Hírek

2016.09.08. 10:52

Hiába a nyárias idő – Megmutatta az igazi arcát az ősz a Kőszegi-hegységben

Kőszeg – Gyülekeznek már a fecskék, a népi megfigyelések szerint szeptember 8-a már az őszt jelzi. Megmutatta magát a Kőszegi-hegységben a hűvös évszak, és ne felejtse el, hogy ma tilos fonni!

Bakos Ágnes

Kisasszony vagy Kisboldogasszony napja szeptember 8-a. Az őszt jelzi ez a nap, hiszen fecskehajtó kisasszony vagy fecske űző Boldogasszony napjának is hívják. Ilyenkor kezdenek gyülekezni a fecskék és a többi költöző madár, mielőtt melegebb éghajlat felé indulnának.

Dologtiltó nap a néphagyomány szerint szeptember 8-a, főleg a fonás a tilos.

Fotó: Ráduly László

Mostanáig kellett összeszedni a tavaszig is elálló tyúktojásokat és most kell a Mihály-napig elvetendő gabonát megszentelni, valamint a vetésre szánt diót is ilyenkor szentelik.

A napokban megmutatta már az igazi arcát az ősz: a Kőszegi-hegységben például nyálkás, párás időjárást hozott – Ráduly László meteorológiai észlelő küldött fotókat. Most pár napig szeptemberi nyarat élvezhetünk: a Kárpát-medence időjárását főként a tőlünk északra, északkeletre elhelyezkedő anticiklon alakítja és várhatóan a jövő hét közepéig marad a 25 °C feletti nappali maximum. Aztán már nem lesz ritka a kőszegi fotókon látható táj Vas megye más részein sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!