Hírek

2016.08.03. 08:30

Új püspök még nincs, de egyházmegyei kormányzó már van Szombathelyen

Szombathely – A korábbi általános helynök, Császár István lett a Szombathelyi Egyházmegye egyházmegyei kormányzója.

Bakos Ágnes

Július 16-án üresedett meg a szombathelyi püspöki szék, miután dr. Veres András, a Szombathelyi Egyházmegye korábbi vezetője győri megyés püspök lett.

– A Szentszék nem jelölt ki apostoli kormányzót az egyházmegye élére – emlékeztetett Molnár Péter, a Szombathelyi Egyházmegye sajtómunkatársa.

– A Tanácsosok Testülete az Egyházi Törvénykönyv előírásai szerint július 18-án egyházmegyei kormányzót választott Császár István, korábbi általános helynök személyében, aki megválasztását elfogadta, így további intézkedésig ő vezeti a Szombathelyi Egyházmegyét – tájékoztatott a sajtófelelős.

Császár István
Fotó: Szombathelyi Egyházmegye Sajtószolgálat

A Szentgotthárdon született Császár Istvánt 1995-ben szentelték pappá, Körmenden volt káplán 12 éven át, ő volt Brenner János boldoggá avatási ügyének jegyzője. 2007 és 2010 között az Egyházmegyei Kollégium prefektusa, 2008 és 2015 között a Brenner János Nevelési Központ püspöki referense volt a most kijelölt kormányzó.

Dr. Veres András megyéspüspök 2010. augusztus 1-jével nevezte ki Császár Istvánt általános helynökké. Emellett 2010 és 2012 között Kámonban, 2012 októbere óta a Szombathelyi Székesegyházban volt plébános. XVI. Benedek pápa 2011-ben pápai káplán címmel tüntette ki, dr. Veres András megyéspüspök 2015-ben jáki címzetes apáttá nevezte ki.

A sajtóreferens sorolta:

– Az egyházmegyei kormányzó a megyéspüspök kötelességeivel és hatalmával rendelkezik, kivéve azokban a dolgokban, amelyek természetüknél fogva, vagy a jog előírásai miatt ki vannak véve a hatásköréből.

Például új plébánost nem nevezhet ki, csak akkor, ha a püspöki széküresedés már egy éve tart.

Az egyházmegyei kormányzó feladata akkor ér véget, amikor az új püspök birtokba veszi az egyházmegyét. Egyéb esetben csak a Szentszék mozdíthatja el, vagy önként lemondhat.

Hogy mikor lesz új püspöke a Szombathelyi Egyházmegyének, azt még nem tudni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!