Hírek

2016.10.09. 19:55

Vasi tűzoltómúzeum nyílt

Szombathely - Az Aréna utca 8. alatt, a katonatörténeti múzeumban kapott helyet egy tűzoltógyűjtemény. Ezenkívül faültetéssel és autóbemutatóval is ünnepelték a második Vas megyei tűzoltótalálkozót.

Bakos Ágnes

Hiánypótlónak nevezte a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeumot Erdélyi Krisztián, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója. Két kollégáját kiemelte és külön köszöntötte, ők tettek a legtöbbet a tárlatért. Az egyikük Egyed László, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség tűzoltósági felügyelője, a másik Kiss Péter, a Szombathelyi Katasztrófavédelmi Kirendeltség polgári védelmi felügyelője - ők fogták össze a gyűjtést és rendezték be a tárlatot, amely majdnem teljes.

Monumentálisra sikerült a második Vas megyei tűzoltótalálkozó, hiszen mintegy ötszáz lánglovag érkezett a megye minden szegletéből. Fotó: Szendi Péter

- Polgári védelmi emlékekből nincs több a megyében, mindent összegyűjtöttünk. Tűzoltósági tárgyakból még van, azokat, azt tervezzük, forgatni fogjuk, megújítjuk a kiállítást - ismertette Kiss Péter. A tárgyakat nem foglalták le , csak kölcsönvették a tulajdonos egyesületektől. Vannak tömlők és sugárzásmérő készülék, védősisakok. Berendeztek egy parancsnoki pontot, a régi írógépben éppen egy vegyvédelmi műmester munkaköri leírása készül 1983-ból. A terem egy másik végében olvasósarkot alakítottak ki: régi szabályzatokat böngészhetnek az érdeklődők.

Körben táblák, ábrák, leírások mentési szabályokról. A tűzoltók egykori ruháit és védőruháit is bemutatják, és öltözősarok is lesz: a gyerekek felpróbálhatják a tűzoltóruhákat, hiszen minden gyerek tűzoltó akar lenni - jegyezte meg dr. Kecskés László, szombathelyi önkormányzati képviselő. Mint mondta, külön öröm, hogy egy ilyen múzeum a segítés városában éppen Szent Márton évében nyílik.

Természeti párhuzamot vont köszöntőjében: - Erős gyökerekre erős fák nőnek, és ugyanez igaz a közösségekre is. Az erős gyökerekre utalt köszöntőjében dr. Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is: felidézte a kétezer éves város egykori katonaságát, amelynek feladata volt a tüzek megfékezése is.

A Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeum ünnepélyes megnyitóján régi sapkákat próbált fel Laczkó Lél és Laczkó Levente, a két fiatalember a bucsui Önkéntes Tűzoltó Egyesületet erősíti, a megnyitó után egész nap részt vettek a tüzes programokon. Fotó: Szendi Péter

- A tűzoltók olyan társadalmi megbecsülést élveznek, amilyen után a politikusok csak vágyakoznak. Minden felmérésben a bizalmi listák élén vannak, míg a politikusok a legvégén - mondta (nem kis derültséget okozva) köszöntőjében dr. Kondora Bálint, a Vas Megyei Közgyűlés alelnöke. A múlt hagyatéka a jövő öröksége - ez a mottója a Vas Megyei Tűzoltó és Polgári Védelmi Múzeumnak, és ez volt a jelszava a második Vas megyei tűzoltótalálkozónak.

Felsorakoztak hivatásosok, önkormányzati és önkéntes tűzoltók Szombathely Fő terén. Az ünnepség különleges pillanata volt, amikor minden tűzoltóságtól egy-egy tag egy befőttesüvegnyi földdel sorba állt a Szentháromság-szobornál. A földek helyiek voltak, minden egyesület a saját településéről hozott egy keveset, aztán egyetlen faládába, egy facsemete alá került a sok adag táptalaj - az összetartozás jegyében. Az önkéntesek bemutatói előtt megcsodálhatták az érdeklődők az új vasi tűzoltóautót. Győri gyártás, magyar munka. Hat személy szállítására alkalmas, 4 ezer liter vizet tud vinni az oltáshoz, összkerék-meghajtású a jármű.

Túl vannak már az első teszteléseken a vezetésére jogosult vasi tűzoltók. Nem csak a legújabb járművet lehetett megcsodálni, sőt. Ennyiféle tűzoltógépjármű nem szokványos egy helyen - mondta Göncz Szabolcs, a Szombathelyi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság parancsnoka. Úgy fogalmazott:

- Nem mondom, hogy soha vissza nem térő alkalom, legközelebb talán majd a harmadik megyei tűzoltótalálkozón lesz ilyen.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!