Hírek

2016.12.29. 14:36

Ki legyen az év vasi embere? Várják az ajánlásokat

Körkép - Vas Megye Közgyűlése és a Vas Megyéért Egyesület immár tizenkilencedik alkalommal hirdeti meg „Az év vasi embere” választását.

Vas Népe

Céljuk, hogy ily módon is elismerjék, és a társadalmi érdeklődés homlokterébe állítsák azt, aki 2016. év folyamán a gazdaság, a kultúra, a tudomány, a sport vagy a művészetek terén a legtöbbet tette megyénkért. A minél igazságosabb döntés érdekében az előző évek gyakorlatához hasonlóan kétlépcsős rendszert alakítottak ki. A választás első fázisában a megyei közgyűlés és a Vas Megyéért Egyesület által felkért kuratórium, a fent megjelölt szempont alapján kiválasztott nyolc személyt, akiknek rövid életútját lapunkban bemutatjuk.

Az egyesület arra kéri a megye lakosait, társadalmi szervezeteit, intézményeit, testületeit, hogy levélben tegyenek további ajánlásokat Az év vasi emberére. Írják meg a nevét, lakóhelyét, elérhetőségét, és összegezzék teljesítményét. Az ajánlásokat január 5-én 12 óráig a Vas Megyei Önkormányzat Vezetői Titkárságára (Szombathely, Berzsenyi Dániel tér 1.) kell megküldeni. A kuratórium a meglévő, és a bejövő érvényes ajánlások alapján titkos szavazással dönt a megválasztott személyről. A választás eredményét a Megyebálon éjfélkor ismertetik.

CSAPLÁROS ANDREA

Csapláros Andrea Vácon született, a helyi Madách Gimnáziumban érettségizett, majd a Berzsenyi Dániel Főiskolán ókortörténet specializációval történelem tanári diplomát, párhuzamosan a grazi Karl-Frazens Universitaton ókortörténet, történelem, régészeti specializáció bölcsész diplomát szerzett.

Ezt követően a főiskolán szemináriumokat és előadásokat tartott ókor- és vallástörténeti témákról, vezette a régészeti szakirányt, és a grazi egyetemen is óraadó. 2001 óta között számos leletmentő, hitelesítő és tanásatás résztvevője, vezetője. Kiemelkedő múzeumi, kiállítás szervezői tevékenysége: német és magyar nyelven egyaránt végez tárlatvezetői munkát, 2010-től az Iseum Savariense, majd 2013-tól a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum igazgatói posztját tölti be. Vezetésével a múzeum aktív szereplője a megye életének és a Szent Márton Emlékévnek is, amelynek eredményeként nemcsak a múzeum épülete és a park kapta vissza 20. századi arculatát, hanem folyamatosan megújultak a kiállítóterek is. Egy 13 és 10 éves gyermek büszke édesanyja, férje informatikus.

MÉSZÁROS GÁBOR

1975-ben született Szombathelyen, az Orlay Szakközépiskolában, majd a Budapesti Gazdasági Főiskolán tanult. A családi hagyományokat követve vezeti a Mészáros Cukrászdát, nagyapja Mészáros József és édesapja György után immáron a harmadik generáció tagjaként.

Nagyszülei 1926-ban nyitották meg első üzletüket, amely a második világháborút követően a Balassi utcában működött, majd 1968-ban költözött mai helyére a Rákóczi utcába, ahol azóta is várják a vendégeket. A cukrászda ötvözi a régi és modern technikákat, egyszerre ragaszkodik hagyományaihoz, ugyanakkor folyamatosan újítja és bővíti kínálatát.

A szombathelyi cukrászda mellett a tavalyi évben Grazban megnyílt a család ausztriai üzlete is. Mészáros Gábor folyamatosan képzi magát, számos magyarországi és külföldi tanfolyamon, képzésen vett részt az elmúlt években.

Vas megyei családok generációi jártak a Mészáros Cukrászdába, amely a családi vállalkozások egyik szimbóluma és idén ünnepli fennállásának 90 éves évfordulóját.

