Hírek

2016.10.28. 12:40

Az útfelújításnak mindenki örül – Értékelték a közgyűlést a frakciók

Szombathely – Közlekedés, parkolás, szálloda, jégcsarnok, pápaszobor: elégedett és kevésbé elégedett hangok az októberi közgyűlés után.

Bakos Ágnes

FIDESZ-KDNP

A tervezett, mintegy 3 milliárd forintos útfelújítási tervet nevezte a legfontosabb ügynek a közgyűlés értékelésében Lendvai Ferenc frakcióvezető. Felhívta a figyelmet, hogy tényleges látszata majd 2018-ban lesz az útfelújításoknak, hiszen sok előkészítő munkára van szükség. A belvárosból kiindulva a város minden pontján megújulnak utak, utcák – mondta. Ütemezés majd decemberre készül, a belvárost azért emelte ki, mert azokat a köztereket használják a legtöbben. A konkrét tervezésnél fontos szempont lesz például a balesetveszély elhárítása, példaként a Markusovszky utcai Gyöngyös-hidat említette. Az például 70 millió forintos felújítást igényel, a jövő nyárra meglehet. Az, hogy ilyen volumenű, saját forrásból megvalósuló fejlesztésbe kezd a város, azzal jár, hogy lesznek ágazatok, ahol közben meg kell húzni a kiadásokat – hangsúlyozta, de konkrét szférát nem említett.

Lendvai Ferenc kiemelte még az ELENA programot, amely egy lehetőség az energiahatékonyságot célzó pályázatokra. Konkrét eredményként a Városháza megújítását említette, mint lehetőséget.

– Katartikus, csodaszép, mestermű készült – ezekkel a kifejezésekkel illeti a Veres Gábor szobrászművész műhelyében készülő Szent II. János Pál-szobrot, amelyet a két közgyűlés között tekintettek meg dr. Puskás Tivadar polgármesterrel. Fényképet egyelőre nem lehetett készíteni az alkotásról, a művész kérésére. A zárt ülésen meghozott, kitüntetésekről szóló határozatokról azt mondta: – Jó döntések születtek, egyhangú szavazással. Idén díszpolgári címet is átadnak majd.

Lendvai Ferenc Fotó: Bakos Ágnes

 

JOBBIK

Nemes kezdeményezésnek nevezte Balassa Péter, hogy visszaállíthatják a székesegyház elől elbontott, az 1880-as években felállított gázlámpát. – A talapzatát bárki megnézheti, ott van kidobva a bíróság udvarán – mondta. Az ő kezdeményezése volt, hogy kerüljön vissza méltó helyére a lámpa, szerinte Szombathely egyik szimbóluma. – Én is meglepődtem, de elfogadták a javaslatomat – ezt mondta a 3 milliárd forintos útépítési tervhez kapcsolódóan felvetett parkolóház-építésről. Ugyancsak elfogadták azt a javaslatát, amelyben azt kérte: kapjanak a képviselők kimutatást a Szent Márton Emlékév és a Szent Márton Terv kereteiben megvalósuló beruházások, programok helyzetéről. „Fájó pontnak” nevezte a Kossuth utca 2. alatti ingatlan eladásáról hozott döntést. – Ha minden rendben van pénzügyileg a városban, akkor miért kell eladni a legértékesebb ingatlanokat? – kérdezte Balassa Péter. Szerinte „borítékolható a leendő tulajdonos”. Beszélt arról is, hogy át kell gondolni a leendő egészségügyi alapellátó központ körüli parkolást: nem lehetnek ingyenes és fizetős parkolóhelyek párhuzamosan. Rossz döntésnek nevezte, hogy azzal a kikötéssel fogadták el a helyi járatos buszközlekedés új menetrendjét, hogy azon jövőre egész évben nem lehet változtatni. Szombathelyen azért látszik fejlődés, márpedig ha új létesítmények készülnek, akkor a közösségi közlekedésnek is ki kell azokat szolgálni, így viszont nincs esély a menetrend év közbeni módosítására – mondta.

