Hírek

2016.11.06. 19:31

Apró történelem - Szerte az országból érkeztek makettezők Kőszegre

Kőszeg - Kocsik, harci járművek és repülők élethű, de apró másai lepték el a Lovagteremben berendezett börzeteret. Az 1956-os forradalomra is emlékeztek.

Bakos Ágnes

- Rengeteg olyan harcjármű van, amelyek abban az időszakban, éppen a forradalomban is részt vettek. Külön díjazzuk azokat, akik történelmi hűséggel jelenítik meg ezeket - mutatta be a hetedik találkozó különlegességét Kiss Gábor, a Kőszegi Makett Klub elnöke. Az egyesület
társalapítója, Kampits Balázs sem hagyta ki a találkozót, bár ő már nem él Kőszegen - de ez egy ilyen hobbi, ilyen szenvedély.


Autók, repülők és rengeteg különlegesség makettjét sorakoztatták fel az aprólékos munkával járó hobbi hódolói. A saját munkái közül egy még készülő, második világháborús harckocsit mutatott az egyesületi elnök. Amilyen kicsi, olyan élethű a lánctalpas: a koptatása és a rozsdásodása, azt mondta, arra külön oda kell figyelni, hiszen nem finoman csukták be maguk után az ajtókat a katonák, és ezt meg kell mutatni a maketten is. Sőt, még az árnyékolásra is figyelnek. Ahogy Kiss Gábor fogalmazott, művészeti termékeket hoznak létre és ezt szeretnék minél több embernek megmutatni, meg persze továbbadni.

A virtuális, online játékokkal nehéz felvenni a versenyt, ha a gyerekek, fiatalok figyelméről van szó, de a szombati programon külön sarkot rendeztek be, ahol a gyakorlott makettezők megmutatták a fiataloknak, mi a tökéletes makett titka, és azt is, ők miért szeretik ezt a hobbit. Igyekeznek ösztönözni a gyerekeket, a már versenyző fiatalok mind makettkészletet kaptak ajándékba. Érkeztek látogatók szerte az országból: Celldömölkről, Tapolcáról, Pápáról, Kapuvárról, Budapestről, Zalaegerszegről. Mosonmagyaróvárt külön kiemelte a szervező: a legnevesebb hazai versenyt ott rendezik, még Kínából is járnak - Kőszeg még ennyire nem jelentős központ, de még lehet. Most mindenesetre megtöltötték a Lovagtermet egy kis történelemmel, annak makettjeivel - részben az ’56-os események tiszteletére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!