NÉMETH ISTVÁN

A Nagy Lajos Gimnáziumban érettségizett, majd a Szegedi Tudományegyetemen végzett fizikusként. Ezt követően az Egyesült Államokban a New Yorki Állami Egyetemen szerzett fizikus PhD-minősítést, ahol később tanított is. 12 év külföldi oktatói, kutatói munka után 2006-ban tért vissza szülővárosába, hogy itthon kamatoztassa tudását, segítse a helyi felsőoktatás, a város és a régió fejlődését. Jelenleg a Savaria Egyetemi Központ irányításával megbízott rektorhelyettes. Oktatói munkája mellett meghatározó alakja volt a gazdasági szereplők által megfogalmazott igényekre alapuló gépészmérnökképzés beindításának. Töretlen hittel és múlhatatlan lelkesedéssel dolgozik a szombathelyi felsőoktatás reformján.

Ennek első eredménye, hogy a Savaria Egyetemi Központ 2017. február 1-jétől az ELTE-be integrálódva folytatja majd működését, hogy megújulva, a régió legszínvonalasabb felsőoktatási képzési központjává váljon. Saját példáján keresztül is buzdítja a fiatalokat arra, hogy külföldi tanulmányaik, kutatómunkáik után minél nagyobb számban térjenek haza, hogy itthon dolgozva a régióban, versenyképes gazdasági környezet és jól képzett munkaerőbázissal rendelkező városok alakuljanak ki, működjenek. Felesége matematikus, két fiú büszke édesapja.

MICHAEL REINIG

Michael Reinig 1963-ban született a németországi Dudweilerben. Felsőfokú tanulmányait a trieri főiskola gépészmérnöki szakán végezte. Pályafutása 1988 júliusában kezdődött a LuK bühli gyárában. Különböző pozíciókat töltött be a műszaki tervezés és a gyártási folyamatok szervezésének területén, majd 1998-ban visszatért a központi technológia tervezéshez, mely a forgácsoló technológia tekintetében már európai gyáregységek felelősségével is együtt járt. Később a traktorkuplungok termelési vezetőjeként, illetve a termék világszintű felelőseként dolgozott Angliában és több országban. 2003-tól ismét Bühlben a kuplunggyártás világszintű felelőseként dolgozik. 2008-ban nevezték ki a szombathelyi gyár vezetésére, a dolgozói létszámot az akkori 1200 főről sikerült időközben közel 3100 főre emelni.

A létszámnövekedéssel egy időben a cég társadalmi felelősségvállalása is megnőtt, támogatója a szombathelyi kulturális és sporteseményeknek és aktív szereplője a tavaly nagy sikerrel indult duális gépészmérnökképzésnek is. Meggyőződése, hogy az oktatási és képzési kínálat szélesítése a további növekedés záloga nemcsak a vállalat, hanem a megye gazdasága számára is, amely reményei szerint a szombathelyi gyár további bővülésével is jár. Házas, három gyermek édesapja.


SCHNEIDER FERENC

Schneider Ferenc infektológus, belgyógyász, gyermekgyógyász, a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen szerzett orvosi diplomát 1975-ben. Első és eddig egyetlen munkahelye a Markusovszky Kórház. Csecsemő-gyermekosztályon, majd Infektológiai Osztályon dolgozik. 1993-tól osztályvezető főorvos, a csecsemő-gyermekgyógyászat, a fertőző betegségek és belgyógyászat szakorvosa. Számos közlemény és könyvrészlet szerzője. Több posztgraduális kurzust végzett Európában és az USA-ban.

2009 óta a Magyar Infektológiai- és Klinikai Mikrobiológiai Társaságnak irányítója. A Markusovszky Kórház „Év orvosa” volt, valamint elnyerte Vas Megye Egészségügyéért kitüntetést. Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság „Gerlóczy Zsigmond-emlékérem” adományozottja és Gyermekorvos Továbbképzés folyóirat által adományozott „Aranyhintaló” díj birtokosa szintén 2016-ban. Az idén Szombathelyen megrendezett Magyar Infektológiai és Klinikai Mikrobiológiai Társaság 44. Kongresszusának szervezője.

