Hírek

2016.11.13. 18:56

A vasi faluban van az ország leghosszabb vasúti viaduktja

Nagyrákos - Ha beütjük a keresőbe Nagyrákos nevét, elsőként a völgyhidat, Magyarország leghosszabb vasúti viaduktját adja ki találatként. Ami miatt a természetvédők talán tiltakoztak az ezredfordulón, az okos őrségiek abból is turisztikai nevezetességet tudtak csinálni. Ahogy mondják: mert az is a mienk, a mi gyerekünk.

Tersztyánszky Krisztina

A szeres településszerkezet senkinek nem okoz gondot, a természetes domborzattal határolt falurészek sem felekezeti, sem egyéb szempontból nem különülnek el.

Nagyrákos lakossága évek óta háromszáz fő körül mozog. Az a három-négy gyerek minden évben megszületik, és volt év, amikor többen jöttek világra, mint ahányan elbúcsúztak - halljuk Németh Istvánné Baksa Eszti polgármestertől. Jelenleg ötven a 14 év alattiak száma, és 64-en járnak 65 fölött. Vannak fiatalok is szép számmal: a megyei III. osztályban élen járó focicsapat zömét helyi játékosok adják. A 18 óvodás többségét a falugondnok szállítja az őriszentpéteri óvodába, de akad, aki Pankaszra vagy Hegyhátszentjakabra jár. Az iskolásoknak is ingázniuk kell: nyolcadik osztályba Eszti, negyedikbe pedig a fia járhatott utoljára helyben, már ők is összevont osztályokba. Ám ez nem olyan nehézség, ami a Nagyrákoson élőket elriasztaná. Munkát a férfiak találnak Szentgotthárdon, jó a buszközlekedés Zalaegerszeg, Körmend és Szombathely felé is. Minden út portalanított, megoldották a csatornázást is. Nem jelentős sem az elvándorlás, sem az elöregedés. Az embereket a gyönyörű őrségi táj és a jó faluközösség is marasztalja.

Sokan kikapcsolódni jönnek Nagyrákosra. Több közszereplő vett itt hétvégi házat, a helyiek számára pedig a turizmus a legfőbb kitörési pont. Több családnak jelent biztos jövedelemkiegészítést, az önkormányzatnak pedig jól jönnek az idegenforgalomból csordogáló adóforintok.

- Ezért gyönyörű a falu, ezért virágosítunk - mondja a faluvezető, és látni, hogy szívének kedves témához érkeztünk. - Rengeteg virágot ültetünk minden évben, és jólesik hallani, hogy milyen szép a falu, rendesek a házak. Igencsak dívik mifelénk, hogy „te nekem abból szedjél magot, jövőre én is ültetek!". A közterületeket három-négy közmunkás asszony gondozza, maguk vetnek, ültetnek. Most is hatszáz muskátlidugvány várja már a tavaszt. Segítséget kapunk a helyi kertészettől is: szakmai tanácsokat, virágföldet, de ők adták a vasúti megálló szépítéséhez is az évelő dísznövényeket. A kerékpáros turisták jönnek a kijelölt és a mezei utakon is. Sokan látogatják a tájházat, a működőképes kovácsműhelyt.

A völgyhíd külön történet. Páran sajnálkoznak: elrontja a szép völgyet. Eszti viszont úgy látja: „mégiscsak a mi gyerekünk, és úgy kell viszonyulnunk hozzá, mint az anyának, aki az újszülöttjét szépnek látja".

- A személyforgalom nem jelentős. De ez a vasút a folyosó Szlovénia felé a teherszállításban. Ha csak öt kamion nem megy el emiatt, és nem gázol el senkit, akkor már nyertünk vele. Még pár év, és már csak idébb-odébb lehet látni a hidat, mert benövik a fák. A természet megteszi a dolgát.

Tegyük hozzá, a Völgyhídi vásár  ma  már az Őrség egyik leglátogatottabb rendezvénye. Tizenhat éve döntöttek úgy a helyiek, hogy a Sarlós Boldogasszony-napi búcsút Isten segedelmével eltolják pár héttel, és országos nagyvásárt rendeznek ezen a napon. Az ötlet bevált. Sokan ehhez igazítják a nyaralásukat.

A gondokat csak zárójelben sorolja Eszti. Szakorvosi ellátás, kórház tekintetében nehezen igazodik el a földi halandó, hogy épp Körmendre, Egerszegre, Szombathelyre vagy Szentgotthárdra kell mennie. Javulást a körmendi kórház elkészültétől várnak. Az udvarokba bejár a vad, a kárrendezés nem könnyű. Nagy gond a térerő hiánya mind a turizmusban, mind az orvos hívásában. - Harcolunk, levelezünk, kéregetünk - így a polgármester asszony.

Mivel nem volt adósságuk, újra pályázhatnak hárommillió forintra. Ha nyernek, a nemesszeri  járdát építik újjá. A játszótér megújítását LEADER-pályázatból tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!