Hírek

2016.11.07. 20:06

Királyi Városnap - Mutatjuk a kőszegi kitüntetetteket

Kőszeg - Elismerések átadásával, a fúvósok és a Domonkos-rend történetével ünnepelték a Királyi Városnapot.

Turbók Attila

A Himnusz hangjaival nyitott a kőszegi Királyi Városnap, melynek keretében ünnepi ülést tartott a helyi képviselő-testület. Bevezetőjében Huber László polgármester ismertette a történelmi hagyomány előzményeit, stílusosan a Jurisics-vár lovagtermében. Eszerint a Királyi Városnap 1648. november 6-tól eredeztethető, amikor III. Ferdinánd szabad királyi városi címet adományozott az alpokaljai településnek, akkoriban Vas vármegyében egyedüliként. - Mit is jelentett az akkori önkormányzatiság legmagasabb foka? Követet az országgyűlésbe, rendeleti szabályozást, kétszintű igazságszolgáltatást és nem mellesleg a császári udvar felé 29 ezer forintot és 3600 akó bort évente - ismertette a címmel járó terheket Kőszeg polgármestere. Az ünnepséget azonban koszorúzás előzte meg a helyi temetőben, ahol Chernel István, Kincs István, Hauer Tamás, Kristóf Ágota, Bechtold István, Szövényi István, dr. Gyöngyös Endre és Lóránt Gyula sírja előtt tisztelegtek. Tegnap először emlékeztek meg Léhmann Gottfried kapitányról.

Az ünnepi gyűlésen előadásokat hallgattak a 150 éves kőszegi fúvósokról és a 800 éves jubileumát ünneplő Domonkos-rendről is.

Az ünnepi testületi ülés végén elismeréseket, kitüntetéseket adott át Huber László polgármester. A helyi iskolák több mint 20 tanulója kapott oklevelet kiváló tanulmányi és sporteredményekért.

Elismerő oklevelet Bakos György és Bancsó Andrea vehetett át. A város önkormányzatának kitüntető oklevelét nyolcan kapták meg:

Orbán Róbert, Somogyi György, Fogarasi János, Kovácsné Szabó Éva Kóródi Sándorné, Rábai Ferenc László, Söptei Imre és Bancsó Sándor. „Pro Communitate” díjban részesült dr. Szajkó István és a Jézus Szíve Karitász. A „Kőszeg Városért” díjat posztumusz kapta dr. Bokányiné Boda Gyöngyi.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!