Hírek

2016.10.19. 19:15

Csúcsot dönt az új ingatlan ára

Szombathely - Vas megyében nőttek a legkisebb mértékben az új lakások négyzetméterárai. Nagyon drágák az ingatlanok.

Turbók Attila

Az úgynevezett Lakásindex bevezetése (1998) óta nem volt olyan magas a lakások ára, mint napjainkban. A statisztikák és a lakáspiaccal foglalkozó szakemberek egyöntetű véleménye szerint az árak szárnyalása a szűkös kínálat és az építési kedvezmények - egyebek között a csok - miatt ilyen magas. Egyes statisztikák szerint akár negyven százalékot is elérhet egyes lakástípusok esetén a négyzetméterár emelkedése.


Vas megye sok mindenben eltér az országos trendektől, például az épülő lakások árában is Fotó: Szendi Péter

- Az országos tendenciákat Vas megye és a megyeszékhely egyelőre nem nagyon követi, itt a tavasszal kialakult lakásárak dominálnak továbbra is - jelentette ki lapunk szakértője. Zsigmond Balázs szerint jelenleg Szombathelyen a kisebb lakások fajlagos négyzetméterára azonban magasabb, mint tavaly. Ebben megegyezik mondjuk a győri vagy a fővárosi tendenciákkal. - Az árakat kicsit hátrébb sorolva elsősorban arra kell fókuszálni, hogy a vasi megyeszékhely több pontján épülnek lakások, amelyek fele már gazdára talált úgy is, hogy az átadás csak jövőre várható - jegyezte meg a szakértő. Zsigmond Balázs hozzátette azt is, hogy a vásárlók megközelítőleg 70 százaléka vesz igénybe csokot.

- Ha a megyeszékhelyen épülő új lakásokról beszélünk, akkor elmondható, hogy szerencsére nem egy-egy városrészen épül sok projekt, hanem elszórva Szombathelyen. Ez azért is fontos, mert jellemzően mindenki azon a városrészen keres lakást, ahol felnőtt - mondta az ingatlanszakértő. Jellemzésképpen megjegyezte: érdekes, hogy pár éve a négy - hatlakásos társasházakat preferálták az építők, most azonban újra népszerűek a nagyobb társasházak is.

Mielőtt a számokra térnénk, elmondható, hogy az új lakások árának szárnyalása nem tesz jót a lakáskeresőknek. A jellemzően fiatalok foglalatosságaként aposztrofált lakásvásárlás napjainkban szinte csak hitellel és kedvezményekkel valósítható meg. Egy szombathelyi, jól megfizetett fiatal mérnök természetesen belevághat ebbe a projektbe úgy, hogy először vesz 15 millió forintért egy 50 négyzetméteres lakást, aztán majd a gyermekek jövetelével, 15 év múlva megveszi a nagyobbat.

Ez azonban sokaknak álom és álomszerű, mert a valóság ennél sokkal kijózanítóbb. - Szombathelyen a lakások átlagos négyzetméterára bruttó 290 és 370 ezer forint között mozog - jelentette ki Zsigmond Balázs, aki elsősorban cége adataira támaszkodik. Márpedig azok szerint egy 50 négyzetméteres lakás megvásárlásához nemsokára 18 millió forint sem lesz elég. Pedig Vas megyében a legkisebb mértékben, alig 0,8 százalékkal emelkedtek a négyzetméterárak (300 ezerről 302 ezer forintra). Az ország többi része rosszabbul áll, a legnagyobb emelkedés (15,3 százalék) Békésben volt, ám ott az alapár eredetileg is alacsonyabbról indult. Pest és Csongrád 7,3 százalékot produkált, Győr-Moson-Sopron megye 3,6 százalékon áll. Az új lakások négyzetméterenkénti ára országos átlagban 8,7 százalékkal - 403 ezer forintról 438 ezerre - emelkedett.

Érdekesség, hogy az országos adatok mindenhol emelkedést mutatnak, egy észak-magyarországi megyét, Nógrádot kivéve, ahol a tavaly év végi 116 ezer forintos négyzetméterár idén tavaszra 110 ezer forintos átlagra zuhant, ami 5,2 százalékos árcsökkenésnek felel meg.

Ez utóbbi természetesen nem vigasztalja a Vas megyei lakásvásárlókat. Akiknek nincs elegendő pénzük új lakás vásárlásához, azok a használt ingatlanok piacán keresgélhetnek, és a következő árakkal számolhatnak itt, a nyugati országrészben: egy négyzetméterért panelban 185 ezer forintot kell fizetni, ugyanez téglaépítésű lakás esetén természetesen már több: 271 ezer forint.

Ha valaki Szombathely húsz kilométeres körzetéből jár be dolgozni, a havi üzemanyagköltsége 35-40 ezer forint. Ez évente 480 ezer forint. Ha ezt megszorozzuk egy lakáskölcsön 25 éves futamidejével, akkor ez mindjárt 12 millió forintot jelent. Szombathelyen az ötven négyzetméteres. új lakás ára 15 milliónál kezdődik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!