Hírek

2016.12.12. 19:25

Szombathelyen népszerű a lucfenyő

Szombathely - Hétfőn délelőtt kezdődött a fenyőfa-árusítás a megyeszékhelyen.

Vadas Krisztina

Az eladók tapasztalatai alapján nem korai ilyenkor elkezdeni, sokan már most kiválasztják a fát.

Szépen sorakoznak egymás mellett a szebbnél szebb fenyők. Most még sok van belőlük, nagy a választék, de hamarosan megcsappan a készlet: érdemes időben kiválasztani a leendő karácsonyfát. Császár Flórián luc-, ezüst- és Nordmann-fenyőt kínál a vásárlóknak. - A tavalyi árakon adjuk a fákat: a lucért 1700, az ezüstért 3 ezer, a Nordmann-fenyőért 5 ezer forintot kell fizetni méterenként - mondja az eladó. Idén eddig náluk a Nordmannt keresték a legtöbben, abból is a két méter felettieket. A lucfenyő sem kevésbé népszerű, azt inkább azok választják, akik kisebb fát szeretnének. Császár Flórián megjegyzi azt is, hogy kevésbé árérzékenyek az emberek, ha fenyőről van szó: inkább a minőségit, a szépet keresik.

Kiss Géza is nála választott családjának karácsonyfa-alapanyagot, Nordmann-fenyővel tér haza. - A legfontosabb az, hogy szép legyen, az ár ebben nem számít. Szeretem, ha sűrű, tömött ágai vannak. Illetve ez a fajta bírja a legtovább, és nem is hullatja a tűleveleit - indokolta választását.

Horváth Roland az egyik lakótelepen kínálja a gyönyörű fenyőfákat. - A tradíció nem változik, még mindig a lucfenyőt keresik a legtöbben - tudtuk meg tőle. Elmondta: a lakótelepen leginkább a standard, 150 centiméteres, szűk fákat részesítik előnyben a vásárlók. Roland nemcsak kivágott, hanem földlabdás vagy cserépbe ültetett, kicsi fákat is árul: sokan választják ezt a megoldást is, így nyáron az erkélyt díszíti a növény, vagy akár a kiskertekbe is kiültethető. Ennek darabja 3-4 ezer, míg a földlabdás változat 4-6 ezer forintba kerül.

Nordmann vagy normand?

Sokan nem tudják, hogy írjuk helyesen e fenyőfajta nevét. Az eredetileg kaukázusi jegenyefenyőre keresztelt növény Alexander von Nordmann finn zoológusról kapta a nevét. Így tehát helyesen Nordmann-fenyő a megnevezése.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!