Hírek

2016.12.29. 18:55

Ez történt novemberben

Mozgalmasan telt 2016! Mutatjuk november legfontosabb eseményeit!

Tersztyánszky Krisztina

Bölcsődei ellátást kell szervezniük

Megyei körkép  – 2017. január 1-jétől egységes szabályozás lép életbe a gyermekek napközbeni ellátására vonatkozóan. Kíváncsiak voltunk, hogy a vasi településeken hogyan gondolkodnak a kérdésen.

Filipi Gabriella fiaival, a másfél éves Alberttel és az ötéves Olivérrel. Ha lenne bölcsőde Vépen, az anya szívesen vállalna munkát Albert kétéves korától. A családi terhek csökkennének ezzel Fotó: Tóth Kata

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára sajtótájékoztatót tartott a családtámogatási rendszer 2017-ben várható újdonságairól. Kiderült, a jövő évi költségvetésben az ideinél tíz százalékkal több jut a családtámogatásra. Konkrétumokat is említett: rugalmasabb lesz a bölcsődei ellátórendszer, több férőhellyel. A vasi településeken is megoldást keresnek.

 

Király Gábor díszpolgár

Szombathely – Király Gábor lett Szombathely díszpolgára az idén. A Szent Márton-gálán még csaknem húszan kaptak elismerést.

Király Gábor, a Haladás kapusa a megyeszékhely díszpolgára lett. A sportoló tevékenyen részt vesz az utánpótlás-nevelésben
Fotó: Németh Richárd

Több életműdíjat és számos szakmai elismerést adományoztak Szombathelyen, a Szent Márton-gálán az Agora - Művelődési és Sportházban. A város újabb díszpolgárának a 107-szeres válogatott kapuvédőt, Király Gábort választották. A gálát megelőző sajtótájékoztatón dr. Puskás Tivadar polgármester kijelentette, hogy a Szent Márton-év zárásával a Szent Márton-terv tovább folytatódik.

- Az egyes terv fejlesztései elkezdődtek a városban, a kettes és hármas szakasz további fejlesztéseket eredményez Szombathelyen, egyebek között a Szent Márton Intézet felállításával - mondta a megyeszékhely polgármestere.

 

A száz legnagyobb vállalat

Szombathely– Ötödik alkalommal készült el a megye száz legsikeresebb vállalatait rangsoroló kiadvány: a TOP 100.

Dr. Fekete Attila, a NAV Vas megyei Adó és Vámigazgatóság igazgatója; Harangozó Bertalan Vas megyei kormánymegbízott, Kázmér Judit, a Pannon Lapok Társasága ügyvezető igazgatója; Halmágyi Miklós, a Vas Népe lapigazgató főszerkesztője és Kovács Vince, a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is részt vett az új gazdasági kiadvány bemutatóján a Tóvendéglőben
Fotó: Unger Tamás

Eredményeik alapján immár ötödik alkalommal állították rangsorba a Vas megyei vállalatokat. A legsikeresebb cégek képviselői, mintegy negyvenen gyűltek össze a szombathelyi Tóvendéglőben, hogy kezükbe vehessék a Vas Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, a NAV Nyugat-dunántúli Regionális Adó Főigazgatósága, a Központi Statisztikai Hivatal Győri Főosztálya és a Vas Népe együttműködésében elkészült exkluzív kiadványt, amely Vas megye 2015. évi gazdasági eredményeit tartalmazza, és természetesen ismerteti a TOP 100 vállalkozás listáját. Akárcsak tavaly, az élen továbbra is az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. található, több mint 231 milliárd forintos nettó árbevétellel. Ezzel az eredménnyel ráadásul nem csak első helyét őrizte meg, de a cég egyúttal 16 százalékos növekedést is elkönyvelhetett. A ranglista második helyén a Delphi Hungary Autóalkatrész Gyártó Kft. végzett 197 milliárdos nettó árbevétellel, míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a BPW-Hungária Kft. állhatott fel a csaknem 71 milliárd forintos éves árbevételével.

 

Féléves szemétdíj jön

Megyei körkép  – Sokan jó ideje nem kaptak szemétszállítási számlát. Adategyeztetés és jogszabályváltozás szerepel az okok között.

