Hírek

2016.08.18. 17:07

M86 - Október végére elkészül a gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakasza

Hegyfalu - Megígértük, megcsináltuk - mondta dr. Hende Csaba csütörtökön az M86-os gyorsforgalmi út építésének utolsó szakaszánál, ahol az utolsó simításokat végzi a kivitelező.

Cseszkó Tamás

Várhatóan október végén nyílhat meg a forgalom előtt az M86-os gyorsforgalmi út utolsó, Hegyfalu és Csorna közötti szakasza. Utána Szombathely az M1-es autópályától gyorsforgalmi úton keresztül érhető majd el.

- A főpályán júliusban befejezték az aszfaltozást, elkészült a kopóréteg, befejeződött a véderdők telepítése - mondta a csütörtöki  bejáráson Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs igazgatója, aki dr. Hende Csaba és Ágh Péter országgyűlési képviselőkkel és dr. Puskás Tivadar szombathelyi polgármesterrel tartott sajtótájékoztatót.

Fotó: Ohr Tibor

A bejáráson dr. Hende Csaba emlékeztetett: 2010-ben úgy vágtak neki a beruházásnak, hogy hiányoztak a szükséges engedélyek, a ki-sajátított földterületek, és nem állt rendelkezésre az útépítéshez ígért összeg sem.

Az M86 befejező, 40,9 km hosszú gyorsforgalmi útjának építése két ütemben valósul meg Szeleste és Csorna között. A 2x2 sávos út első szakasza Szeleste és Hegyfalu között 2015 szeptemberében elkészült, a hiányzó, Hegyfalu és Csorna közötti új nyomvonalú gyorsforgalmi útszakasz az M86 - 84. sz. főúti csomóponttól indul, és az M85 - M86 Csorna elkerülő szakaszának déli csomópontjához kapcsolódik. Az őszi átadásig a 33,4 km hosszú szakaszon összesen 31 műtárgy, három különszintű csomópont épül.

Dr. Hende Csaba bejelentette: a kivitelező továbbra is tartja a megadott határidőt, így várhatóan október végén már az új úton keresztül közlekedhetünk Budapest felé.

- Az új gyorsforgalmi út megszünteti Szombathelynek a trianoni szerződés következtében kialakult elszigeteltségét, és bekapcsolja városunkat az európai gyorsforgalmi úthálózatba. Ennek nagy jelentősége van - húzta alá dr. Hende Csaba.

Ágh Péter, Vas megye fejlesztési biztosa hozzátette: Észak-Vas megye országgyűlési képviselőjeként örömmel tölti el, hogy az M86-os út beruházásának köszönhetően a választókerületéhez tartozó településeket végre elkerüli a forgalom.

Dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere szerint Szombathely régi álma teljesül, hiszen hallottuk, hogy régóta el voltunk zárva a világtól, és ősztől megnyílik számunkra a 2x2 sávos közlekedés lehetősége. A fejlődést elősegíti a magas színvonalú közlekedési hálózat, ami elengedhetetlen alappillére a jövőépítésnek.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője a kivitelezés jelenlegi állását ismertette: - Az építkezés az ütemtervnek megfelelően halad. A következő két hónapban elvégzik a vezetőkorlát szerelését az elválasztó sávban és a padkán, valamint a rézsűrendezési és a padkarendezési munkákat. Épül a csapadékvízárok burkolat, a védőkerítés és a védőkorlát. Folyamatban van a burkolatfestés, a forgalomtechnikai táblák elhelyezése, valamint a növénytelepítés a vadátjáróknál. A kivitelezés összértéke nettó 65,9 milliárd forint. A fejlesztés a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium megbízásából a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. beruházásában valósul meg, 85 százalék uniós és 15 százalék hazai forrásból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!