Hírek

2016.08.07. 07:02

Ali baba lett a polgármester - Nemzetközi kavalkád kerekedett az olaszfai falunapból

Olaszfa - Megtelt a közösségi ház udvara: a zenéé, a táncé és a vidámságé volt a főszerep, kicsiknek, nagyoknak, magyaroknak, olaszoknak. Ali baba is itt volt és államtitkár zenélt Olaszfán.

Bakos Ágnes

KELETI HANGULAT

Turbános polgármester? Ha Olaszfa, akkor a válasz igen! A rábahídvégi SZM-Adták hastáncosai varázsoltak Ali babát Landor Gyulából az egyik keleti produkciójuk keretében. Lépésről lépésre vezették be az ezeregy éjszakába a településvezetőt: díszes köpennyel, turbánnal, trónra ültetve, s az öltöztetés, a helyezkedés is a látványos produkció része volt. Szájtátva nézték az előadást a közönség soraiból, óriási sikere volt, nem csak a csinos hölgyeknek – a polgármesternek is. A mára profi hastáncosok egy szülői munkaközösségi program kapcsán álltak össze, s a vidám társaságból csapat lett, azóta autentikus, egzotikus ruhákban, kendőkkel, csillogó gyöngyökkel varrt kiegészítőkkel tökéletes keleti hangulatot teremtenek fellépéseikkel – Olaszfán is. Rendhagyó, de náluk az urak sem hiányoznak a produkciókból: szigorú töröknek öltözve őrizték most is a lányokat, asszonyokat misztikus keleti táncuk közben, s rendezték begyakorlott mozdulatokkal a tökéletes színpadképet.

ZENE ÉS TÁNC

Semmi protokoll, semmi felesleges beszéd: igazán az olaszfaiak napja volt a szombat, az idei falunap, amit a település önkormányzata és az Olaszfa Községért Közalapítvány közösen szervezett.

A délutáni hangulatot a szombathelyi West Dance Tánciskola lányai alapozták meg: rengeteg mosollyal és pörgős ritmussal. Minden korosztály képviseltette magát a vagány produkciókban, aztán együtt is táncoltak. Farkas Martin és táncosai romantikát hoztak az olaszfai falunapba – a fiatalember énekesnek született, ezt be is bizonyította a közönség örömére. Közben persze jól fogyott a sör: eleinte csak a pultnál fogyasztottak egy-egy pohár „bemelegítőt” az érkezők, aztán ahogy nőttek a társaságok, teltek a sörpadok, egyre többen egyensúlyozták a műanyag korsókat a sorok között. Az időjárás szerette az olaszfaiakat: kisütött a nap és szél sem zavarta a mulatságot. Mindenki úgy tervezte, hogy sokáig marad, kardigánnal, kendővel érkeztek a falunapozók. A legnagyobb tapssal a magyar zenét és táncot díjazták az olaszfaiak, a győrvári Nefelejcs Néptánccsoport fellépéséhez a Kármentő adta a zenét, a nagybőgőnél V. Németh Zsolt, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár. Nem politikusként, hanem zenészként, hegyhátiként: nem tartott hivatalos köszöntőt, beszélgetett a helyiekkel.

OLASZOK OLASZFÁN

A nemzetközi kavalkádból természetesen nem maradtak ki az olaszok sem: nem véletlenül díszelgett olasz zászló a színpad mögött. Fekete Róbert alpolgármester elmondta, hogy készülnek a XI. magyar–olasz baráti napra. Az éneklésbe is bekapcsolódtak az olaszfai olaszok – hiszen olasz nyelven is szólt a dal, de azt is tudták, hogy „Nem csak a húszéveseké a világ”.

Loretta idén is megmutatta, milyen táncot tanított be a helyi gyerekeknek: a kicsik gyakorlottan követték a mozdulatait.

A kicsik, akik csendesebb időtöltésre vágytak, agyagozhattak. Színes tálak készültek a korongon, Márfi Alexandra hullámos szélű agyagedénykéje piros, sárga és kék színeket kapott, vitte is haza büszkén nagyon óvatosan a kézműves munkát. Rajta kívül is sok kislány és kisfiú próbálgatta az egyszerűnek tűnő alkotómozdulatokat, volt, aki kisebb, volt, aki nagyobb sikerrel.

Címkék#olaszfa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!