Hírek

2016.09.09. 17:22

Miért jó Harasztifaluban élni? -Soroljuk és mutatjuk!

Ma már nem sokan tudják, hogy Harasztifalu eredetileg horvátok lakta település volt. A Hrasztina név a falut körbevevő tölgyerdőre utalt. Ma már csak néhány nagyszülő beszéli a nyelvet. A 161 lakosú, egyutcás falu köszöni szépen, jól van - családias, jó hangulatú közösségi életet alakítotak ki maguknak.

Tersztyánszky Krisztina

A közérzetjavító intézkedések már a rendszerváltáskor megkezdődtek: az önkormányzatiság kezdetekor Harasztifalu búcsút mondott a nagy létszámú egyházasrádóci körjegyzőségnek. Úgy gondolták, jobban kijönnek egymással a hasonló problémával küszködők, ezért Rádóckölkeddel és Nagykölkeddel együtt a vasaljai központhoz csatlakoztak. Iskolába a mai napig a nagy faluba járnak a diákok, és hivatalosan az orvosi ellátás is ide köti a települést.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Az első nyolc évben Vámos László, 1998 óta Vámosné Marksz Mária, ma már nyugalmazott óvónő, óvodavezető áll a falu élén. Ahogy beszélgetek vele, szerény, de nyugodt, egyenletes fejlődés képe rajzolódik ki előttem. A falu képe is szinte idilli, egyszerű eszközökkel varázsolták otthonossá az egyetlen utcát.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

Sok minden a falugondnoknak, Domján Zsoltnak köszönhető. Ahol egy elöregedett fát kivágnak, Zsolt padot, hirdetőtáblát, hulladékgyűjtőt - vagy egyszerűen csak köztéri installációt barkácsol a matuzsálemből. A központban aranyhalas tavacska híddal, szép növényekkel.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina


Harasztifalu utcáján hétköznap délben sem kántálnak a mozgóárusok furgonjai. Nincs szükség rájuk, a falunak ugyanis sikerült megmentenie a helyi kisboltot. 2008-ban bezárta volna az ÁFÉSZ, a polgármester asszony azonban határozottan kiállt azért, hogy ne szakadjon el a kistelepülés egyik fő köldökzsinórja. Jó döntés volt: ma egy ügyes vállalkozó üzemelteti két szomszédos kis falu boltját, így az idősek, kismamák nem kényszerülnek a városba bumlizni az alapvető élelmiszerekért.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina


Intézményhálózat, munkahely Harasztifaluban nincsen. Mezőgazdasággal néhányan munka mellett foglalkoznak, dolgozni mindenki Körmendre vagy Szombathelyre jár. Gazdálkodás szempontjából azonban némi segítséget jelent a falu területén működő hulladékhasznosító, amelynek iparűzési adójából futja némi fejlesztésre.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina


Harasztifaluban két rég bezárt iskolaépület is található: az egyik képviseli a múltat, a másik a jelent. A műemlék régi egyházi iskolában helyezték el Völgyes Ferenc egykori tanító helytörténeti gyűjteményét. Hétköznapi élet, vallás, katonaság emlékeit gyűjtötte és rendezte ízléses kiállítássá.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A Szent Márton-túraútvonal zarándokai gyakorta haladnak át a falun, ha kérik, kinyitják számukra a termet. A túrázóknak egyébként egy esőbeálló is rendelkezésükre áll, amit a faluvezető szívesebben nevez esőbeázónak. Megjavítanák, de nem lehet, mert nem az ő tulajdonuk...

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A jelen és a jövő letéteményese a később épült és a hetvenes években megszűnt iskola épülete a klubkönyvtárral, telekunyhóval, kisebb és nagyobb közösségi helyiséggel. Saját erőből kicsinosították, bővítették.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina

A közösségi életről az Együtt, Egymásért, Harasztifaluért néven nemrég alakult egyesület gondoskodik, az egész évet rendezvények ívelik át.

Fotó: Tersztyánszky Krisztina


Az épület mögötti fészerben sok önkéntes munkával konditermet hoztak létre, most pályázik a falu szabadtéri sporteszközökre. Itt lesz az egyik faluközpont. A másik, a gyerekeké a Mosolypofi parkban van, ahol sok játék, teke, színes emlékkövek, aszfaltra festett ugróiskola és táblajáték fogadja a gyerekeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!