Hírek

2016.11.29. 13:41

Ön szokott vért adni? Van olyan vasi, aki 158-szor nyújtotta már a karját

Szombathely - A véradóknak nem kérdés, hogy segítenek. Rendszeresen és szívesen nyújtják a kezüket. A véradásszervezők pedig minél több önzetlen embert szeretnének látni a véradási alkalmakon.

Bakos Ágnes

- Most volt 122, múlt héten pénteken - számolta meg a véradásait Berghoffer András. S hogy miért rendszeres véradó?

- Nekem ez van, csak így tudok segíteni. A szervezetemnek is szüksége van rá, ahogy eljön a három hónap, megyek és leadom a véremet - árulta el a kitüntetett véradó. A celldömölki véradásszervező dinasztiaalapítónak nevezte Andrást, hiszen négy fia is rendszeres donor. Nekik is természetes volt a segítség, ahogy András is édesapja „után indult el" annak idején. Most pedig egy nagyon fontos jubileumra készül:

- Jövőre, március 31-én a legidősebb unokám 18 éves lesz, akkor hatan megyünk. Jön a négy fiam, megyek én, meg az unokám, az lesz nekem a 125. - mondta Berghoffer András, akit példaképként emlegetnek a celldömölki véradásszervezők.

A Véradók Napja alkalmából kitüntetették a legtöbbet vért adott Vas megyei donort: a csempeszkopácsi Lempeg Imre 158-szor nyújtotta már a karját.

A Magyar Vöröskereszt Vas Megyei Szervezete, és az Országos Vérellátó Szolgálat Szombathelyi területi Vérellátó Intézete szervezte a Véradók Napját. Az ünnepségen dr. Jáger Rita, az OVSZ területi vérellátó intézet vezető főorvosa emlékeztetett: november 27-e 1988 óta a Véradók Napja Magyarországon. Ilyenkor mondanak köszönetet mindenkinek, aki segít: a véradóknak, a szervezőknek, a munkahelyi vezetőknek, akik biztosítanak akár helyszínt, akár szabadnapot a véradó dolgozóiknak. - Az emberi vér a gyógyítás nélkülözhetetlen eszköze. Sokat fejlődött az orvostudomány, de vért csak véradó ember adhat beteg embertársának - mondta dr. Jáger Rita. Hozzátette, hogy évente 3-400 ezer egység vérre van szükség az országban, ezért fontosak a szervezők és mindenekelőtt a véradók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!