Hírek

2016.09.06. 18:22

Kinek jó a vasárnapi boltzár?

Vasvár - A vidéki kereskedelemben nem volt jó ötlet a vasárnapi boltzár, legalább is a kereskedőknek. Legsúlyosabb probléma a munkaerő-utánpótlás.

Turbók Attila

- Többnyire vidéki kisboltokat üzemeltetünk, ahol még éppen elfogadható költséggel működik napjainkban a vasárnapi nyitvatartás, ám legsúlyosabb problémánk a szakképzett munkaerő utánpótlása - adott rövid összegzést napjaink egyik legtöbbet emlegetett, hazai problémaköréről Sipos-Tompa János, az egyik vasvári kereskedelmi cég ügyvezetője.

A szakembernek van némi rálátása a vidéki kiskereskedelemre, hiszen cégük 26 boltot üzemeltet, jelenleg 92 munkatársat foglalkoztatva. Sipos-Tompa János véleményét egy országos hírre reagálva kérdezte a Vas Népe, miszerint ismét felmerült a vasárnapi boltzár bevezetése, és a kormány tárgyal a vasárnapi pótlékok megváltoztatásáról is. Napjaink egyik legégetőbb - nem csak Vas megyei - problémája pedig a munkaerőhiány.

- Utóbbi kérdéskörrel kezdve a sort elmondható, hogy jelenleg elég munkatárssal dolgozunk együtt, de a szakember-utánpótlás már a körmünkre ég - jelentette ki az ügyvezető. A 26 üzletet működtető cég üzleteiben egykor 10-15 fiatal szerezte meg az iskola mellett a gyakorlati tudást, ám napjainkban alig 2-3 tanuló jár be dolgozni.

- Sajnos a vidéki kiskereskedelem nagyon ember- és élőmunka-központú, a kisebb falvakban nem engedhetjük meg, hogy gyakorlat és empátia nélkül álljon valaki a pult mögé - jelentette ki Sipos-Tompa János. Ehhez még az is hozzájön, hogy ezekben az üzletekben nagyon magas a friss áruk mennyisége, ez ismét nagyobb ráfordítást igényel.

Kántor László hentes. A kereskedelemben gondot okoz a szakképzett utánpótlás. Létezik már belföldi elvándorlás, a bérek miatt
Fotó: Szendi Péter

- Gondjaink sorában a második helyen a fluktuáció áll, amellyel szemben nem tudunk védekezni. A nyugati elvándorlás mellé ugyanis megérkezett a belföldi vándorlás is - jegyezte meg a szakember. Hozzátette: ez a megindult belföldi bérverseny egyik markáns jele. Érdekességképpen megjegyzendő, az országban a Fejér megyei bolti eladók keresnek a legjobban (182 ezer forintot). 
- A nagy bevásárlóközpontok egyre emelkedő fizetési ajánlataival sem vagyunk versenyképesek, ez megint csak a kicsik ellehetetlenítését célozza, amelyre már a vasárnapi boltzár bevezetésekor is láttunk példákat - mondta a vasvári ügyvezető. Ugyancsak a kicsikre mérhet súlyos csapást a vasárnapi műszakpótlék tervezett változtatása is.

- Ha visszatekintünk a boltzárra, az megint a hozzánk hasonló kicsiknek okozott gondot, mert hiába volt kevesebb nyitvatartási nap, nem tudtunk költségcsökkenést elérni - magyarázta. Jelenleg a költségek tekintetében épp nullszaldónál tartanak a vasárnapi nyitva tartás esetén, a nagyobb bérköltség és -pótlék bevezetésével pedig szerinte megborulhat ez a kényes egyensúly.

Az országos kiskereskedelmi forgalmat minden statisztika szárnyalónak érzi, akkor is, ha egyes források szerint csökkenőben az emelkedés lendülete.

- Itt vidéken ismét árnyalnom kell a szárnyaló statisztikákat - emelte ki az ügyvezető. Véleménye szerint a kisebb hálózatokban nem jelentkezett az online gépek bevezetésének forgalomnövelő hatása, és a forgalmazott termékek kategóriája sem a szárnyaló forgalomemelkedés felé mutat.

- Azt természetesen itt sem mondhatjuk, hogy nem érzékelhető a kiskereskedelmi forgalom emelkedése, ám korántsem akkora méretekben, mint a nagyobb áruházláncoknál - jelentette ki Sipos-Tompa János ügyvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!