Hírek

2016.10.18. 18:43

Válaszolt a MÁV! – Nem is gondolná ki volt a hibás?

Az ellenőr egészen máshogyan emlékszik, mint a kislány, így nem állapítható meg, mi történt. Bizonyíték nélkül pedig nincs mit tenni.

Budai Dávid

Múlt héten beszámoltunk annak a 14 éves lánynak az esetéről, akit az ellenőr érvényes jegye ellenére leszállított a vonatról. Az eset Vépen történt, október 4-én este nyolckor. A kislány a mindössze öt percnyire lévő Porpácra szeretett volna eljutni. Végül édesapja érte ment, és az eset megoldódott, azonban végződhetett volna rosszabbul is. A cikkhez azóta – ahogyan szintén megírtuk – példátlan számú hozzászólás érkezett. Ezúttal a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatóságáról érkezett meg a válasz. Azért csak most, mert mint írták, meg kellett várniuk a vizsgálat lefolytatását.

A vasúttársaság közleményét változtatás nélkül közöljük: „Az érintett vezető jegyvizsgáló a meghallgatásakor az újságcikkben olvasottakhoz képest teljesen másként számolt be a történtekről. Azt mondta, hogy az utasnak egyáltalán nem volt menetjegye, a felkérés ellenére semmilyen irattal nem igazolta magát, egyáltalán nem viselkedett együttműködően, így a korát sem tudta megállapítani. Bár valóban közölte vele, hogy ebben az esetben – az üzletszabályzatnak megfelelően – ki kell zárnia az utazásból, erre azonban nem került sor, mivel közben megérkeztek Vép állomásra, ahol az utas magától szállt le a vonatról. Kollégánk elmondása szerint nem kiabált és nem fenyegette rendőrrel az utast. A jelenleg rendelkezésre álló információk alapján nem állapítható meg, hogy mi történt, két állítás áll egymással szemben. Egyértelmű bizonyítékok nélkül pedig nem marasztalható el senki.”

Korábbi levelünkben megkérdeztük azt is, hogy egyáltalán leszállítható-e az utas, és ha igen, erről kell-e jegyzőkönyvet kiállítania az ellenőrnek, aki – ha bebizonyosodik, hogy hibázott – számíthat-e büntetésre. Valamint megkérdeztük azt is, hogy hasonló esetben hová fordulhat az utas? Választ kaptunk ezekre a kérdésekre is. Az üzletszabályzat szerint az az utas, aki megtagadja a menetdíj, menetdíj-különbözet és a pótdíj megfizetését, bármely állomáson kizárható az utazásból, ahol van szolgálat, vagyis egy elhagyatott állomáson nem. Az üzletszabályzat azt is tételesen felsorolja, hogy mikor nem zárható ki az utas az utazásból, ilyen eset például az, ha egy 18 évesnél fiatalabb gyermek egyedül utazik. Az utasnak azonban ebben az esetben is igazolnia kell az életkorát egy személyazonosításra alkalmas igazolvánnyal. Az eset tisztázása, illetve a menetdíj utólagos behajtása érdekében minden ilyen esetben úgynevezett utasleadási lapot (jegyzőkönyvet) kell kiállítania a jegyvizsgálónak. A dokumentumot az utas személyazonosításra alkalmas igazolványa alapján kell kitölteni. Ebben az esetben erre nem volt lehetőség. A felelősségre vonás minden olyan esetben megtörténik, amikor a vizsgálat során egyértelműen bebizonyosodik a mulasztás. Hasonló esetben az utas maga is hívhat rendőrt, és természetesen panaszt tehet a vasúttársaság ügyfélszolgálatánál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!