Hírek

2016.08.12. 11:21

Már záporoznak a csillagok Vas megye egén

Ma este óránként 60-70 hullócsillagot is láthat. Most elmondjuk, mit kell tennie ahhoz, hogy valóban páratlan élményben legyen része.

Budai Dávid

Tudta, hogy januárban sokkal több a hullócsillag, csak akkor senki nem néz fel az égre? Hogy ön már soha nem láthatja azt az üstököst, amelynek köszönhetjük a mostani csillaghullást? Vajon mekkora az esélye annak, hogy fejünkre esik egy meteorit darab? Merre kell néznünk, ha hullócsillagokat akarunk látni? Mitre Zoltán, a Gothard Amatőr Csillagászati Egyesület titkára mindent tud a csillaghullásról.

Nem kell ahhoz az Ég és Földdel aludnunk a párnánk alatt, hogy tudjuk, ha augusztus, akkor csillaghullás. És azt is sokan sejtik, hogy igazából nem is csillagok hullnak a nyári estébe, hanem meteorok záporoznak a Föld légterében, és ezeket látjuk elégni. Meg még az is a köztudatban van, hogy ha látunk egy hullócsillagot, akkor kívánni kell, de körülbelül ennyi.

Tavaly készült felvétel Olad felett egy Perseida meteorról, a csillagok vonalakat húznak a hosszú expozíció miatt, a meteor e szabályos mozgást keresztező felvillanás. (Fotó: Szauer Ágoston)

A csillaghullás legintenzívebb időszaka azonban nem az augusztus, hanem a január, csak ilyenkor felhős az ég és nem látjuk a csillagokat meg különben is hideg van és ahelyett, hogy az eget kémlelnénk, bent ülünk a meleg szobában. Ezzel együtt tény, hogy az augusztus is nagyon intenzív csillaghullásos időszak. Ahogyan korábban utaltunk rá, a csillaghullás tulajdonképpen meteordarabkák elégése a légkörben. Márpedig a meteorok nem mások, mint apró kődarabok az űrben, amelyek jellemzően egy-egy üstökösből válnak ki, amikor az megközelíti a Napot. A legismertebb mind közül talán a Halley-üstökös, amely 76 évente tér vissza. Mikor a Föld keresztezi az üstökösök pályáját, akkor tulajdonképpen meteorfelhőn halad keresztül. Most azonban nem a Halley-nak, hanem a Swift-Tuttle üstökös csóvájának köszönhetjük a nem mindennapi látványt. Óránként akár 60-70 hullócsillagot is láthatunk, ha kelet felé tekintünk ma este 21 és 23 óra között. Mitre Zoltán hangsúlyozta, fontos, hogy olyan helyet válasszunk ahol nincs, vagy csak minimális a fényszennyezés. Így a szombathelyi Fő tér nem lesz megfelelő, a Ság-hegy például viszont annál inkább, de kiválóan alkalmas a Kőszegi-hegység is, sőt tulajdonképpen minden helyszín megfelelő, ahonnan szép panoráma nyílik az égre. Mitre Zoltán hozzátette, idén a dagadó Hold sajnos egy picit nehezíti a megfigyelést, a fényesebb meteorok azonban így is észrevehetőek lesznek. Amit látni fogunk, azok a Perseidák, amely az egyik legismertebb, fényes meteorokat és sűrű hullást produkáló meteorraj. A Perseidák egyébként minden évben augusztus 9. és 13. között éri el a Földet, miközben az áthalad a Swift-Tuttle üstökös pályáján. A jó hír az, hogy amikor legközelebb erre jár a Swift, nagyon jól lehet látni majd szabad szemmel is. A rossz, hogy erre éppen 110 évet kell még várni, mivel legközelebb 2126-ban tér vissza.

Arra tehát, hogy viszontlássa az üstököst, nem sok esély van, mint ahogyan arra sem, hogy akkora meteorit-darabbal találkozzon a Föld, amely nem ég el, mikor a légkörbe kerül, de ha mégis megtörténne, akkor az, bizony a Földre pottyanna menthetetlenül. És annak esélye, hogy ez a nagyon valószínűtlen űrdarab éppen a mi fejünkre esik, gyakorlatilag nulla. Ha azonban mégis megtörténne, akkor vigasztalja az a tudat, hogy bekerül a történelembe, mert ön egyike lenne annak a pár embernek, akikkel ez előfordult. Éppen ezért ha tegnap kihagyta volna, ma mindenképpen merészkedjen ki az éjszakába, forduljon kelet felé és óránként akár hetvenet is kívánhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!