképpen, mintegy négyszáz cserkész és meghívott vendégeik jelenlétében tartották az ünnepséget.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere és Ronkay János Péter, a Magyar Cserkészszövetség vezetőtisztje szándéknyilatkozatot írt alá
Fotó: Szombathelyi Médiaközpont

A rendezvényen dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő méltatta a cserkészek ifjúságnevelő tevékenységét, felidézve a személyes kötődéseit a szervezethez. Dr. Puskás Tivadar polgármester és Ronkay János Péter, a Magyar Cserkészszövetség országos vezetőtisztje látta el kézjegyével a szándéknyilatkozatot, amelynek értelmében a cserkészek ismét birtokba vehették korábbi központi épületüket. Az ünnepség része volt a területen az új, Cserkész utca avatása is.

Címkék#cserkészek

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!