Hírek

2016.08.07. 17:04

Sajtországba csöppentük - Sajtoskálon finomabbnál finomabb sajtokat kóstoltunk

Sajtoskál - Nemcsak rengeteg ízletes sajt, hanem finom italok és szórakoztató műsorok is várták mindazokat, akik kilátogattak a 12. sajtoskáli sajtfesztiválra.

Vadas Krisztina

Sajtoskál az XXI. században is hű hagyományaihoz, a vasi település ugyanis a történelmi emlékek szerint a XV: században sajtvásárairól volt híres, elnevezését is ezekről a közösségi eseményekről kapta. A 12 éve újjáélesztett hagyomány idén is sokakat vonzott a településre.

Szépen feldíszített kapun át léphettek az érdeklődők a sajtfesztivál területére. Valóban olyan volt, mintha külön kis „sajtországba" csöppent volna az ember. A levegőben terjengett a különböző finomságok illata, a pulton szépen sorakoztak a különleges és a hagyományos termékek.

A szép számú látogató is azt bizonyítja, hogy sokan rajonganak a sajtokért. A vendégek persze a ízletes falatok mellett jó borokat is kóstoltak, és együtt mulattak a különböző zenés és szórakoztató műsorokra.

A megjelenteket Ágh Péter országgyűlési képviselő köszöntötte, majd Haller Imre, Sajtoskál polgármestere vette át a szót. Kiemelte: fontosnak tarja, hogy a sajtvásár a jövőben is meghatározó esemény legyen a falu életében, hiszen évről évre egyre több látogatót vonz a településre.

 

Persze a sajtkülönlegességeket nemcsak a vendégek kóstolhatták meg, hanem egy teljesen vegyes, civil bírálóbizottság is. Gyermekek, felnőttek, fiúk és lányok álltak az asztal körül, hogy a megmérettetésre jelentkező 13 termelő kreációiból kiválasszák a legízletesebbet. Mikor ott jártunk, még zajlott a kóstolás, de annyit megtudtunk a bírálóktól, hogy bizony idén sem volt könnyű dolguk. Minden sajt más-más összetevő, más ízvilág miatt nyerte el a tetszésüket - választani szinte lehetetlen volt közülük.

Besenyei Ferenc kézművessajtgyártó, egykori tej-üzem-igazgató jelenleg a Magyar Sajtlovagrend képviseletében vett részt az eseményen. Tőle azt is megtudhattuk, mi a helyes technikája a legjobb bor-sajt párosítás kiválasztásának.

- A Magyar Sajtlovagrend egyik feladata, hogy ajánljuk az embereknek a sajtfogyasztást, és megmutassuk a sajtkóstolás technikáját. A leggyakrabb párosítás, amit az emberek szeretnek az a sajt és a bor kombinációja. Mindig azt javaslom, hogy előbb mindenki kóstolja meg külön-külön az italt és az ételt is. A közös kóstolás módszere pedig úgy áll össze, hogy előbb egy kis falat sajtot veszünk a szánkba, amit a nyelvünkkel a szájpadláson elmorzsolunk. Ezután veszünk hozzá egy korty bort, ám még mindig nem nyeljük le, hanem a kettőt együtt morzsolgatjuk tovább. Akkor tökéletes a sajt-bor párosa, ha egyik sem nyomja el a másik ízét, hanem együtt kiadnak egy harmadik, különleges ízt - magyarázta a szakértő. Hozzátette, hogy minden borhoz van hozzáillő sajt: a testes borokhoz általában karakteres ízvilágú sajtok, a lágyabb fehérborokhoz inkább a könnyedebb sajtok illenek.

- Szigorú szabályok persze nincsenek, mindenki a maga ízvilágának megfelelően választhatja ki a neki tetsző kombinációt - tette hozzá Besenyei Ferenc.

A különleges tejtermékeken túl azonban egyéb finomságokkal is várták a vendégeket: ebédre a bográcsokban vad- és szarvasmarhapörkölt forrt, amelyeknek nagy sikerük volt a látogatóknál. Desszertnek almás, meggyes és túrós rétest kínáltak az édesszájúaknak.

Ebéd után jólesik a pihenés - tartja a mondás. Így volt ez a sajtfesztiválon is, a lakoma után a sátor árnyékában zenés- és szórakoztató műsorokkal kapcsolódhattak ki a vendégek. A színpadon egymást váltották a fellépők: többek közt Éles István humorista, a Jaffa Light slágercsoport és Csepregi Éva alapozták meg a hangulatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!