Hírek

2016.11.22. 21:38

Szmogra figyelmeztetnek a meteorológusok - Vas megyében tiszta a levegő

Körkép – A csendes, enyhe időben romlik a levegőminőség, de kivétel a Nyugat-Dunántúl, ahol déli szél keveri át a levegőt, így kevesebb a szennyezőanyag.

Bakos Ágnes

Elfogadható a szombathelyi levegőminőség – ez derül ki az összes elérhető mérőhálózat adatsoraiból. Az egyik online összesítés szerint Szombathely összesített szmog-indexe 16,8-es, a domináns szennyezőanyag a szálló por, de az sem jelentős. A szombathelyi levegő szennyezettsége az egészségügyi határérték alatt van, nem jelent semmilyen egészségügyi kockázatot.

Még a szombathelyinél is tisztább levegőt mértek Szentgotthárdon. Ott is a szálló por dominál, de sokkal kisebb mennyiségben van jelen. Olyannyira, hogy a levegőben lévő szennyezettség a természetes szinthez közeli.

Valamivel rosszabb, de még mindig nem egészségtelen a levegő a többi, mért vasi városban: Sárvár, Celldömölk, Kőszeg és Körmend levegőjében is viszonylag magas a szálló por mennyisége, de még nem jelent kockázatot a szmog.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat felhívása azt írta: a nyugodt időjárás késő ősszel sok esetben a légszennyező anyagok feldúsulásával jár. A napokban kiemelten az esti, éjszakai órákban rosszabb levegőminőségre, magasabb „PM10 aeroszol” koncentráció értékekre lehet számítani – vagyis feldúsul a szálló por.

A szélcsendesebb északkeleti országrészben várható rosszabb levegőminőség – és várhatóan Vas megyében marad a legtisztább a levegő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!