Hírek

2016.09.13. 13:25

Nagycsaládos Vas megyei nők a legboldogabbak között!

Elkészült az ország boldogságtérképe. A nők és a nyugaton élők a legboldogabbak. Európai viszonylatban Magyarország hátulról a hatodik.

Budai Dávid

Elkészült Magyarország boldogságtérképe. Kiderült, hogy leginkább a nők, a kistelepüléseken élők, a 30-50 év közöttiek, a családosok és a diplomás nyugat-magyarországiak a legboldogabbak. A felmérést a Jobb Veled a Világ Alapítvány felkérésére az ELTE Pozitív Pszichológia Laboratóriumának munkatársai készítették. Mint írják, Magyarországon először készült olyan kutatás, amely megmutatja, hogy a különböző régiókban és városokban mennyire érzik magukat boldognak az emberek, és ez milyen összefüggésben van az életkorral, a családi állapottal vagy éppen az iskolázottsággal. A kutatásban részt vevő nők mindenhol boldogabbnak vallották magukat, de az is látszik, hogy minél kisebb egy település, annál derűsebben látják a világot a lakói, illetve, hogy a magyarok 12,3 százaléka sorolható azok közé, akik a mentális egészség csúcsán vannak. Boldogabbak a diplomások, a nyugat-magyarországiak, illetve azok, akik hatékonyan kezelik a stresszhelyzeteket és az átlagosnál jobb képességekkel rendelkeznek a boldogságteremtés és a boldogság fenntartása terén. A párkapcsolatban élőknek is több öröm jut az életben, a legboldogabbak pedig egyértelműen a nagycsaládosok; minél több gyerek van egy családban, annál elégedettebbek az életükkel.

Ezek szerint tehát egy Vas megyei kistelepülésen élő középkorú nagycsaládos diplomás nőnél nincs boldogabb az országban. A kutatás szerint a legboldogtalanabbak a Nógrád, Heves, Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élők. A nemzetközi kutatási eredményekhez viszonyítva a vizsgált magyar populáció 12,3 százaléka éri el a mentális egészség csúcsállapotát, ezzel az értékkel Magyarország európai viszonylatban hátulról a hatodik helyen áll, Bulgáriát, Szlovákiát, Oroszországot, Portugáliát és Ukrajnát megelőzve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!