Hírek

2016.11.01. 14:47

Sok hó lesz a télen? – Mutatjuk az októberi szombathelyi időjárás számait

Szombathely – Kicsit hűvösebb és sokkal csapadékosabb volt az október, mint a sokévi átlag. Kevesebbet sütött a nap, mint szokott október hónapban, és valószínűleg sok hó lesz a télen – de ez már a november eleji „jóslat”.

Bakos Ágnes

Mintegy 0,6 °C-kal volt hűvösebb az október, mint a sokévi átlag – összegezte a hónapot Pétervári Tibor, az Országos Meteorológiai Szolgálat szombathelyi észlelője.

A hivatalos mérések szerint 9,5 °C volt a havi átlaghőmérséklet.

Kétszer annyi fagyos napunk volt, mint egy átlagos októberben: ugyanis a hónap utolsó dekádjában jellemzően két fagyos napot jegyeznek fel, ehhez képest négy napon volt mínusz Szombathelyen, két méteres magasságban. A talaj mentén nyolc hajnalban csökkent fagypont alá a hőmérséklet.

Közben nyári napunk is volt: október 1-jén még 25,3 °C-ig melegedett a levegő. A meleg hónapindítás után gyorsan hűlt a levegő, a hónap végére átlagos lett a hőmérséklet: október utolsó napján 12,9 °C volt Szombathelyen.

Az összesítés szerint kilenc októberi napon nem bukkant elő a nap, derültnek csak egyetlen októberi napunk számított. A havi összes napfénytartam 105 óra húsz perc volt Szombathelyen, ez a harmincéves átlagnál 33 órával és húsz perccel kevesebb napsütés.

Volt egy szélviharos és egy zivataros napunk is, valamint egy napon jégdara zápor hullott Szombathelyre, az „igazi ősz" pedig öt napon mutatta meg magát köd formájában.

A szombathelyi meteorológiai állomáson 86,9 milliméternyi csapadékot regisztrált Pétervári Tibor. Ez a mennyiség majdnem kétszerese a sokévi átlagnak: egészen pontosan 183,1 százaléka. Több hullámban érkezett a jelentős mennyiségű eső. Egy nap volt, amikor harminc milliméter feletti csapadékot kaptunk. Egy olyan nap volt, amikor húsz milliméter feletti mennyiség zúdult Szombathelyre, és négy-négy napon volt öt és tíz milliméternyi eső.

Havas telünk lesz – legalábbis a népi megfigyelések szerint, de ez már novemberi meteorológia. Ugyanis, ha mindenszentek napján szép, tiszta az idő, akkor havas lesz a tél. Szombathelyen napsütéses az ünnep, hogy ez tényleg sok havat jelent-e, az hamarosan kiderül.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!