Hírek

2016.09.05. 19:05

Páratlan gyűjtemény: Már 100 évvel ezelőtt is készült 3D-s fotó!

Körmend - Sztereó rögzítők, gomblyukba fűzhető, szovjet kémgép: 300 egyedi masinát számlál Magyar Zoltán fényképezőgépes gyűjteménye.

Kozma Gábor

A szombathelyi gyűjtő kollekciója, amely a Batthyány-kastély kápolnájában tekinthető meg decemberig, valóban páratlan. Már csak azért is, mert benne található a Duflex kisfilmes gép, amely a világ első egylencsés, pentaprizmás, tükörreflexes masinája. De legalább ennyire leköti a figyelmet az a testes, embernagyságú masina, amellyel akár Petőfi Sándort is fotózhatták volna. Mindezek után nem csoda, hogy a gyűjtemény körmendi bemutatásán tűt sem lehetett leejteni. Simon Attila méltatta az eseményt, megjegyezve: ez a gyűjtemény gyakorlatilag reprezentálja a fényképészet hazai fejlődésének történetét.

Egy 1860-as években használatos fotómasina, mögötte a tárlatot megnyitó Simon Attila, dr. Móricz Péter múzeumigazgató és a gyűjtő, Magyar Zoltán. A kiállítás a Batthyány-kastély kápolnájában látható Fotó: Jámbori Tamás

- Magyar Zoltán gyerekkorától gyűjt gépeket, elmélyedt a fotótechnikában is. Nem mellesleg szakmai folyóiratokat, dokumentumokat is beszerzett, így nagyra kell tartani munkásságát. Már csak azért is, mert egyetemes értékeket őriz kollekciójával - húzta alá a szónok. Majd így folytatta: - Hogy mekkorát változott a világ, az itt is lemérhető. Már évszázadokkal korábban kísérleteztek képörökítéssel, üres dobozba engedve és papírra vetítve a fényt. Valójában 1839-től beszélhetünk az újkori fotótörténetről. Ennek köszönhetően maradt ránk Petőfi egyetlen, hiteles arcképe is. Ma már monstrumnak számító szerkezettel járták akkoriban a vándorfotósok a vidéket, aztán fokozatosan csökkent a gépméret. Ez a világ, amit Magyar Zoltán jóvoltából láthatunk, a régi analóg világ. Vagyis semmi köze a digitálishoz. Nincs benne erőforrásként elem, meghajtó a rugó, motor az emberi kéz. Mára azonban mindez már csak emlék, de annak fantasztikus - zárta szavait Simon Attila.

A megnyitó után Magyar Zoltán rövid tárlatvezetést tartott. Megtudhattuk, hogy erős helyi vonatkozása is akad a kiállításnak, mégpedig az egykori körmendi mesterek, Jeney József, Szabados Erzsébet és Haber Frigyes fényképezőgépei, ezek begyűjtése és kiállítása által. Láthattunk James Bond-filmekből ismert miniatűr gépeket éppen úgy, mind sztereóban rögzítőket. Kiderült, hogy 3D-s fotók már száz évvel ezelőtt is készültek. - Ez a hobbim, ennek élek a családom után - mondta el a gyűjtő. - Jó lenne egy állandó múzeumi tárlat, vagy más megoldás, mert otthon már nehezen férek el. A körmendi kiállításnak azért is örülök, mert mind a helyszín, mind a város fotós kultúrája méltó keretet ad a gyűjteményhez.

Várkonyi Zoltán 1965-ben forgatta kémfilmjét, a Fotó Hábert, Szakáts Miklós főszereplésével. A kiállításon látható Haber Frigyes cégtáblája. A film címe eredetileg Foto Haber lett volna, de a családnak ez nem tetszett, így egy ékezettel oldották meg a problémát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!