Hírek

2016.11.21. 16:27

A sapkák otthon maradhatnak - marad a kellemes idő

Szombathely - Marad a kellemes, szinte meleg idő a hétvégéig. Az esernyőkre és a kesztyűkre nem lesz szükség, nem látszik sem jelentős csapadék, sem fagy a hétre.

Bakos Ágnes

- Kevés lesz a felhő, az is inkább csak magas szintű fátyolfelhőzet lesz jobbára. Ami jellemző lesz még néhány napig, az az élénk szél, sőt, egy-egy erős lökés is lehet itt a nyugati területeken - vázolta Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

Elmondta, hogy egy ciklon előoldalán helyezkedik el hazánk, a ciklon középpontja pedig Franciaországtól nyugatra van, és nem is mozdul felénk. Ennek megfelelően marad az enyhe idő, 15 °C körüli maximum-hőmérsékletekre számíthatunk.

Fotó: Unger Tamás

- A szél miatt nem érvényesül a kisugárzás, ezért nem  kell fagyra számítani, éjszakánként nyugaton 5 °C körüli, vagy afeletti minimumok lesznek, inkább keleten hűl le 0 és 5 °C közé a levegő - magyarázta. Hozzátette: nő a  ködhajlam,  bár a szél miatt  azért  nem  lesz jellemző a ködös idő, de egyre nagyobb a lehetősége, ahogy haladunk előre a hétben. A hétvégén pedig megnő a felhőzet, kisebb eső előfordulhat, és 10 °C köré mérséklődik a nappali felmelegedés.

Úgy tűnik, ez a tendencia folytatódik a jövő hét elején is, onnantól egy határozottabb, de fokozatos lehűlés kezdődik - mutatott előre Pétervári Tibor. Nem változik a légnyomás, front nincs felettünk, azonban a meleg levegő áramlása miatt a melegfrontra érzékenyeket terheli meg az időjárás.

- Kicsit visszamentünk október közepére erre a néhány napra. Persze ennek sokan örülhetnek, a kellemes időben több órára kisüt a nap - mondta. Majd az agrometeorológiába is beavatott: a gazdák örülnének, ha száradna egy kicsit a föld, akkor könnyebben közlekedhetnének a munkagépek, hiszen egy-két helyen még kukoricát is látni fenn, és az őszi mélyszántás folyik, de eléggé átázottak a talajok.

Hogy mikor lesz legközelebb havazás? - A héten biztosan nem, a jövő heti lehűlés még kérdéses, akkor válthat halmazállapotot a csapadék - árulta el a még kérdéses kilátásokat Pétervári Tibor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!