Hírek

2016.12.20. 17:00

Ki kaphat jogsit? – Vezessenek-e a nyolcvan évnél idősebbek?

Körkép - Ha látja az orvos, hogy megváltozott a személyisége a páciensnek, vizsgálatokra küldheti. Utánajártunk, ki kaphat jogosítványt.

Budai Dávid

Egy 82 éves sofőr december 10-én Székesfehérvár határában rossz irányból hajtott rá a kétszer kétsávos útra, majd frontálisan összeütközött egy szabályosan közlekedő autóssal. A baleset következtében a forgalommal szemben haladó idős férfi és a vétlen autós, egy 22 éves fiatalember is életét vesztette.

A hír kapcsán országos méretű vita bontakozott ki különböző fórumokon, és ahogyan az várható volt, sokan annak a véleményüknek adtak hangot, hogy az idős sofőröknek megtiltanák, hogy autót vezessenek. Múlt héten vasárnap pedig Szombathelyen ütközött villanyoszlopnak egy autó a 11-es Huszár úton, úgy tudni, azért, mert a sofőr rosszul lett. Vas megyében amúgy is sok a baleset, köztük sajnos sok a tragikus kimenetelű is, ezért utánajártunk, milyen egészségügyi vizsgálatokon kell megfelelni ahhoz, hogy jogosítványhoz juthassunk.

Dr. Pócza Mária Gyöngyi háziorvos elmondta: ha változik egy páciens személyisége a legutóbbi találkozás óta, az is jelezhet olyan problémát, ami miatt további vizsgálatokra lehet szükség
Fotó: Unger Tamás

A vezetői engedély megújításnak gyakoriságát és érvényességét egy erre vonatkozó 1992-es rendelet szabályozza, amely idén némileg szigorodott. 2016-ban már nem kaphat vezetői engedélyt az, aki alkoholfüggő, valamint az sem, aki komoly alvászavarban szenved.

(Folytatás az 1. oldalról) Ez utóbbi szigorításra azért volt szükség, mert az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint a teljes magyar felnőtt lakosság kettő-négy százaléka, tehát több 100 ezer ember szenved alvási apnoe (alvásfüggő légzészavar) betegségben. 2014-ben 290 közlekedési baleset történt az utakon azért, mert a vezető elaludt a volánnál. A megváltozott jogszabály célja a gyakran tragikus kimenetelű balesetek megelőzése.

Amikor látjuk, hogy lejáróban van a jogsink, fel kell keresnünk a háziorvosunkat, ahol alapesetben megvizsgálják a látásunkat, megnézik, nem vagyunk-e színtévesztők, illetve megmérik a vérnyomásunkat, meghallgatják a szívverésünket. Nem ússzuk meg ilyen olcsón cukorbetegség, korábbi infarktus, szívbetegség, vesebetegség, epilepszia, mozgásszervi károsodás vagy pszichiátriai kezelés esetén. Ilyenkor ugyanis a vezetői engedély meghosszabbításához szakorvosi vélemény kell.

A vizsgálathoz szükségünk lesz a személyi igazolványunkra, a jogosítványunkra, meg persze némi készpénzre, attól függően, hogy hány évesek vagyunk. Ettől függ egyébként az is, hogy milyen gyakran kell a vizsgálatot elvégezni. A szabályok szerint ötvenéves kor alatt tízéveként, ötven és hatvan között ötévenként, hatvan és hetven év között háromévenként, hetven év felett pedig már kétévenként kell a jogsit megújítani. Ha az orvos úgy ítéli meg, a vizsgálat gyakoriságát évente is előírhatja, tudtuk meg dr. Pócza Mária Gyöngyi háziorvostól, akit a jogosítványhoz szükséges orvosi vizsgálatról kérdeztünk, és hogy mi a véleménye arról, hogy az idősek bizonyos kor fölött ne kaphassanak vezetői engedélyt.

Az említett vizsgálatokon túl alá kell írni egy papírt, miszerint a vizsgálatra jelentkezőnek nincsen eltitkolt betegsége. A doktornő azonban hangsúlyozta, hogy akikkel nem rendszeresen találkozik, hanem mondjuk évekkel korábban látta őket utoljára, azoknak például laborvizsgálatokat is elő szokott írni. Ugyanígy előírhat hallásvizsgálatot is. Sőt, amennyiben változást lát a páciens személyiségében, például ingerültebb, idegesebb lett a legutóbbi találkozás óta, az is jelezhet olyan problémát, ami miatt további vizsgálatokra lehet szükség.

Tény, hogy az idősek körében gyakoribbak a panaszok, de általánosítani nem lehet. Negyvenéves kor alattiaknál is előfordulnak komoly betegségek. Természetesen nem arról van szó, hogy egy cukorbeteg nem vezethet autót, de hogy alkalmas-e, azt a szakorvosnak kell kimondani. Ugyanígy egy alkoholistának is bevonják a jogosítványát, különösen, ha visszaeső, de a pszichiátria adhat olyan szakvéleményt, miszerint  a beteg huzamosabb ideje  absztinens, ez esetben visszakaphatja  a jogosítványát.

Azzal pedig, hogy az idősek ne kaphassanak jogosítványt, dr. Pócza Mária Gyöngyi nem ért egyet, hiszen van olyan nyolcvanéves ember, aki teljesen ép szellemileg, reflexei jók, másoknak pedig már ötvenévesen olyan panaszai vannak, amelyek alkalmatlanná teszik a vezetésre. Mindenkit egyénileg kell megvizsgálni, az azonban, hogy valaki rosszul lesz vezetés közben, kivédhetetlen.

Nagy azonban a felelősségük a járművezetőknek is, ha betegnek érzik magukat, komoly baleset érte őket, önként kell jelentkezniük a háziorvosuknál, függetlenül attól, hogy érvényes-e még a vezetői engedélyük vagy sem. Az egészségügyi vizsgálatok során a tapasztalatok szerint öt százalék akad fenn a rostán azok közül, akik meg akarják hosszabbítani a jogosítványukat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!