Hírek

2016.09.24. 13:23

Gondolta volna, hogy Vas megyében található a legtöbb napóra az országban?

Reneszánszát éli ma napórázás Magyarországon. Először gyűltek össze Szombathelyen a napórák szerelmesei.

Budai Dávid

Mindenért lehet rajongani. A hegyekért, a bélyegekért, a pókokért, vagy éppen a napórákért. Van Magyarországon egy maroknyi csoport, akik az utóbbiakért lelkesednek. Ők minden évben, az őszi nap-éj egyenlőséghez legközelebb eső szombaton az ország valamely pontján összegyűlnek és kicserélik tapasztalataikat a napórákról. De vajon mi újat lehet mondani 2016-ban a napórákról? Mennyire mutatja pontosan az időt egy napóra? Léteznek egyáltalán még napórák, amikor órák se nagyon vannak, hiszen mindenki a telefonjáról tudja az időt? Szerencsére, ezekre a kérdésekre könnyen választ kaphattunk, mivel most először Szombathelyen gyűltek össze a napórások. A XII. Napórás találkozón, szombaton csaknem harmincan hallgatták feszülten a napórakutatók előadását, majd természetesen a megyeszékhely napóráinak a felkutatása volt soron. Nem is hinné milyen magas a belvárosra jutó napórák száma.

Fotó: Budai Dávid

A Magyar Csillagászati Egyesületnek, ha hiszi, ha nem, Napóra szakcsoportja is van, amelynek elnöke Marton Géza. Ő valóban mindent tud a napórákról, például azt is, hogy bizony a napórák reneszánszukat élik. Egyre gyakrabban jelennek meg házfalakon, kertekben. Most éppen katalogizálják őket, eddig 734-et találtak az országban, de persze ennél biztosan több van. Nagyon úgy néz ki, hogy a legtöbb éppen Vas megyében. Nálunk 81 a napórák száma, eggyel tehát még a fővárost is lepipáljuk. A 81-ből egyébként 21 Szombathelyen található. A Fő téren található Császárkő tetején lévő napóra viszonylag közismert, ám azt már kevesen tudják, hogy a napóra csak a tavaszi napéjegyenlőségtől az őszi napéjegyenlőségig mutatja az időt. Szeptembertől márciusig nem működik, igaz akkor a közeli magas házak miatt amúgy sem nagyon kap napfényt.

Napórát készíteni ugyanis nem annyiból áll, hogy leszúrunk egy karót a földbe, ugyanis minden a skálán múlik, na meg a tájoláson, meg persze, hogy hol készítették. Van, aki megveszi a napóráját és felakasztja az északi falra. Egy valamirevaló napórás ezen persze csak mosolyogni tud, hiszen az órának a déli falon a helye. Volt aztán olyan is, hogy valaki Finnországban vett egy napórát és csodálkozott, hogy a Balaton mellett pontatlan az óra, pedig egy napóránál egyáltalán nem mindegy, hogy melyik szélességi körön készült, hiszen északon más szögben süt a nap, mint délen. Ha viszont pontos a napóránk, akkor az mindig a valós időt mutatja, nem alkalmazkodik holmi időzónákhoz, ha tehát igazán tudni akarjuk, hogy mikor van dél, be kell szereznünk egy napórát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!