Hírek

2016.10.03. 09:10

Jubilál a körmendi "Molnárőrség"

Körmend - Egyre nagyobb súllyal van jelen a helyi hétköznapokban a polgárőrség. Járőröznek és a nagyrendezvényeken is számíthatnak rájuk.

Kozma Gábor

Megalakulása húszéves évfordulóját ünnepli az idén a Körmendi Polgárőr Egyesület. A menekültek itteni ideiglenes elhelyezése szolgálatukat is befolyásolta. Ami annyit jelentett, hogy átmenetileg növelték szolgálati idejüket, kora reggeltől sokszor éjfélig rótták a közterületet. Szerencsére a lakossági félelmek nem igazolódtak, a polgárőröknek nem kellett intézkedniük.

A szervezet 1996-ban jött létre az önkormányzat, a rendőrség, valamint az akkori polgármester, Honfi József és Molnár Sándor nyugalmazott határőr alezredes közreműködésével. Utóbbi máig a helyi polgárőrök elnöke és a vasi szövetség tiszteletbeli elnöke. Molnár Sándor vakóságos élő legenda kollégái körében, az Országos Polgárőr Szövetség legmagasabb kitüntetését, a Kopácsi Sándor-díjat is átvehette már. Igaz, már nem vesz részt a járőrözésben, de az összes nagyobb városi rendezvényen ott van és segít. - Jelenleg 46 tagja van a körmendi egyesületnek, de közülük csak 10-15-en vesznek részt aktívan a szolgálatban.

Bebes István polgármester kitüntető oklevelet ad át a körmendi polgárőrség vezetőjének, Molnár Sándornak. A szervezet fontos szerepet tölt be a város életében, erősítve a helyi közbiztonságot. Fotó: Jámbori Tamás

Természetesen a kevésbé aktívak is bármikor bevonhatók a különböző feladatok megoldásába. Megtörtént, hogy telefonhívás nyomán az értesített polgárőr egész éjjel egy fel nem robbant világháborús bombát őrzött a Rába partján - mondták el a jubileum kapcsán. Bebes István polgármester külön is köszöntötte a húszéves egyesületet, kiemelve: a körmendiek nagyra becsülik a szervezet tagjait, szolgálatukat. - Büszkék vagyunk a körmendi polgárőrökre, mert mindig számíthatunk rájuk. Akkor is, ha éjjel vigyázni kell a rendet és akkor is, ha történetesen a város ünnepére készülünk.

Örülünk annak, hogy az a Molnár Sándor a helyi szervezet vezetője, aki méltán élvezi az ország összes polgárőrének bizalmát és megbecsülését. A város lehetőségeihez mérten támogatta és támogatni is fogja a helyi polgárőrséget - emelte ki a polgármester, aki azt is elmondta: saját kerete terhére 300 ezer forint támogatást adott az egyesületnek, és levelet írt a belügyminiszternek, hogy egyenruhákkal, eszközökkel és gépjárművel segítsék az egyesületet.

A körmendi polgárőrök a határmenti falvakba is járőröztek, a lakosság ezt megköszönte nekik. Az is tény, hogy húsz év alatt számos versenyen vettek részt, és díjazták őket. Egyik nagy tettükre ma is sokan emlékeznek: segítségükkel fogták el a gyermekkönyvtári betörőt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!