Hírek

2016.11.25. 18:50

Élénk klubéletet élnek - Szellemi vetélkedők, szabadtéri főzések, műsorok

Vép - Vas Megye Közgyűlése elnökének emlékplakettjével ismerték el a Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetőjét. Szerinte az elismerés a teljes tagságot illeti.

Tóth Kata

A vépi Nefelejcs nyugdíjasklubban mindig történik valami, Sági Józsefné Anci révén bepillanthattunk közösségük hétköznapjaiba - Márton-napi vendéglátást tartottak ottjártunkkor. Patinás és csillogó motorcsodák várják a bámészkodókat vasárnap délután kettőig a művelődési házban. Szavazni is lehet a három legszebbnek gondoltra - serleg a győztes tulajdonosok jutalma.

Fergeteges hangulat, hajnalig tartó mulatság - így jellemezte a tűzoltó egyesület vezetője hagyományos novemberi báljukat, amelyen egy lánykérés is történt. A képviselők hosszan tanácskoztak, egyebek mellett a jövő évi költségvetésről szóló rendelet előkészítéséről és a bölcsődéről.

Hogyan lesz valaki vasúti forgalmi szolgálattevőből a vépi Nefelejcs Nyugdíjas Klub vezetője? És hogy veheti át kétévnyi klubvezetés után az idősek érdekében kifejtett tevékenysége elismeréseként Vas Megye Közgyűlése elnökének emlékplakettjét? Ehhez rátermettség, lendületes hozzáállás, kitartás és lelki egészség kell. Sági Józsefné, akit Vépen mindenki Ancinak szólít, mindezeknek a birtokában van.

Nem tudja, hogy ki terjesztette fel a díjra, és a vasi megyeszékhelyen még októberben tartott idősek napi díjátadón kicsit zavarban is volt, ahogy hallgatta a méltatást magáról: Már a kezdetekben tevékeny tagja lett a klubnak és tagjaiból alakult kis csoportnak, amely rendszeresen műsorral színesíti a megemlékezéseket, és elmaradhatatlan résztvevője a település rendezvényeinek. A közösség tagjává válva jó példával szolgál kortársainak, hatására fiatalodott a tagság.

Sági Józsefné Anci a csütörtökönként tartott összejövetelek egyikén, kezében a Márton-napi menüvel
Fotó: Tóth Kata

Szervezőkészségének és talpraesettségének köszönhetően a vépi nyugdíjasklub ma is működik, és lelkesedésük változatlan. Az elismerő mondatok között szerepelt a következő is, és Anci szerint ez a lényeg: a vépi nyugdíjasok részt vesznek a város vérkeringésében. Nem tulajdonítja kizárólag magának az érdemeket - szerényebb is annál -, szerinte a Nefelejcs Nyugdíjas Klub teljes tagságát illeti az elismerés.

Találkozásunkkor, a heti rendszerességgel csütörtökönként tartott összejöveteleik egyikén Márton-napot tartanak. Szent Márton életével foglalkoznak, van, aki verssel, egy kisebb csoport dallal készült, utána kacsasültet fogyasztanak (pénztárcakímélőbb, és ízre vetekszik a libával) párolt káposztával a szépen terített asztaloknál a művelődési házban.

Megadják a módját, ahogy a kirándulásoknak, az ünnepekhez kötődő műsoroknak, a szabadtéri főzéseknek is, amikből tényleg több van, mióta fiatalodott a tagság. Ő maga 2009-ben csatlakozott a klubhoz, és 2014 szeptemberében hagyta rá a vezetést Horváth Józsefné Irénke. Van sok nyolcvanas, hetvenes tagjuk is, de Anci hívó szavára a hatvanas frissnyugdíjasok közül is sokan csatlakoztak, az utóbbi két évben úgy 15-en, húszan - most 55 tagjuk van.

A farsang, a május 1-je emlékezetesek, mondja, mikor az év eddigi eseményeiről kérdezem. Főzőversenyen is voltak Söptén szeptemberben. Ott 28 tag vett részt, betyárgulyást főztek - egy tészta és krumpli nélküli ételt. Tavasszal szellemi vetélkedőt tartottak, a 11 oldalas feladatsort kicsit sokallták a résztvevők, mégis végigcsinálták az agytornát. Több a hölgytag, ahogy a nyugdíjasklubokban általában. Az oladiakkal jó kapcsolatban vannak, kölcsönösen meghívták már egymást a rendezvényeikre.

A vezető több klubtársára számíthat a szervezésben. Az ötletelés közösen történik, de más és más felel a kirándulások, a főzések, a szellemi vetélkedők, a műsorok előkészítéséért. Szeretet-vendéglátásra és karácsonyvárásra is készülnek még év végéig.

És vajon hogy egyeztethető mindez össze a magánélettel? Anci egyedül él, sok szabadideje van, és a klubszervezés kitölti azt. Tartalmas időtöltést kíván mindenkinek társaival együtt, és annyit még hozzátesz: szeretettel várnak minden nyugdíjast a körükbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!