Függetlenül attól, hogy honnan jön a számla, Wágner Károly és munkatársai nap mint nap összegyűjtik Szombathely szemetét
Fotó: Unger Tamás

Ha már egy jó ideje nem kapott fizetési felszólítást a hulladékszállítási díjról, és azt gondolja, hogy ez örökre így marad, akkor van egy rossz hírünk: hamarosan megkapja az elmúlt fél évről szóló számlát. Ha pedig nem érti, hogy miért téma a szemétszámla, amikor minden úgy van, ahogyan eddig, akkor téved, de van rá magyarázat, hogy miért nem érzékelte a változást. A szemétszállítási díjakról ugyanis tudni kell, hogy 2016. április 1-jétől egy jogszabályi változás miatt a hulladékgazdálkodás összehangolására létrehozott Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő (NHKV) Zrt. jogosult azokat beszedni, a hulladékgazdálkodási számlákat kiállítani, így a helyi szolgáltatók nem számlázhatnak.

 

Állati zűr gazdi nélkül

Csehi, Gencsapáti – Mentették a menthetőt: 19 kutya maradt a gazdája nélkül, ezért kellett elvinni őket az otthonukból.

Közlekedési balesetet szenvedett egy csehi nő - erről pedig a rend-őrség tájékoztatta a település jegyzőjét, Kardos Andreát. Novemberben történt az eset, azonnal cselekednie kellett a jegyzőnek, hiszen magára maradt ellátatlanul az asszony 19 kutyája. Ahogy Ferenczi Endre, a csehi önkormányzattal szerződött ebrendész fogalmazott: példás volt az azonnali intézkedés, és természetesen rögtön mentek az ebekért. Mint mondta, legalább négy éve volt utoljára, hogy egyszerre ennyi eb adott nekik munkát. Az 1998-as állatvédelmi törvény alapján járt el a jegyző - mutatta a papírokat. Riadtan védték a helyüket a kutyák, látszott, hogy összeszokott falkáról van szó. Ideiglenesen kerültek a Gencsapáti Kutyaparadicsomba, amint jobban lett a gazdájuk, hazavihette az ebeket. Addig pedig az önkormányzat fizette az ellátásukat.

 

Megmutattuk, hogyan főznek a látássérültek

Szombathely  – A Szemtelenül éhesen a konyhában projekt keretében főzni tanították az egyesületi tagokat a Vakok és Gyengénlátók Vas megyei Egyesületében.

Az egyesület Vörösmarty utcai klubhelyiségében már évek óta jól felszerelt rehabilitációs konyhát használhatnak a klubtagok a közösségi rendezvények kiszolgálására. Mivel igény is mutatkozott rá, és a konyhát is szerették volna jobban kihasználni, az egyesület vezetősége az idén főzőtanfolyamot hirdetett azoknak a gyengénlátóknak, akik otthon még alig ismerkednek a konyhaművészettel.

 

Ici(PIC)i hősök napja

Szombathely – Egy kisfiú történetét ismerhették meg a világnap alkalmából. A PIC főorvosa arról beszélt, milyen intenzív ellátásra lehet szükségük a kora-babáknak.

A kis Alex 31 hetesen, 1890 grammal és 46 centivel, koraszülöttként jött a világra. Öt hónaposan már több mint 5,5 kiló volt
Fotó: Unger Tamás

Színezzük lilára az országot - ezzel a címmel intézett felhívást a világnap alkalmából a Koraszülöttekért Országos Egyesület. Lila kiegészítőt viselt Sütő-Komláti Gyöngyvér és férje, Zoltán is, felhívva a figyelmet a koraszülés jelenségére, és kifejezve a reményt, a bátorítást, az együttérzést sorstársaik felé. Kisfiuk, Alex novemberben öt hónapos múlt, egészséges, elégedett kisbaba - élete első heteit a szombathelyi Markusovszky kórház koraszülött intenzív osztályán (perinatális intenzív centrum, PIC) töltötte. Az édesanya mesélt a drámai, válságos pillanatokról és az azokat követő fellélegzésről is. Dr. Grasselly Magdolnától, a PIC részlegvezető főorvosától megtudtuk, speciális törődést igényelnek a koraszülöttek. Minél korábban, minél éretlenebbül jön világra, annál több veszély leselkedik rájuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!