Kopcsándi József, Horváth Soma  Fotó: Bakos Ágnes

ÉLJEN SZOMBATHELY!-MSZP-DK-EGYÜTT

– Indulhat az Ipkovich-program – így fogalmazott Horváth Soma a tervezett 3 milliárd forintos útfejlesztésről. Emlékeztetett a közgyűlés utáni tájékoztatón, hogy dr. Ipkovich György kezdeményezte és sürgette többször, hogy készüljön átfogó fejlesztési program a szombathelyi utak, utcák felújítására. Hozzátette, hogy a parkolók és a járdák is ugyanolyan fontosak, mint az úthálózat. Reméli, az építkezés tervezésénél megkérdezik majd a prioritásokról az egyéni képviselőket, hiszen ők látják a legfontosabb problémákat a körzeteikben. Beszélt a szeszes ital fogyasztás tilalmáról is: júniusban ő kezdeményezte, hogy kerüljenek a rendeletbe a játszóterek és azok környéke, így lett. Decembertől tilos lesz alkoholt fogyasztani a buszmegállókban és környékén, valamint a játszótereken és ötméteres körzetükben is Szombathelyen.

Kopcsándi József a leendő egészségügyi alapellátó kapcsán a parkolást hangsúlyozta. Úgy kell ingyenesen a betegek rendelkezésére bocsátani, hogy ne tudjon senki visszaélni a lehetőséggel. Beszélt az úgynevezett ASP rendszerről: szeretett volna tájékoztatást kapni az állam által biztosított elektronikus rendszer bevezetéséről, nem került napirendre. Kopcsándi József szerint a rendszerrel a kormányzat belelát majd az önkormányzatok operatív, mindennapi munkájába, amivel csorbul az önkormányzatiság. Nem kaptak megnyugtató tájékoztatást az ELENA programról – ezt is sorolta a közgyűlési értékelésében a képviselő. Szerinte nem tudni, hogy tényleg hasznosul-e a befektetett pénz, akár a most megszavazott 8 millió forintos adminisztrációs költség.

Balassa Péter Fotó:Bakos Ágnes

PRO SAVARIA

Zárt ülésen nyolc határozati javaslatot fogadtak el a „Szova-napirend” keretében – emelte ki Molnár Miklós alpolgármester. Összesen mintegy 10 milliárd forint értékű fejlesztésekről van szó – számolt. Több program is a megvalósítás szakaszába ér hamarosan. A legfontosabb a projektekről, hogy üzleti alapon valósulnak meg, különböző csatornákon érkező európai uniós pénzekből, és egyikben sincs önkormányzati „saját” pénz – húzta alá. Említette a NAV-irodaház projektjét: a régi Szilágyi Erzsébet kollégium területét átadták a kivitelezőnek, a jövő tavasszal költözhet be az adóhatóság. Arányaiban a város legsikeresebb projektjének nevezte Molnár Miklós. Számokkal indokolta a jelzőt: 260 millió forintos átalakítás, felújítás valósul meg, miközben tíz évre biztos bérlője lesz az épületnek a NAV, vagyis biztosan befolyik a város kasszájába 360 millió forint. Parkoló-fejlesztés is kapcsolódik az építkezéshez – tette hozzá. Beszélt a tervezett szállodáról is. A négycsillagos hotel plusz húsz szobával nagyobb lesz, mint az eredeti tervek mutatták és „összeállt” a pénzügyi, finanszírozási háttér, kezdődik az engedélyeztetés, a kiviteli tervek beszerzése. Közben a fedett jégcsarnok engedélyes tervei már elkészültek: – Nem szoktam dátumokat mondani, de ha minden jól megy, akkor jövő decemberben kész lehet a 2,2 milliárd forint projektértékű csarnok – mondta Molnár Miklós. Említette a Körmendi úti régi szeméttelep hasznosításának tervét is: napelem-park lehet belőle.

Molnár Miklós Fotó: Bakos Ágnes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!