Hírek

2016.08.10. 19:16

Az elkövetkező tíz napban több ezer látogatót várnak az Őrségbe

Megyei körkép - Az általunk megkérdezett szállodákban már telt ház van. Az interneten még találni szabad szobákat augusztus 20-ára.

Budai Dávid

Éppen három hét maradt a nyárból. Nem kell azonban belesírni a még ki sem ömlött tejbe, hiszen ez a három hét a legerősebbek közül való a turizmusban. Vas megyében pedig különösen igaz ez, hiszen nekünk nemcsak augusztus 20-a van. Két hét, és itt a Savaria karnevál, csütörtökön pedig elstartol a Hétrétország fesztivál az Őrségben. Éppen ezért utánajártunk, hogy milyen a szállások telítettsége, van-e esélyünk foglalni még szobát, vagy erről végérvényesen lecsúsztunk. És ha már szállásadókkal beszélgettünk, megkérdeztük azt is, mekkora érvágás, hogy augusztus 20-a szombatra esik, és nem például csütörtökre, mint tavaly, így egy hosszú hétvégével kevesebbet lehet elkönyvelni. Megkérdeztük, milyen volt a szezon úgy általában, mennyire viselte meg a változékony időjárás a vendégek és a szállásadók idegeit, sőt megnéztük azt is, hogy milyen árakon hunyhatjuk le szemünket vendégként a megyében.

 

Fotó: Németh Richárd

Csúcsra járatva

Megtudtuk: Bükön több mint négyszáz háznál várják a vendégeket, közülük kilencven szállásadó a szövetség tagja. Ezeken a szállásokon már nemigen van szabad szoba, a most következő hétvégén sem, de a 20-ai hétvégén már végképp nem. Igaz ugyan, hogy a csúcsidőszak három hét múlva befejeződik, de már július óta nem lehet panasz a telítettségre. Szeptembertől, ahogyan mindig, megjelennek majd a cseh és osztrák nyugdíjasok, addig azonban a középkorú családos külföldiek és szerencsére egyre több magyar foglalja el a szállásokat, sőt újabban megjelentek a német vendégek is, szintén családdal. Tóth Béla szerint az, hogy a külföldi és a magyar vendég is egyre több, részben a nemzetközi helyzetnek tudható be. Sokan döntöttek ugyanis úgy, hogy a bizonytalan állapotok miatt nem indulnak el külföldre, illetve inkább Magyarországot választják - például Törökország helyett. Ha a vendégek tekintetében sorrendet kellene felállítani, akkor a cseheket követnék a németek, őket pedig a magyarok. Kiderült az is, hogy bár sokan a szombathelyi karneválra érkeznek, a bázisukat Bükön rendezik be. A szállásadók szempontjából az idei szezon egyébként is jobb volt, mint a korábbiak. Az áremelés pedig évek óta nem fér bele, egyelőre a vendégért küzdünk - fogalmazott Tóth Béla. Az pedig, hogy 20-a nem hosszú hétvégére esik, nekik nem sokat számít, egyrészt mert még tart a szezon, másrészt a büki vendégkörnek - akik jellemzően külföldiek - ez nem számít.

Fotó: Szendi Péter

Családosok ideje

Hasonló tapasztalatokról számolt be Koós Melinda, a sárvári fürdő értékesítési igazgatója. Megtudtuk: náluk augusztus utolsó hétvégéjét leszámítva már július elejétől telt ház van. Mivel így volt ez már tavaly is, náluk fel sem merült, hogy jobb-e az idei szezon, mint a 2015-ös, a szálloda kihasználtsága akkor is és most is csúcsra volt járatva. Igaz - tette hozzá - a fürdő látogatottsága háromszázalékos növekedést mutat a tavalyi évhez képest. Itt a nyári időszakban hetven százalékban magyarok fürdenek, de vannak cseh, osztrák, sőt szlovák vendégek is. Megtudtuk azt is, hogy a hosszú hétvége hiányát sem a szálloda, sem a fürdő nem érzi meg. Míg öt évvel ezelőtt már áprilisban lefoglalták a vendégek a szobákat, addig most nem ritka, hogy az adott héten telefonálnak, hogy jönnének, persze ez sok esetben nem szerencsés, hiszen sokszor - mint ahogyan most is - már hónapokkal korábban kirakhatnák a megtelt táblát.A büki és sárvári Danubius hotelek igazgatója, Katz Péter szerint a foglalási idő lerövidülésének az az oka, hogy egyszerűen megváltoztak a szokások. Az interneten egyből látják a vendégek a lehetőségeket, igaz, ezekből egyre kevesebb van. Megtudtuk: augusztusra mindkét szállodájukban kilencven százalékos a telítettség. Mindez azonban nem azt jelenti, hogy az elkövetkező két hétben lenne akár egyetlen szabad szobájuk is. A hosszú hétvége elmaradása náluk sem okoz fejtörést, hiszen ahogyan az igazgató fogalmazott, augusztus 20-a még mindig nyár, és ilyenkor a családosok még nyaralnak.

Fotó: Szendi Péter

Fullon vannak

Sülyi Péter, az őrségi Hétrétország rendezvénysorozat alapítója elmondta: az elkövetkező tíz napban több ezer látogatót várnak az Őrségbe, éppen ezért tapasztalatai szerint nem könnyű szállást találni, sokszor a fellépők elhelyezése sem egyszerű, különösen az Őrség szívében. Nagyon úgy néz ki, hogy telítődni fog az Őrség is - fogalmazott.A szlovén határtól 800 méterre, Magyarszombatfán, a Kosbor Panzióban ez már meg is történt, tudtuk meg Molnár-Mersitz Ágnestől, a szálláshely egyik tulajdonosától. Szeptember közepéig egyáltalán nincs helyük, sőt, náluk a hétvégék október 21-éig „elkeltek”. Leginkább visszajáró vendégeik szállnak meg náluk, és akad, aki már most bebiztosította a helyét márciusra. Mivel idén bővítették a panziót, az idei szezon sokkal jobban alakult, mint tavaly. Ágnes elmondta: a változékony időjárás még senkinek a nyaralását nem tette tönkre, ilyenkor programok tucatjai várják a vendégeket.

Az interneten mi is körülnéztünk, hogy lássuk, mi a helyzet a Vas megyei szállásokkal a szobafoglalás legkritikusabb időszakában, augusztus 19. és 21. között. A cikk írásának pillanatában 74 százalékos volt a telítettség és 12 ezer 500 forintból már kijött két éjszaka két felnőttnek - ha a legolcsóbb megoldást választja. Ha a legdrágábbat, akkor viszont 200 ezer forintra lesz szüksége.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!