Hírek

2016.10.14. 19:15

Hiányzik 560 millió - Iskolaszövetkezeti tárgyalás helyi szállal

Szeged - Megkezdődött egy szombathelyi munkaerő-közvetítő cég egyik alvállalkozó iskolaszövetkezetének büntetőügyi tárgyalása.

Cseszkó Tamás

560 millió forintos kár a központi költségvetésnek - a gyanú szerint ez a bűnük azoknak a vezetőknek, akik egy már felszámolt makói iskolaszövetkezetet igazgattak. Vádat is emeltek ellenük. A Délmagyar.hu portál számolt be a tárgyalásról, ahol is az első elnök azt állította, semmilyen tevékenységet nem végzett a szövetkezet, ő maga egyetlen diákkal sem találkozott, miközben a cég 600 millió forintos forgalmat bonyolított le. - Úgy kértek fel 2011 szeptemberében az iskolaszövetkezet elnöki pozíciójára, hogy azt mondták: a közeljövőben nem lesz semmilyen diákmunka-közvetítés és teljesítésigazolás. - A közvetítői munkát kellett volna előkészítenem, de végül nem történt semmi - mondta József.

Ő volt az elnöke annak a már felszámolt makói iskolaszövetkezetnek, amely az ügyészség szerint 136 millió forint áfát nem fizetett be a központi költségvetésbe. A vádirat szerint a makói iskolaszövetkezet diákmunkásokat közvetített ki egy kft.-n keresztül egy szombathelyi közéleti személyiség által irányított munkaerő-közvetítő cégnek (Human Operator Zrt). - Alig több mint fél évig voltam elnök - mondta József. - Ez idő alatt nem írtam alá semmilyen papírt, egyetlen diákkal sem találkoztam, az iskolaszövetkezet nem is működött. Ezért mondtam le 2012 áprilisában az elnöki posztról. Ekkor írattak velem alá néhány teljesítésigazolást. A lap idézi: „Nagy marha voltam, hogy megtettem, de azt mondták, bajba kerülök, ha nem szignózok, mert akkor nem tudják átadni az üzletet a következő elnöknek. Ekkor szembesültem azzal, hogy valakik a háttérből működtették a vállalkozást". Időközben kiderült, hogy a makói iskolaszövetkezet 2012. január és március között nagyjából 600 millió forintos forgalmat bonyolított le. A szegedi bíróságon tegnapelőtt meghallgatták tanúként az iskolaszövetkezetet alapító férfit. Ő azt mondta, hogy a szövetkezet megalapítására a Humán Operátor Zrt. akkori vezetője kérte fel. A cégalapító férfi tudomása szerint sem működött az iskolaszövetkezet József elnöksége alatt, akit úgy választottak meg vezetőnek egy közgyűlésen, hogy jelen sem volt.

A cikkben olvasható: a szövetkezetnek ugyan nyitottak bankszámlát, de azt szintén a munkaerő-közvetítő cég kezelte. József saját vallomása szerint elnöksége alatt nulla forint volt a bevételük, így nem volt mit bevallani az adóhatóságnak. Ő is megdöbbent a 2012 eleji 600 milliós forgalmon.

Ügyészi kérdésre nem tudott arra válaszolni, hogy miért volt szükség a makói iskolaszövetkezet megalapítására, hiszen a cégek közvetlenül a munkaerő-közvetítő céghez fordultak diákmunkásokért. József lemondása után egy szegedi férfi lett az új elnök, aki az ügyészég gyanúja szerint folytatta a gyakorlatot, és alig egy év alatt 426 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!