Hírek

2016.09.16. 11:17

Stadion, laktanya, költségvetés, kvótanépszavazás – Értékelték a szeptemberi közgyűlést a frakciók

Szombathely – A Haladás készülő stadionját, intézményeladásokat, foci Eb-t és költségvetést is értékeltek a frakciók.

Bakos Ágnes

JOBBIK

Nem szavazták megvitatásra a napirendi javaslatait – emlékeztetett a közgyűlés utáni sajtótájékoztatóján Balassa Péter, a Jobbik önkormányzati képviselője. Ahogy áprilisban és júniusban, úgy ezúttal is javasolta egy Trianon emlékmű felállítását. Októberben visszatér rá. Javasolta azt is, hogy kapjanak tájékoztatást a folyamatban lévő, a Szent Márton Emlékévhez kapcsolódó beruházásokról. Ez sem került napirendre.

„Amatőrök amatőr munkájának" nevezte a Haladás stadion építését annak kapcsán, hogy a 15 milliárd forintos komplexum kézilabda csarnoka csak amatőr sportra lesz alkalmas, nem élvonalbeli mérkőzések megrendezésére. Szerinte nem kerül majd sokba és jó lenne, ha Szombathely is helyszíne lenne a 2019-es U21-es foci Eb-nek. Attól tart azonban, hogy a szombathelyi szálláshelyek nem tudnák kiszolgálni a rendezvényt.

Az új, Szent Márton alakjával kiegészült polgármesteri jelképről azt mondta:

– Legyen polgármesteri jelkép, de nem jó, hogy kötelező kitenni.

A csütörtökön megszavazott idősek parkja az ő választási ígérete volt, megköszönte, hogy elkészülhet.

A 11-es Huszár úti laktanyakomplexum fejlesztési tervéről azt mondta Balassa Péter: az ötletgyűjtés apropóján szervezett tanulmányút költségének máshol is lenne helye és nem ez fogja megoldani a több évtizedes problémát. A költségvetési módosítás szavazásán tartózkodott, és szerinte vannak elhanyagolt területek, ami a ráfordításokat illeti. A Szova féléves beszámolójából kiemelte a 10 millió forintos autóbeszerzést, amely szerinte felesleges. Vereségnek nevezte, hogy a volt SZTK, a balatonberényi üdülő, az MMIK, a lőtér és a régi börtön épülete nem kerülhet a szombathelyi önkormányzathoz.

Bejelentette, hogy a 3 millió forintos képviselői keretéből 2,6 millió forintot a kórház baleseti sebészeti tömbjében egy gyerekváró kialakításához adja. A képviselőknek megköszönte, hogy támogatták szavazatukkal a célt.

Az október 2-i kvótanépszavazásról azt mondta: az egyetlen jó válasz a nem.

FIDESZ-KDNP

– Konstruktív, jól működő közgyűlés volt – kezdte Lendvai Ferenc, a Fidesz-KDNP frakció vezetője.

A polgármesteri jelképpel kapcsolatban azt mondta: fejléces leveleken, iratokon szerepel majd a Szent Mártonnal kiegészült polgármesteri jelkép és bár volt szó arról, hogy a város címerén is változtassanak, de ez nem történt meg, azonban mindenképp szerették volna, hogy megjelenjen a Szent Márton jubileum.

A stadionvitával kapcsolatban leszögezte: eloszlatja a pletykákat, félreértéseket. Nincs csúszás a kivitelezésben, nem méreteztek el semmit. A tervezett U21-es labdarúgó Eb-vel kapcsolatban hangsúlyozta: – A stadiont meg kell tölteni ilyen rendezvényekkel. Ha pedig olyan szerencsénk lesz, és Budapest nyeri a 2024-es olimpia rendezési jogát, akkor annak is egyik helyszíne lehet majd a komplexum.

Ideális helyet találtak a Szalézi téren Szent II. János Pál leendő szobrának, az idősek parkját pedig jó kezdeményezésnek nevezte és reméli, lesz több ilyen is a városban. Ennek kapcsán elmondta: a két közgyűlés között jött a lehetőség, hogy sportparkok kialakítására pályázzon az önkormányzat. Tíz ilyen létesítményhez remélnek támogatást.

A 11-es Huszár úti laktanyakomplexum hasznosításáról azt mondta: egyszerű lenne, ha lenne az önkormányzatnak 5 milliárd forintja. De nincs, ezért nézni kell a pályázati lehetőségeket. Most pedig ilyen pályázat nyílt: ötleteket kaphat az önkormányzat az úgynevezett MAPS programban.

