Hírek

2016.10.23. 09:03

Forradalmi kezdeményezés - Az egykori vasfüggöny magyar és osztrák oldalán tekertek a vasi bringások

Szombathely - Az egykori vasfüggöny magyar és osztrák és magyar oldalán a forradalom hősei előtt tisztelegtek szombaton azok a túrázók, akik Szombathelyről indulva mintegy 40-45 kilométert kerekeztek, és közben az 1956-os emlékhelyeket is felkeresték.

Médiaközpont

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából kerékpáros emléktúrát szervezett a Vas Megyei Kerékpáros Szövetség és a Sárvári Kerékpár Egylet.

A túra ötletgazdája, dr. Kondora Bálint, a megyei közgyűlés alelnöke a startnál lapunknak elmondta, hogy a túrával kifejezetten azokra a hősökre emlékeznek, akik ezen a határszakaszon voltak kénytelenek elhagyni Magyarországot az üldöztetés miatt.Simon Zoltán, a Vas megyei Kerékpáros Szövetség elnöke az indulás előtt kiemelte, hogy nem volt nehéz megvalósítani a ,,forradalmi kezdeményezést”, hiszen a Vas megyei Kerékpáros Szövetség és a Sárvári Kerékpár Egylet egymással szoros együttműködésben tevékenykedő szervezet. - Komoly hagyományai vannak a kerékpározásnak Szombathelyen, hiszen itt alakult meg a Magyar Kerékpáros Szövetség, de az ország első kerékpáros pályája is itt épült  – ezt már a túrán szintén részt vevő, aktív kerékpáros, Koczka Tibor szombathelyi alpolgármester mondta a kötetlen beszélgetés közben. - A kerékpározás, a kerékpársport reneszánszát éli, így aztán egyre népszerűbb a kerékpár, és egyre többen kerékpároznak már Szombathelyen is – tette hozzá.

Fotó: Sárvári Kerékpár Egylet

A felsőcsatári Vasfüggöny múzeumra volt kíváncsi a Nemesrempehollósról érkezett idősebb kerékpáros, aki rengeteg kilométerrel a lábában érkezett Szombathelyre. - Évente 7-8 ezer kilométert kerékpározok, és már alig várom, hogy bejárhassam a Vasfüggöny múzeumot, amit eddig csak kívülről volt szerencsém látni – fűzte hozzá a lapunknak nyilatkozó Szilvágyi László, aki Nemesrempehollósról Szombathelyig már 21 kilométernyi kerekezéssel melegített. És bár 7-8 ezer kilométert most nem kellett kerekezniük, a mintegy 40-45 kilométeres, nem kevés dombbal teletűzdelt szakasz is próbára tette a kerékpárosokat, akik végiglátogatták az 1956-os emlékhelyeket a Vasfüggöny osztrák és magyar oladalán egyaránt.

Az emlékezők az ötórás, jó hangulatú túra után érkeztek vissza a megyeháza előtti térre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!