Hírek

2016.10.30. 09:35

A nap, amely közelebb hozta a fővárost - Ez történt a héten

Összefoglalónkban visszatekintünk a mögöttünk hagyott hét fontos eseményeire. Aki például kedden délután autóval jött Szombathelyre, este már a sztrádán hasíthatott visszafelé. Kétszer két sáv, kevesebb mint két óra.

Vas Népe

Ez volt az a hét, amikor megvalósult a régi álom: Áder János köztársasági elnök jelenlétében adták át az M86-os gyorsforgalmi út Hegyfalu és Csorna közötti szakaszát. A mostani fejlesztés az idei év legnagyobb közlekedésfejlesztési beruházása, amelynek köszönhetően Szombathelyről Győrig autózhatunk két sávon. Az átadás helyszíne Vas és Győr-Moson-Sopron megye határa volt, ott volt többek között dr. Hende Csaba, Ágh Péter és Gyopáros Alpár, az érintett települések országgyűlési képviselői, Tasó László közlekedési államtitkár és Nagy Róbert, a Nemzeti Infrastruktúra Kezelő Zrt. igazgatója is.

Kiss Róbert kivitelező, Ágh Péter és Gyopáros Alpár országgyűlési képviselők, Áder János köztársasági elnök és dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő az átadáson. A hét elején átadták az M86-os régóta várt, Hegyfalut Csornával összekötő szakaszát (Fotó: Médiaközpont)

Áder János köztársasági elnök beszédében utalt arra, hogy a beruházással három álom is valóra vált. A helyiek immár biztonságosan közlekedhetnek, hiszen sok bal-eset volt ezeken az utakon. - Az itt lakók visszanyerték a jogot a vidéki élethez, megszűnik a kamionok okozta por és zaj - sorolta a további jó híreket Áder János, hozzátéve, hogy a szombathelyiek álma is megvalósulhat, hiszen a megyeszékhely könnyen elérhető lesz.

- Egyedül Istené a dicsőség, nekünk az a megtiszteltetés adatott, hogy mi végezhettük el a munkát - mondta köszöntőjében dr. Hende Csaba, hozzátéve, hogy az utat határidőre tudták átadni.

MINDEKÖZBEN MEGÚJUL A BAROKK BELVÁROS

Hamarosan teljesen megújul a szombathelyi székesegyház környéke. Igazi turisztikai attrakció lesz a Romkert felújítása és megnyitása.

A megújult Mindszenty téren tájékoztatták a sajtót a Szent Márton-tervről. Szó esett arról, ami már elkészült, arról, ami folyamatban van és arról is, ami a jövőben fog megvalósulni. Miután idén ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját, a kormány a 2016-os esztendőt Szent Márton-emlékévnek nyilvánította. A jubileum kapcsán nagyszabású fejlesztések történtek.

Az ország harmadik legnagyobb templomának méreteit csak távolról lehet igazán érzékelni. A katedrális mellett a Mindszenty tér és a Püspöki Palota is megújult, még a Romkert van soron (Fotó: Unger Tamás)

VISZONT HIBÁZHATTAK AZ ÁLLATVÉDŐK

Kunhegyesi Tibor kutyakiképzőt kérdeztük az egyházasrádóci tragédiáról. Szerinte hasonló esetekben úgy kell eljárni, mint egy túsztárgyalónak.

Továbbra sem tudnak belenyugodni a családtagok Sz. Zoltán értelmetlen halálába. Szeretnék, ha kiderülne az igazság, ha legalább megtudhatnák, hogy mi történt azon a végzetes napon, de ahogyan fogalmaztak, eddig mindenhol falakba ütköztek, felvilágosítást sehol nem adtak nekik. Ahogyan megírtuk, alig egy hónappal ezelőtt önkezével vetett véget életének egy 59 éves egyházasrádóci férfi. A tragédia előtt állatvédők jártak nála, és el akarták venni tőle a kutyáját, mivel a férfi szerintük rossz körülmények között tartotta.

A KUTAKAT BEJELENTIK, UGYE?

Az illegálisan kialakított kutakat engedélyeztetni kell 2018 végéig. Aki ezt nem teszi meg, akár egymillió forintos bírságra is számíthat. Figyelem: a kerti kutakat is be kell jelenteni!

Vége a nyakló nélküli kútfúrásoknak: a 2016. június 4. előtt illegálisan kialakított kutakat be kell jelenteni, és aki ezt elmulasztja, megütheti a bokáját. Megkerestük a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát (NAK), hogy magyarázzák el, miért volt szükség az 1995-ös vízgazdálkodásról szóló törvényt módosító új jogszabályra, hogyan kerülhetjük el a büntetést, és mit nyerhetünk az új szabályozással. Az illegális kutak számát illetően még becsülni sem tudunk, hiszen ide sorolhatók azok is, amelyeket még a múlt század során létesítettek - írja válaszában a NAK.

Az illegális kutakról ettől függetlenül vannak elképzelések. Azt valószínűsítik, hogy azokat a háztartási víz-igény kielégítése mellett mezőgazdasági öntözés céljából létesítették.

MILLIÁRDOS ÚTFELÚJÍTÁS: CSAK A KEZDET

És végül: jövőre 500 millió forintot fordítanak útfelújításra, és ez még csak a kezdet: a program 3 milliárd forintról szól. Döntöttek nemzetközi sportesemények rendezési szándékáról is a szombathelyi képviselők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!