A költségvetési módosítás kapcsán kiemelte a 30 millió forintos mérőeszköz vásárlását, amellyel a Falco gyár kibocsátását dokumentálják hivatalos mérési folyamatban. Emlékeztetett, hogy elfogadták az oladi parkoló-építést, arra a jövő évi költségvetésben kell forrást találni.

Zárt ülésen döntöttek a Vadvirág és a Szivárvány óvoda vezetőjéről, mindkét intézmény élére egy-egy pályázó volt.

A kvótanépszavazásról azt mondta:

– Ritka az olyan népszavazás, ahol több évtizedre szóló döntést hozhatnak a választók, ez a mostani ilyen. Ő nemmel fog szavazni.

ÉLJEN SZOMBATHELY! -MSZP-DK- EGYÜTT

Hosszú nyári szünet után mindössze 25 napirendi pont, közte sok technikai jellegű kérdés – értékelte a közgyűlést dr. Horváth Attila és dr. Nemény András az ÉLJEN SZOMBATHELY! -MSZP-DK- EGYÜTT frakció részéről.

Dr. Nemény András beszélt a rendezendő korosztályos foci Eb-ről. Szerinte legyen kihasználva a készülő stadion, de nem kaptak választ arra, hogy mennyibe fog kerülni a rendezés, ahogy arra sem, hogy a stadion üzemeltetése mennyibe fog kerülni Szombathely önkormányzatának.

A költségvetés módosításával kapcsolatban kiemelte: továbbra is felesleges dolgokra jut pénz a szombathelyiek életének megkönnyítése helyett. Nem csak a belvárosra kellene költeni, hanem a teremkerületekre, lakótelepekre is – mondta. Felhívták a figyelmet arra, hogy elfogadták a Szomhull félévi beszámolóját, de senki ne felejtse el, hogy nem kap számlát a szemétszállításról, ugyanis a számlázásra létrejött ugyan a kormányzati cég, de még nem tud még csekket küldeni. A halmozódott összeg kellemetlen meglepetés lesz az év végén – emelte ki dr. Nemény András.

– Hende Csabának, a térség országgyűlési képviselőjének lobbiereje nulla – így fogalmazott dr. Nemény András, amikor a balatonberényi üdülő elveszítéséről beszélt. A létesítményt nem kaphatja vissza Szombathely, azt elárverezi a vagyonkezelő. – Annyit értek el, hogy a szombathelyi önkormányzat is indulhat a liciten – tette hozzá. Dr. Horváth Attila örömtelinek nevezte, hogy hosszú évek után megoldódhat az oladi parkolási helyzet. A 11-es Huszár úti épületkomplexum ötletelésével kapcsolatban szkeptikus, de megszavazták a projektet.

A két ÉLJEN SZOMBATHELY! -MSZP-DK- EGYÜTT képviselő is elmondta véleményét a kvótanépszavazással kapcsolatban.

Dr. Nemény András a közgyűlésen beterjesztette a „Szabad Európa" nyilatkozatot, amely arról szól, hogy Szombathely, mint uniós pénzek kedvezményezettje, mondja azt, hogy ne legyen a népszavazás következménye az uniós kilépés. Nem került napirendre a javaslat.

Fotók: Szendi Péter

A népszavazási részvételről dr. Nemény András azt mondta: az nem kötelezettség, hanem jog.

PRO SAVARIA

– A költségvetésen kívül nem voltak fajsúlyos napirendek – összegezte a közgyűlés után Molnár Miklós, a PRO SAVARIA képviselője.

A költségvetéssel kapcsolatban érdemi, szakmai kifogás nem hangzott el. Megismételte: nincs gond a költségvetéssel, tervezett, bizonytalan bevételeket nem költ az önkormányzat. Arról is beszélt, hogy a pályázati önrészekre, a nyertes projektek kiegészítésére kell forrás, kell fedezet – és van is.

A közgyűlésen nem hozta fel, de a tájékoztatón emlékeztetett Fekete Lajosra, a Falco egykori ügyvezetőjére, aki nemrég hunyt el. – Személy szerint hálás vagyok neki, lehetett tőle tanulni, vezetést, irányítást – mondta Molnár Miklós. Azt mondta, azért nem emlékezett meg Fekete Lajosról a közgyűlésen, mert nem akarta, hogy az emléke összekeveredjen a cég aktuális ügyeivel, problémáival.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!