Hírek

2016.12.26. 19:05

101 év után találták meg a nagypapa sírját

Celldömölk - A Gergye család 101 év után találta meg a nagy háborúban az olasz fronton harcoló nagypapa sírját.

Turbók Attila

Gergye István napjainkban egy érsekújvári temetőben nyugszik. A több hónapos keresés a napokban hozott eredményt a celli családnak, akik kijelentették: összetartó család lévén megnyugvás, hogy meglett a papa , aki most lélekben velük ülhet a karácsonyi asztalhoz.

A történet 102 évvel ezelőtt kezdődött, amikor a velemi születésű Gergye István 1914-ben bevonult a szombathelyi huszárokhoz, hogy onnan egyenesen az olasz frontra kerüljön ki.

- Akkoriban a huszárok egyre inkább lovak nélkül maradtak, nagypapát is földre kényszerítette a háború, és a Magyar Királyi 4. Honvéd Tüzérezred állományát erősítette tovább - mesélte az unoka, Gergye János. A celldömölki rokon azt is hozzátette: információik szerint a papa egy folyami átkelés során sérült meg, majd az érsekújvári kórházba szállították, ahol 1915. november 22-én halt bele sérüléseibe.

Gergye János egy régi képpel: az utolsó fotó nagyapjáról, Gergye Istvánról, bevonulása előtt Fotó: Turbók Attila

- Családunk nagyon összetartó, évek óta téma az ünnepek alkalmából, hogy milyen jó lenne tudni arról, hol vannak az eleink, mi történt velük - mesélte Gergye Jánosné, az unoka felesége. Három hónapja határoztak arról, hogy lesz, ami lesz, megkeresik a papát. Érsekújvárig el is jutottak sok-sok telefon és utánajárás árán, komoly segítséget kapva egy ottani kutatótól, Dániel Ferenctől. - Tőle tudtuk meg, hogy végül mi lett azzal a majdnem négyszáz bakával, akiknek jó részét az ér-sekújvári kórházba hozták - mesélte Gergye János.

A papa mint 11-es huszár Fotó: festménymásolat

A család végül eljutott a Felvidékre, ahol a polgármester révén bemehettek a harminc éve bezárt, egykori katonakórházba, és megtalálták a nagyapa első sírhelyét is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!