Hírek

2016.10.25. 08:52

Ma avatják az M86-ost - Íme az út, ami idáig vezetett

Ma Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünnepélyesen is átadják az M86-os gyorsforgalmi utat. Az ország idei legnagyobb közútfejlesztési projektjének köszönhetően immáron négy sávon utazhatunk Győrig. Írásunkban felelevenítjük a gyorsforgalmi út építésének legfontosabb állomásait.

Cseszkó Tamás

A Vas megyeieknek régi vágyuk volt, hogy komfortosan, gyorsan juthassanak el a fővárosba. A kezdeti munkálatok még az előző évtizedben kezdődtek, az első szakaszt, amely Vátot kerüli el, 2009. június 10-én adták át, míg Szelesténél 2010. december 15-én fejeződtek be a munkálatok. Bár a Szombathely-Vát szakasz eredeti átadási határideje 2011 júliusa volt, azt csak 2015. július 24-én helyezték forgalomba. Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő, aki sokat lobbizott a projekt sikeréért, azt mondja, a kormányváltást követően kiderült, sem a szükséges engedélyek, sem a kisajátított földterületek, sem a megfelelő források nem álltak rendelkezésre ekkor. Dr. Ipkovich György korábbi MSZP-s polgármester, egykori útügyi biztos viszont azzal érvelt egy interjúban, hogy a korábbi kivitelező cég becsődölt, ezért új konzorciumot kellett keresni.

Újabb fejezet az út történetében 2013. november 26. Akkor arról számolt be a Vas Népe, hogy ünnepélyes szalagátvágással megnyitották a forgalom előtt a 86-os főút felújított, négysávosra bővített, Körmend-Egyházasrádóc közötti szakaszát, amely 1,6 milliárd forintból, európai uniós támogatással valósult meg. V. Németh Zsolt államtitkár, a térség országgyűlési képviselője akkor úgy nyilatkozott, hogy minden egyes kilométer élhetőbb vidéket teremt, hiszen ezek az utak viszik közelebb a kisebb falvakat a nagy ipari centrumokhoz.

A következő helyszín Vát, az időpont pedig 2014. július 24. Természetesen erről az eseményről is tudósítottunk: „Jelképes szalagátvágással adták át a 86-os főút Szombathely és Vát közötti szakaszát csütörtökön, így immáron sebességkorlátozás nélkül, 110 kilométer per órás sebességgel lehet közlekedni a főúton. Dr Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője az átadón hangsúlyozta: a kormány 2010 és 2016 között összesen 100 milliárd forintot költ az M86-os fejlesztésére. A most megépült 9,2 kilométeres szakasz 7,37 milliárd forintból készült el.

Újabb jeles dátum 2015. szeptember 18. Ezen a napon adták át a Szeleste-Csorna közötti 7,5 kilométeres szakaszt. Ez az M86-os fejlesztésének úgynevezett első üteme, a már megépült Szeleste elkerülő szakasztól a tervezett M86-84. sz. főúti csomópont között valósult meg 7,5 km hosszúságban. A projektre mintegy 16 milliárd forintnyi forrás állt rendelkezésre.

Ma pedig hivatalosan is befejeződik a második ütem, mely a Hegyfalu-Csorna közötti szakaszt érintette. 66 milliárd forintnyi forrásból 2013 novemberében kezdték meg a kivitelezést, 33,4 km-es szakaszon.

A beruházás elkészültével több vasi település is fellélegezhet, akik eddig kénytelenek voltak elviselni az átmenő kamionforgalmat. Az autósok is örülhetnek, hiszen jelentősen csökken a menetidő, kényelmesebben és biztonságosabban érhető el a főváros.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!