SZIJÁRTÓ VALÉRIA

Szijártó Valéria másfél évtizede tölti be Sárvár város jegyzői tisztségét, az idei év júliusában címzetes főjegyzői címmel tüntették ki. Jegyzővé történt megválasztását követően kialakított, majd a Sárvári Közös Önkormányzati Hivatal létrehozását követően átalakított hivatali struktúra hatékonyan szolgálja a városfejlesztési elképzelések professzionális megvalósítását, a hatósági munka jogszerű ellátását. Sárvár városa az Európai Uniós támogatások igénybe vételével megvalósuló projektek terén kiemelkedő eredményeket ér el, több milliárd forint értékű beruházás valósult meg a településen, számos projekt előkészítése van folyamatban jelenleg is, amelyek előkészítésében, lebonyolításában, elszámolásában az általa vezetett apparátus folyamatosan kiváló teljesítményt nyújt.

Számos alkalommal bizonyította, hogy tevékenysége messze túlmutat a hivatali munka vezetésén. Szívügye a város közterületeinek virágosítása, évek óta aktív közreműködője, háziasszonya a városi nagytakarítási akcióknak. Egyik ötletgazdája és tevékeny szervezője a nagy sikerű adventi rendezvényeknek. Kiváló szakmai felkészültsége mellett feladatait kiemelkedő és példaértékű hivatástudattal, a város fejlődése és polgárai iránt érzett felelősséggel látja el.

TUCZAINÉ RÉGVÁRI MARIETTA

1959-ben született Szombathelyen. Tevékenysége a kisgyermekkortól a felnőtt korig nyújtott komplex szociális alap- és szakellátás nyújtása nemcsak Szombathely, de Vas és Zala megye rászorulóinak a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász közreműködésével. Az elmúlt években széleskörű tevékenységet fejtett ki Vas megyében: a Krízisközpont fenntartása a Karitasz központban, RÉV Szenvedélybeteg Gondozó Központ, Szikla közösségi gondozó üzemeltetése, Családsegítő központ létrehozása, Fogyatékosok nappali ellátó szervezete működtetése, fogyatékosok számára munkalehetőség.

A gyermekvédelem, a fogyatékos és megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációja és a hátrányos helyzetben lévők támogatása érdekében végzett kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként 2012-ben megyei Batthyány-Strattman Díjban, 2014-ben országos Pro Caritate-díjban részesült.

A megye legszélesebb spektrummal dolgozó szociális szervezetének, az idén 25 éves évfordulóját ünneplő Szombathelyi Egyházmegyei Karitász lelkes, odaadó és jól képzett szakembere, elhivatott vezetője.

VERES GÁBOR

Veres Gábor 1955. október 20-án született Békésen. A szegedi Tömörkény István Művészeti Szakközépiskolában érettségizik, majd a Juhász Gyula Tanárképző Főiskola matematika-rajz szakos hallgatója. 1978-tól a Magyar Képzőművészeti Főiskolán tanul, majd Borsos Miklós tanítványaként mesterdiplomát szerez. 1993-tól a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola tanára, 1996-tól igazgatóhelyettesként vezette a képző - és iparművészeti tagozatot is. Alkotói pályáját a fővárosban kezdi, ő formázza meg többek között a Budai vár alatt álló Antall József szobrot, vagy Ronald Reagen Városligetben álló mellszobrát. Szerte az országban megtalálható számos felirata, díszkútja, domborműve és mellszobra.

A megyében található munkáinak számát talán még ő maga sem tudja. Az ő nevét és keze nyomát őrzi például a szombathelyi Antall József szobor, az uszoda előtti Sárkányos-kút, a Savaria Egyetemi Központtal szemben elhelyezkedő Alma Mater, vagy „tudás almája” szobor, a Weöres Sándor szobor, és a legújabb munkája, a Szalézi templom előtt II. János Pál pápa szobra. Alkotás közben igyekszik a műveket játékossá, interaktívvá tenni, ezzel is befogadhatóvá és szerethetővé varázsolva azokat a nézelődők számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!